Την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τη μείωση της έντασης στις σχέσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας και τον ρόλο της Σερβίας στην τρέχουσα κατάσταση με τους πρόσφυγες εξήρε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνάντησής της στο Βερολίνο με τον Σέρβο πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Κεντρικά θέματα των χθεσινών συνομιλιών της καγκελαρίου της Γερμανίας με τον Σέρβο πρωθυπουργό ήταν η προοπτική της Σερβίας για ένταξη στην Ε.Ε. και η ευρωπαϊκή πολιτική έναντι των προσφύγων, τονίζεται σε ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μέρκελ τόνισε ότι η Σερβία είναι χώρα ασφαλούς προέλευσης, υποδεικνύοντας το καθεστώς της Σερβίας ως υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε χώρας.

Οι κ.κ. Μέρκελ και Βούτσιτς συμμερίστηκαν την άποψη ότι οι πολίτες της Σερβίας δεν έχουν λόγο να ζητούν άσυλο στη Γερμανία.

Όσον αφορά στις σχέσεις της Σερβίας προς την Ε.Ε, η Γερμανίδα καγκελάριος επιδοκίμασε «τη σημαντική ουσιαστική πρόοδο» που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες Βελιγραδίου – Πρίστινας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι την περασμένη εβδομάδα το Βελιγράδι και η Πρίστινα συμφώνησαν «για την ενσωμάτωση στο Κόσοβο της σερβικής μειονότητας στον Βορρά» και προστίθεται ότι η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε την απόφαση αυτή «πολύ θαρραλέα και σημαντική ώθηση» σε σχέση με την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Σερβίας – Ε.Ε.

Η Άνγκελα Μέρκελ εξήρε τον ρόλο της Σερβίας στην τρέχουσα κατάσταση με τους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι η χώρα ξεπέρασε μεγάλες προκλήσεις, αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι η Σερβία πλήττεται σοβαρά, καθώς οι πρόσφυγες, μέσω της Ελλάδας, έρχονται από την Ε.Ε. και στα σερβο-ουγγρικά σύνορα εισέρχονται ξανά στην Ε.Ε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος απηύθυνε την Κυριακή αιφνίδια πρόσκληση στον κ. Βούτσιτς για συνομιλίες εν όψει προγραμματισμένης από πριν επίσκεψής του στο Βερολίνο και τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκό φόρουμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Βελιγράδι αναμενόταν να εισέλθει στην πρώτη φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη από το 2015 και το Βερολίνο κατέστησε σαφές στη σερβική ηγεσία ότι προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις είναι πρωτίστως η δημιουργία ειρήνης με το Κόσοβο, το οποίο πριν από επτά χρόνια ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός, ο οποίος συμμετείχε αργότερα στις εργασίες ευρωπαϊκού φόρουμ, τόνισε ότι η Σερβία εκπλήρωσε όλους τους όρους που έθεσε η Γερμανία και ότι ελπίζει τα πρώτα κεφάλαια να ανοίξουν έως το τέλος του έτους.

«Αν ρωτήσετε τους πολίτες της Σερβίας αν επιθυμούν η χώρα να γίνει μέλος της Ε.Ε. δεν θα είναι αποφασισμένοι, αλλά αν τους ρωτήσετε σε ποιον τύπο κοινωνίας θέλουν να ζουν, θα ακούσετε ότι θέλουν τον τύπο κοινωνίας της Ε.Ε., γι’ αυτό μπορώ να πω ότι η Σερβία θα παραμείνει σίγουρα στην ευρωπαϊκή πορεία» υπογράμμισε ο κ. Βούτσιτς.

«Είναι πολύ εύκολο να ασκείτε κριτική στην Ε.Ε., κυρίως όταν είστε μέλη και λαμβάνετε χρήματα για την Ε.Ε. Η Ε.Ε. είναι το καλύτερο μέρος για να ζει κάποιος, όχι μόνο για μας από τα Βαλκάνια, αλλά για όλον τον κόσμο, κι αυτό φαίνεται από το κύμα προσφύγων από διάφορες πλευρές του κόσμου» είπε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε ότι η Σερβία έχει γίνει πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και αναφέρθηκε στις σχέσεις της χώρας του με την Αλβανία και την ανταλλαγή επισκέψεων με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Ανήγγειλε, μάλιστα, ότι θα βρίσκεται στο στάδιο, στην Αλβανία, στον επερχόμενο αγώνα των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου Σερβίας και Αλβανίας.

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση έκανε λόγο για μεγάλη πρόκληση, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί στο μέλλον.

«Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου θα είμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες δυσκολίες, επειδή πολλοί νόμοι στην Ουγγαρία, που προβλέπουν ποινές για τους παράτυπους μετανάστες, θα τεθούν σε ισχύ. Τι θα κάνουμε τότε με αυτούς τους ανθρώπους; Δεν θα υψώσουμε ποτέ τείχη και συρματοπλέγματα προς τους γείτονες. Αυτό δεν θα προστατεύσει ούτε την Αυστρία, ούτε τη Σερβία, ούτε άλλους γείτονες, δεν θα προστατεύσει κανέναν» ανέφερε ο κ. Βούτσιτς.

Τόνισε ακόμη ότι δεν θα λάβει σοβαρά υπ’ όψιν τις επικρίσεις που δέχεται για τις επισκέψεις του και τη βοήθεια στους πρόσφυγες στη Σερβία, και ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί ξανά τους πρόσφυγες μαζί με τους εκπροσώπους της νορβηγικής κυβέρνησης.

Ο κ. Βούτσιτς ανέφερε ότι δεν θα διεξαγάγει δημοψήφισμα σχετικά με την πιθανή εισδοχή προσφύγων.

«Η Σερβία είναι οικονομικά ασθενέστερη χώρα και δεν ήρθα να παραπονεθώ, θέλουμε να είμαστε μέρος μιας ευρωπαϊκής λύσης. Θα δράσουμε ως χώρα της Ε.Ε., θα μοιραστούμε το βάρος και συμπεριφερθούμε υπεύθυνα» είπε, υποστηρίζοντας ότι η Σερβία είναι η πρώτη χώρα στον δρόμο των προσφύγων στην Ε.Ε. που καταγράφει αυτούς τους ανθρώπους.

Η Σερβία χρειάζεται την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη της Ε.Ε. περισσότερο από τα χρήματα, υπογράμμισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης