Σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο υποχώρησε η τουρκική λίρα, ενώ απώλειες καταγράφουν και οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης μετά την ανακοίνωση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα κλιμακώσει την εκστρατεία κατά των Κούρδων αυτονομιστών έπειτα από την έκρηξη βόμβας που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο Τούρκων στρατιωτών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως 1,3%, στις 3,0465 λίρες ανά δολάρια, ενώ στη συνέχεια διαπραγματευόταν 0,7% χαμηλότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης υποχωρούσε 1,1% στο χαμηλότερο επίπεδο δύο εβδομάδων.

Η λίρα έχει υποτιμηθεί 23% εφέτος, καθώς η Τουρκία οδεύει σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση σε έξι μήνες και η ανακωχή με τους Κούρδους αυτονομιστές μαχητές κατέρρευσε.

Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα αυξάνει την πίεση στη λίρα, επειδή μειώνει τη ζήτηση για στοιχεία ενεργητικού με υψηλότερο κίνδυνο. Το τουρκικό νόμισμα έχει την τρίτη χειρότερη επίδοση εφέτος μεταξύ των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης