Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, εντός των προσεχών ωρών, αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός, προκειμένου να του καταθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, δεδομένου ότι δεν έχει μεσολαβήσει διάστημα ενός έτους από την προηγούμενη προσφυγή στις κάλπες, δεν μπορεί να προκαλέσει τη διενέργεια εκλογών επικαλούμενος εθνικό ζήτημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεπώς, εφόσον η κυβέρνηση παραιτηθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναλάβει πρωτοβουλία για συγκρότηση νέας κυβέρνησης. Όπως προβλέπει το Σύνταγμα, θα ξεκινήσει ο κύκλος των διερευνητικών επαφών με εντολή σχηματισμού κυβέρνησης για τα τρία πρώτα κόμματα, ενώ θα ακολουθήσει η πρόσκληση του προέδρου της Δημοκρατίας στους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, σε περίπτωση που υπάρξει δήλωση των αρχηγών των κομμάτων ότι δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, η συγκεκριμένη διαδικασία θα παρακαμφθεί και θα κληθεί η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Κατερίνα Θάνου, να ορκιστεί υπηρεσιακή πρωθυπουργός και να συγκροτήσει κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι η προσφυγή στις κάλπες θα διεξαχθεί για πρώτη φορά με την κατάρτιση λιστών και όχι με σταυροδοσία, γεγονός που επιτρέπει στους αρχηγούς των κομμάτων να ελέγξουν πλήρως τη σύνθεση του επόμενου κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης