Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτισαν χθες την απόφαση της δικαιοσύνης της Γουατεμάλας να εισαχθεί σε ψυχιατρική κλινική για να υποβληθεί σε εξετάσεις ο πρώην δικτάτορας της χώρας Εφραίν Ρίος Μοντ, ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία.

Ο Ρίος Μοντ είχε καταδικαστεί το 2013 σε 80 χρόνια κάθειρξη για γενοκτονία, αλλά η απόφαση εκείνη ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γουατεμάλας για διαδικαστικούς λόγους.
Έπειτα από πολλές καθυστερήσεις, μια νέα διαδικασία άρχισε την Πέμπτη, αλλά η υπεράσπιση παρουσίασε μια ιατρική βεβαίωση που υποστηρίζει ότι η κατάσταση της υγείας του βασικού κατηγορουμένου, ηλικίας 89 ετών, δεν επιτρέπει να περάσει από δίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο ο κατηγορούμενος να εισαχθεί σε νοσοκομείο για να γίνουν νέες εξετάσεις, κάτι το οποίο οι δικαστές αποδέχθηκαν.

Οι εξετάσεις αυτές θα επιτρέψουν να «προσδιοριστεί εάν ο Ρίος Μοντ λαμβάνει φαρμακευτική θεραπεία με σκοπό να μένει επίτηδες ναρκωμένος και να μπορεί να παριστάνει ότι πάσχει από άνοια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάριο Πολάνκο, διευθυντής της Οργάνωσης Αλληλοβοήθειας, μιας ΜΚΟ που ίδρυσαν οικείοι εξαφανισθέντων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Γουατεμάλας (1960-1996).
Ο πρώην δικτάτορας, ο οποίος διατήρησε την εξουσία για 17 μήνες, από το 1982 ως το 1983, τελεί σήμερα υπό κατ’ οίκον περιορισμό και θα εισαχθεί σε ψυχιατρική κλινική από την 25η Ιουλίου ως την 3η Αυγούστου για να υποβληθεί στις νέες εξετάσεις. Η ακροαματική διαδικασία θα ανασταλεί ως την ολοκλήρωσή τους.

Ο στρατηγός κατηγορείται, όπως και ο άλλοτε επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Χοσέ Ροδρίγκες, για τη σφαγή από τον στρατό επί των ημερών του 1.771 ιθαγενών της φυλής Ιξίλ, της εθνότητας των Μάγια, που οι ένοπλες δυνάμεις υποπτεύονταν ότι υποστήριζαν τους αριστερούς αντάρτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρότι βραχύβιο, το καθεστώς του Ρίος Μοντ θεωρείται το πιο αιματοβαμμένο ανάμεσα σε όσα κυβέρνησαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Γουατεμάλα, ο οποίος τα 36 χρόνια που μαινόταν είχε αποτέλεσμα, σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ, να δολοφονηθούν ή να «εξαφανιστούν» 200.000 άνθρωποι.

Ο Ρίος Μοντ είναι ο πρώτος πρώην δικτάτορας στη Λατινική Αμερική ο οποίος διώχθηκε από τη δικαιοσύνη για γενοκτονία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης