Γράφει η Ιουλία Χαριστού Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ο άνηθος είναι ένα αρωματικό φυτό του οποίου οι σπόροι, τα φύλλα χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα στη μαγειρική ως καρύκευμα. Επίσης έχει τις ιδιότητες που το καθιστούν ένα πολύ ευεργετικό βότανο που βοηθά στην πέψη και στο να επιτευχθεί ένα επίπεδο στομάχι.
Ο άνηθος περιέχει δραστικές ουσίες και αιθέρια έλαια, όπως καρβονίνη, φελανδρίνη, λιμονίνη, μυριστικίνη και τερπενίων όπως το πινένιο. Συμβάλλει στην αποβολή των αερίων, είναι χρήσιμος στην περίπτωση εμετού και βοηθά στην έκκριση γάλακτος. Οι σπόροι όταν μασηθούν καταπολεμούν την αεροφαγία και τον μετεωρισμό και βοηθούν στην χώνεψη. Επίσης έχει αντισπασμωδικές, αντισηπτικές, διουρητικές ιδιότητες .
Σε αυτό το πλαίσιο, ο άνηθος παρέχει στον οργανισμό μας τις παρακάτω λειτουργίες :
1. Διευκολύνει την πέψη και είναι διουρητικός
2. Μειώνει τον μετεωρισμό αποτρέποντας τη φλεγμονή.
3. Τονώνει το ήπαρ.
4. Εξασθενεί τους σπασμούς της μήτρας και τους πόνους της εμμήνου ρύσεως (κολικούς).
5. Διεγείρει την παραγωγή του μητρικού γάλακτος.
6. Παρέχει για ένα εξαιρετικό άρωμα στο φαγητο μας.