Συνεχίζεται η συνάντηση μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών, με στόχο την επίλυση των εκκρεμοτήτων και την επίτευξη συμφωνίας εντός των αμέσως προσεχών ωρών.

Η συνάντηση συμπληρώνει 17 ώρες από την έναρξή της με μια μικρή διακοπή χθες το απόγευμα, στη διάρκεια της οποίας συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο για την οικονομική πολιτική υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο προβληματισμό προκαλεί η στάση των Γερμανών που βάζουν αυστηρούς όρους για την υπογραφή συμφωνίας και ασκούν πιέσεις ώστε η χρηματοδότηση να εξαρτάται από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Στη διάρκεια της σύσκεψης στο Μαξίμου, συζητήθηκαν τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά στις διαπραγματεύσεις, δηλαδή τα κόκκινα δάνεια και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν συμφωνήσει στην ύπαρξη μηδενικού ελλείμματος για φέτος και ύφεση που θα κυμαίνεται από 1% μέχρι 2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ξημερώματα της Τρίτης, πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% για το 2016 και 1% για το 2017.

Η ύφεση εκτιμούν ότι θα περιορισθεί στο 0,5% το 2016 ενώ για το 2017 προβλέπουν ανάπτυξη 2,3%.

Ωστόσο, εκτός των προαπαιτούμενων για την επίτευξη της συμφωνίας, παραμένει οι πρόωρες συντάξεις ενώ αντιθέτως στη σχετική λίστα, έχουν περιληφθεί ζητήματα ενέργειας.

Στόχος και των δύο πλευρών είναι να έχουν καταλήξει σε συμφωνία μέχρι την Τρίτη το πρωί.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το τέλος της συνεδρίασης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πάει πίσω από την συμφωνία των Βρυξελλών.

«Έχουμε μια συζήτηση με τους θεσμούς που πάει αρκετά καλά. Όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν ερωτήματα και ζητήματα που θέλουν να τα συζητήσουμε ξανά και ξανά, αλλά νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία ότι σύντομα θα έχουμε μία συμφωνία» είπε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος ερωτηθείς αν η συμφωνία θα είναι αύριο το πρωί, είπε «δεν ξέρω αν θα είναι αύριο το πρωι, αλλά σύντομα, θα είναι σύντομα».

Ερωτηθείς αν η συμφωνία θα είναι ψηφισμένη στο τέλος της εβδομάδας, είπε «θα το δούμε και αυτό, και την διαδικασία, τώρα εγώ κοιτάζω άλλα πράγματα, η διαπραγμάτευση πως θα πάει μετά στην Βουλή και με ποια διαδικασία, θα το δούμε».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης