Σκληρή προμηνύεται η πολιτική αντιπαράθεση εν όψει της πρόωρης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, μέσω τις οποίας ο πρωθυπουργός επιχειρεί να λύσει τον γόρδιο δεσμό του εσωκομματικού αδιεξόδου στις τάξεις του κυβερνητικού συνασπισμού, τη στιγμή που η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης βρίσκεται στα χέρια του αρχηγού της ΝΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αιχμηρούς χαρακτηρισμούς κατά του πρωθυπουργού άνοιξε την αυλαία της προεκλογικής περιόδου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευάγγελος ΜεϊμαράκηςΠλέον, τα κομματικά επιτελεία επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να αναδείξουν τα σημεία υπεροχής τους έναντι των αντιπάλων τους, δεδομένου ότι το δίπολο «μνημονιακοί – αντιμνημονιακοί» θεωρείται κενό περιεχομένου, έπειτα από την υπογραφή του νέου πακέτου στήριξης, τουλάχιστον όσον αφορά στο λεγόμενα κόμματα εξουσίας.

Ποδαρικό στις πολιτικές κόντρες έκανε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, καθώς, η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να στηθούν κάλπες – εξπρές στις 20 Σεπτεμβρίου βρίσκει πρόσκομμα στη διάθεσή του να εφαρμόσει κατά γράμμα τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες, όχι τόσο για λόγους πολιτικής ουσίας, όσο σε μία προσπάθειά του να τινάξει τον σχεδιασμό του πρωθυπουργού για εκλογικό αιφνιδιασμό στον αέρα.

Όπως είχε αποκαλύψει, ενώπιον των δημοσιογράφων, το βράδυ της Πέμπτης, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, την οποία θα κρατήσει στα χέρια του για το προσεχές τριήμερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου, όπως διεμήνυσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά το διάγγελμα Τσίπρα, ο κ. Μεϊμαράκης προτίθεται να εξαντλήσει κάθε περιθώριο να αναλάβει την εξουσία, προκειμένου να αποφευχθούν οι εκλογές.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι είναι εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης σε περίπτωση που εξασφαλίσει ψήφο ανοχής από τους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας…

Εντός της ημέρας, ο κ. Μεϊμαράκης θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και ακολούθως με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη και την αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Εν συνεχεία, η διερευνητική εντολή θα περάσει στα χέρια της κοινοβουλευτικής ομάδας που συγκροτήθηκε, το πρωί της Παρασκευής, από βουλευτές του περιβάλλοντος Λαφαζάνη. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Λαϊκής Ενότητας», όπως ονομάστηκε, αριθμεί 25 μέλη, τα οποία είχαν εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Εφόσον και πάλι δεν συσταθεί κυβέρνηση, θα ακολουθήσει η διαδικασία διαβούλευσης, σε μια ύστατη προσπάθεια πολιτικής συνεννόησης.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι εκλογές μπορούν να πραγματοποιηθούν σε διάστημα 21 ημερών έπειτα από την προκήρυξή τους, καθιστώντας τους σχεδιασμούς για τις 20 Σεπτεμβρίου οριακούς. Ως εκ τούτου, τις τελευταίες ώρες κάνουν την εμφάνισή τους σενάρια που θέλουν τις κάλπες να στήνονται μία εβδομάδα αργότερα, ή ακόμη και στις 4 Οκτωβρίου.

Στο μεσοδιάστημα χρέη υπηρεσιακής πρωθυπουργού θα αναλάβει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου, η οποία θα σχηματίσει την κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα προς τις κάλπες, αντικαθιστώντας τους υπουργούς Οικονομίας, Οικονομικών και Εσωτερικών.

Προεκλογική περίοδος… σκληρού ροκ

Το στίγμα της προεκλογικής περιόδου, που θα ξεδιπλωθεί στους τηλεοπτικούς δέκτες εντός των προσεχών ημερών, «έδειξε» με το «καλημέρα» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χρησιμοποιώντας σκληρούς προσωπικούς χαρακτηρισμούς κατά του πρωθυπουργού, ο κ. Μεϊμαράκης, ούτε λίγο, ούτε πολύ, αποκάλυψε ότι θα συμπεριφερθεί απέναντι στον κ. Τσίπρα, όπως αρμόζει σε έναν «ψεύτη, που δεν σεβάστηκε στον θεσμικό του ρόλο και στους πολιτικούς του αντιπάλους». 

Εξάλλου, οι αντιμαχόμενες πλευρές, έχουν ήδη «ζεστές» τις μηχανές τους από την εβδομάδα προ του δημοψηφίσματος, κατά την οποία στήθηκε σκηνικό ακραίας πόλωσης.

Λίγο λεπτά πριν από τη συνέντευξη Τύπου του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο πρωθυπουργός, μέσω διαγγέλματός του, διεμήνυσε ότι η λαϊκή εντολή που εξασφάλισε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου «εξάντλησε τα όριά της» και κάλεσε τους πολίτες« να κρίνουν τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του» και να επιλέξουν «ποιος θα διαπραγματευτεί το ζήτημα του χρέους», τον προσεχή Οκτώβριο.

«Δεν πετύχαμε τη συμφωνία που προσδοκούσαμε τον Ιανουάριο. Κάναμε υποχωρήσεις αλλά πήραμε μια συμφωνία που με δεδομένη τη συγκυρία και τις σκληρές θέσεις ορισμένων στην Ευρώπη, ήταν ότι καλύτερο μπορούσε κανείς να πετύχει. Αυτή τη συμφωνία θα την τηρήσουμε αλλά θα δώσουμε μάχη για να μετριάσουμε τις αρνητικές συνέπειες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας. 

«Τώρα που ο δύσκολος κύκλος έφτασε στο τέλος του αισθάνομαι την υποχρέωση να θέσω στην κρίση του λαού τα όσα έκανα. Υποβάλω την παραίτησή μου και την παραίτηση της κυβέρνησης. Τα όρια της εντολής που πήρα τα εξάντλησα. Τώρα ο λαός θα αποφανθεί για όσα έγιναν και ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα και να προχωρήσει με σίγουρο βηματισμό τη χώρα στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σε μήνυμά της, η κα Γεννηματά, λίγο μετά την παραίτηση του κ. Τσίπρα υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός, «κάθε φορά που είναι ώρα για δράση, επιλέγει την απόδραση».

«Το πράττει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες. Την πρώτη φορά με το δημοψήφισμα η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα του Grexit και του απόλυτου χάους. Τώρα αντί να αξιοποιήσει το εθνικό κεφάλαιο που δημιουργήθηκε από την στάση των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Τσίπρας επικαλείται τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, για να προκηρύξει εκλογές. Η μικροκομματική στόχευση είναι εξόφθαλμη. Βιάζεται», σημείωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Για η «πονηρή σκέψη “να κάνουμε τώρα εκλογές πριν καταλάβει ο κόσμος τι έχει να πληρώσει το φθινόπωρο”» που «οδηγεί τον Αλέξη Τσίπρα σε μια τραγική για την χώρα επιλογή», έκανε λόγο ο Σταύρος Θεοδωράκης, σχολιάζοντας την εξαγγελία για προσφυγή στις κάλπες.

«Κάτι αντίστοιχο έκανε και τον προηγούμενο μήνα. Οδήγησε τη χώρα σε ένα διχαστικό δημοψήφισμα που έκλεισε τις τράπεζες και έκανε επαίτες τους Έλληνες, για να καταλήξουμε μετά στο “καλύτερο μνημόνιο όλων των εποχών”, όπως υπερηφανεύονται σήμερα οι υπουργοί του. Η Ελλάδα έχασε όλους τους συμμάχους της και αναγκαστήκαμε εμείς -με το μικρό μας σχετικά μέγεθος- να υπερασπιστούμε στις ξένες πρωτεύουσες το δίκιο του Έλληνα και την ευρωπαϊκή του ταυτότητα. Παράλληλα στο εσωτερικό η χώρα αυτούς τους 6 μήνες αποσυντίθεται», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει ότι με ψέματα και παλαιοκομματικές συμπεριφορές η χώρα δεν πάει μπροστά. Το Ποτάμι η δύναμη της αλήθειας, η δύναμη του καινούργιου θα είναι σε αυτές τις εκλογές η απάντηση των ανθρώπων που παράγουν και δημιουργούν», κατέληξε.

Tέλος, ο πρωθυπουργός δέχθηκε αιχμηρά βέλη… εξ’ αριστερών, με την ομάδα του Παναγιώτη Λαφαζάνη να επισημαίνει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας με το διάγγελμα του εμφάνισε ένα άλλο μνημονιακό πρόσωπο σε πλήρη και ριζική αντίθεση με τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις και τους αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ».

«Η πρώτη και κύρια υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα ήταν η τήρηση, μαζί με τα παλιά μνημόνια και του νέου τρίτου μνημονίου της σκληρής λιτότητας και της σκληρής υποτέλειας της χώρας, το οποίο ο ίδιος συμφώνησε ερήμην του λαού και ερήμην του ΣΥΡΙΖΑ, των μελών και των στελεχών του», ανέφερε μεταξύ άλλων η Αριστερή Πλατφόρμα, δίνοντας το έναυσμα της σκληρής μάχης που θα ακολουθήσει.

Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης

Διαβάστε επίσης:



σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης