Έρευνα για την καταγραφή των παιδιών του δρόμου που περιφέρονται στην Πάτρα διενεργήθηκε με ευθύνη της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής.
Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν έγινε σαφές ότι πρόκειται για 60 περίπου παιδιά, τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο και στερούνται βασικές δομές για την σωστή ανάπτυξή τους.
Το περιβάλλον της εργασίας τους και της καθημερινότητάς τους είναι ο δρόμος. Η ροπή προς την παιδική και εφηβική εγκληματικότητα είναι σχεδόν βέβαιη.
Είναι κυρίως παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών. Σε ποσοστό 65% είναι Αλβανοί τσιγγάνοι, 20% είναι Έλληνες τσιγγάνοι και 15% προέρχονται από γειτονικούς δήμους (Δύμης, Μόβρης, Ρίο).
Από την έρευνα προέκυψε πως τα παιδιά αυτά διαμένουν σε πρόχειρες σκηνές, παραπήγματα, καταυλισμούς, δεν πηγαίνουν στο σχολείο, ενώ οι γονείς τους είναι αγράμματοι, άνεργοι και χωρίς επαγγελματική κατάρτιση.
Όπως αποδεικνύεται η πολύχρονη ανοχή της κοινωνίας απέναντι στην παιδική εργασία έχει δημιουργήσει καθεστώς αφού τρέφονται ολόκληρες οικογένειες από τα εισοδήματα αυτά και οι γονείς έχουν πέσει σε αδράνεια. Είναι βολεμένοι και δεν τους έχει απασχολήσει ποτέ το μέλλον των παιδιών τους.
«Είναι πραγματικά ένα πολύ λυπηρό φαινόμενο και πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι για την εξάλειψή του, με πρώτη την πολιτεία που μπορεί να λάβει μέτρα και να δημιουργήσει υπηρεσίες και δομές που να ασχολούνται με τους ανήλικους που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης.
Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής είναι στη διάθεση των συναρμόδιων Υπουργείων και των Οργανώσεων για την προστασία του παιδιού ώστε να επιτευχθεί αποτελεσματική συνεργασία», επισήμανε ο Αντιδήμαρχος Πατρέων, Άμπετ Χασμάν.
Έξαρση του φαινομένου της επαιτείας από τα παιδιά παρατηρείται κυρίως τις γιορτές τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.
Κάθε παιδί που ζητιανεύει βγάζει μέσο μεροκάματο 15 ευρώ την ημέρα. Οι πιο συνηθισμένες δουλειές που κάνουν είναι να καθαρίζουν τζάμια, να πωλούν λουλούδια ή χαρτομάντιλα, να παίζουν μουσική ή απλά να επαιτούν.
Τα σημεία που συχνάζουν στην Πάτρα είναι: Πλατεία Όλγας, Ψηλαλώνια, φανάρια Παπαφλέσσα και Μαιζώνος, πεζόδρομος Αγίου Νικολάου, φανάρια στην Αγ. Σοφίας και στην Κολοκοτρώνη.
Όπως είπαν σε κοινωνικούς επιστήμονες της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, τα παιδιά αυτά δεν θέλουν να πάνε για δουλειά. Τα ενδιαφέρει μόνον αυτή τη μικρή είσπραξη που κάνουν, αφού πίσω τους είναι οι εκμεταλλευτές που τα αφήνουν νηστικά και τα ξυλοκοπούν, τα εκβιάζουν για να φέρουν περισσότερα χρήματα.
Υπολογίζεται ότι πανελλαδικά υπάρχουν 5.500-6.000 παιδιά του δρόμου, τα οποία κάνουν τζίρο 1 δισ. ευρώ το χρόνο.
Πηγή: skaipatras.gr