Τα βασικά σημεία της ιδρυτικής διακήρυξης της Λαϊκής Ενότητας παρουσίασε ο επικεφαλής του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ.
«Η Προγραμματική Διακήρυξη της Λαϊκής Ενότητας είναι η μόνη που μπορεί ν’ αποτελέσει αξιόλογη και πειστική πρόταση με προοπτική εξουσίας απέναντι στον μνημονιακό συνεταιρισμό του Αλέξη Τσίπρα» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Λαφαζάνης.
Μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνονται στην διακήρυξη είναι η κατάργηση όλων των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, κατάργηση των αυξήσεων του ΦΠΑ και η σταδιακή αύξηση του κατώτερου μισθού, ανάλογα με την οικονομική ανάπτυξη.
Στην προγραμματική διακήρυξη της ΛΑΕ, περιλαμβάνονται ακόμη:
-Η καθιέρωση αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αντικατάστασή του από άλλα φορολογικά μέτρα που θα αφορούν τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
-Η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, ο τερματισμός των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ήδη εξαγγελθεί, όπως των αεροδρομίων, των λιμανιών, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Ελληνικού, καθώς και η αποτροπή της διάλυσης και της συρρίκνωσης της ΔΕΗ.
-Η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών.
-Ο δημόσιος έλεγχος των επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα και η δημιουργία προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Η εθνικοποίηση τραπεζών και η εγγύηση των καταθέσεων.
-Σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και η αποκατάσταση ισχυρής ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.
«Φέρνουμε τη δημοκρατία σε αυτό τον τόπο με το λαό συμμέτοχο» είπε ο επικεφαλής της ΛΑΕ και εκτίμησε, ότι δεν έχουμε δημοκρατία έχουμε μνημονιακή δικτατορία του χρηματιστηριακού κεφαλαίου και του ευρώ. Δεν θα δεχθούμε τυραννικές εντολές. Δε θα γίνουμε εκβιαζόμενοι»
Ο κ. Λαφαζάνης τάχθηκε υπέρ μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής «έξω από τον ευρωατλαντικό κλοιό», ενώ εκτίμησε ότι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αερίου. Εξέφρασε όμως τον φόβο ότι η συμφωνία αυτή «μπορεί να μείνει μετέωρη μετά το τρίτο μνημόνιο».
Ο επικεφαλής της ΛΑΕ, τάχθηκε υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη, την οποία θεωρεί ως προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού προγράμματος.
«Είναι αδύνατο εντός ευρώ να εφαρμόσουμε ένα τέτοιο προοδευτικό πρόγραμμα», είπε και πρόσθεσε ότι «το εθνικό νόμισμα δεν είναι φετίχ, αλλά εργαλείο, για να ανοίξουμε προοδευτικό και αναπτυξιακό δρόμο για τη χώρα. Θα μας δώσει ευχέρεια για ανεξάρτητη οικονομική πολιτική, θα αυξήσει τις εξαγωγές, θα μειώσει τις εισαγωγές και θα τονώσει τον τουρισμό».
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν θέτει θέμα εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως στην περίπτωση που η συμμετοχή σε αυτή θέτει εμπόδια στην εφαρμογή του προγράμματος θα απευθυνθεί στον λαό με δημοψήφισμα.
Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος, το χαρακτήρισε «μη βιώσιμο» και εκτίμησε ότι η μόνη επιλογή είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, ενώ επικαλέστηκε το παράδειγμα του Ιράκ και της Ουκρανίας όπου υπήρξε διαγραφή χρέους.
Για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
«Είναι τιμή μας που έχουμε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, που αντιστάθηκε σθεναρά σε όσους επιχείρησαν να κάνουν κουρελόχαρτο το Σύνταγμα» είπε αναφερόμενος στην απόφαση της προέδρου της Βουλής να συμπορευτεί με την ΛΑΕ, και προσέθεσε ότι το κόμμα του είναι σε διάλογο με τον Μανώλη Γλέζο, ενώ χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» τη Σοφία Σακοράφα.
«Εκτιμούμε πολλούς από τον ΣΥΡΙΖΑ, που είτε παραμένουν είτε ταλαντεύονται» συμπλήρωσε και τονισε: «Εμείς δεν κλείνουμε την πόρτα, και δεν βάζουμε “Χ” σε ανθρώπους».
Απαντώντας, τέλος, σε σχετική ερώτηση ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αμφισβήτησε την εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων και τις χαρακτήρισε «κουρελόχαρτα», που δεν αξίζουν ούτε το χαρτί που είναι γραμμένες, ενώ εκτίμησε ότι θα διαψευστούν.