Περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί, εκ των οποίων οι περισσότεροι θα είναι ένοπλοι, αναμένεται να επιστρατευθούν, για να εποπτεύσουν την ομαλή άφιξη, διαμονή και αποχώρηση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, από τη Νορβηγία, όπου θα μεταβεί από την Κοπεγχάγη για να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης.

Αξιωματούχος της νορβηγικής Αστυνομίας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι αναμφισβήτητα η σημαντικότερη αστυνομική κινητοποίηση που έχει γίνει ποτέ στη Νορβηγία για την ασφάλεια ενός και μόνο ατόμου», ενώ αναφερόμενος στις δεκάδες διαδηλώσεις, που έχει προγραμματίσει για εκείνες τις ημέρες πλήθος οργανώσεων, απάντησε:
«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να λογοκρίνουμε ή να εμποδίσουμε την ελευθερία της έκφρασης. Ένας έμπειρος πολιτικός οφείλει να ανέχεται κάθε είδους μηνύματα. Είναι καλό και υγιές για τη δημοκρατία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο Μπέντζαμιν Έντρε Λάρσεν, ηγέτης της Fredsinitiativet, μιας ομάδας οργανώσεων που ηγείται των διαδηλώσεων, είπε: «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να λογοκρίνουμε ή να εμποδίσουμε την ελευθερία της έκφρασης. Ένας έμπειρος πολιτικός οφείλει να ανέχεται κάθε είδους μηνύματα. Είναι καλό και υγιές για τη δημοκρατία».

Ένα τμήμα του Όσλο θα αποκλειστεί πλήρως κατά τη διάρκεια της παραμονής του Αμερικανού προέδρου σε αυτήν, ενώ σκοπευτές θα πάρουν θέση στις στέγες και πολλοί υπόνομοι έχουν ήδη σφραγιστεί.

Περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ χορηγήθηκαν από τη νορβηγική κυβέρνηση στις δυνάμεις ασφαλείας για την άρτια προετοιμασία και εξοπλισμό τους, ενόψει της άφιξης του Ομπάμα, ποσό το οποίο είναι κατά 11 φορές μεγαλύτερο από αυτό που θα λάβει ο Αμερικανός πρόεδρος για το βραβείο που θα λάβει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης