Χριστούγεννα για μας σημαίνει πλήθος αγορών στα μαγαζιά. Σαν καταναλωτές όμως έχουμε κάθε δικαίωμα να επιβεβαιώνουμε την φερεγγυότητα κάθε προϊόντος που αγοράζουμε.

Πιο συγκεκριμένα:

Συμφωνεί το προϊόν με την περιγραφή της ετικέτας;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με άλλα λόγια τα αγαθά πρέπει να είναι αυτά που λέγεται ότι είναι. Για παράδειγμα, μια τσάντα που περιγράφεται ως δερμάτινη, πρέπει να είναι φτιαγμένη από δέρμα.

Είναι εμπορεύσιμη η ποιότητά του;

Δηλαδή, όταν παίρνετε τα αγαθά πρέπει να λειτουργούν κανονικά, να είναι καινούργια και σε άριστη κατάσταση. Έτσι για παράδειγμα, ένα κολιέ πρέπει να κλείνει κανονικά, ένα παιδικό παιχνίδι πρέπει να είναι πλήρες και να μη λείπει κανένα εξάρτημα, μια τοστιέρα πρέπει να ψήνει φρυγανιές. Κανένα από αυτά δεν πρέπει να είναι γρατσουνισμένο ή χτυπημένο.

Ανταποκρίνεται στη χρήση για την οποία κατασκευάστηκε;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανεξάρτητα από το αν είναι κατάλληλο για περισσότερες γενικές χρήσεις, αυτό σημαίνει επίσης ότι πρέπει να ανταποκρίνεται και σε μία ειδική απαίτηση – αλλά τότε μόνο όταν το κάνετε σαφώς γνωστό στον πωλητή ή στον υπεύθυνο του καταστήματος και λάβετε τη διαβεβαίωση ότι ασφαλώς είναι κατάλληλο για αυτή την ειδική περίπτωση.

Έτσι για παράδειγμα, αν ζητήσετε ένα ζευγάρι μπότες ειδικές για ορειβασία, πρέπει να είναι αρκετά γερές για αυτή τη δουλειά. Αν τα αγαθά που αγοράσατε δεν συμφωνούν με αυτές τις συνθήκες ή είναι ελαττωματικά, το κατάστημα αθετεί το στάνταρ αγοραπωλησίας. Τα νόμιμα δικαιώματα που δημιουργούνται από αυτό ακυρώνονται και, επιπρόσθετα, ακυρώνεται κάθε είδος εγγύησης για το εμπόρευμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης