Μετέφεραν την Τιμία Αγία Ζώνη για τα εγκαίνια επιχείρησης. Για πρώτη φορά στο φως τα ντοκουμέντα και τα πολιτικά παιχνίδια στο Άγιον Όρος. Πώς αυτοί που πανηγύριζαν για τις ανταλλαγές των οικοπέδων, τώρα λουφάζουν. Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος αποκαλύπτει στην εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» τα άγνωστα γεγονότα και το παρασκήνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σεπτέμβριος του 2001 και ο βουλευτής Μαγνησίας Γιώργος Σούρλας μένει άφωνος όταν βλέπει την Τιμία Αγία Ζώνη να μεταφέρεται στον Άγιο Ιωάννη στον Αλμυρό για τα εγκαίνια μιας… επιχείρησης. Δεν είναι η οποιαδήποτε επιχείρηση. Πρόκειται για τη βιομηχανία αλεύρων «Μύλοι Λούλη». Ούτε ο Λούλης είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο πρώην Διοικητής του Αγίου Όρους. Την Αγία Ζώνη μετέφερε στα εγκαίνια ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ.

Ο Γιώργος Σούρλας ασχολείται ήδη από καιρό με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, τον κ. Λούλη και τον διάδοχό του στο Άγιο Όρος, τον διευθυντή της εφημερίδας «Το Βήμα», Σταύρο Ψυχάρη.

Είναι Οκτώβριος του 1996, επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη, με υπουργό Εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου, όταν ο Γιώργος Σούρλας καταθέτει ερώτηση στη Βουλή. Έχει προηγηθεί συζήτηση, λίγες ημέρες πριν, όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών αναφέρει πως και ο διορισμός του Κ. Λούλη και ο διορισμός του Σταύρου Ψυχάρη ως Διοικητών του Αγίου Όρους ήταν παράνομοι. Απλά και οι δύο δεν διέθεταν τα απαραίτητα προσόντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιώργος Σούρλας καταθέτοντας την ερώτηση του στη Βουλή υπενθυμίζει για του λόγου το ασφαλές έγγραφο του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου, που συνέταξε την 15η Νοεμβρίου του 1990, αποδέκτης της οποίας είναι ο τότε Διοικητής του Αγίου Όρους Κ. Λούλης. Ο ηγούμενος Εφραίμ απλά προσκαλεί τον κ. Λούλη να επισκεφθεί την Μονή προκειμένου να παραλάβει ένα δωράκι. Μία ιστορική χαλκογραφία. Τι είναι άλλωστε μία χαλκογραφία μπροστά στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ της Μονής.

Ο Γιώργος Σούρλας ωστόσο επιμένει και ερωτώντας τον υπουργό Γ. Παπανδρέου για το τι ακριβώς εστί Λούλης, παραθέτει μία αξιοπρόσεκτη καταγγελία. Εξηγεί ο βουλευτής Μαγνησίας πως ο Διοικητής του Αγίου Όρους χρησιμοποιούσε βεβαιώσεις εξόδων του, καθώς και τυχόν δωρεές του για φορολογικές απαλλαγές από την επιχείρησή του.

Ο Γιώργος Παπανδρέου απαντά στα ερωτήματα που θέτει ο κ. Σούρλας. Η απάντησή του έχει δύο σκέλη. Στο πρώτο σκέλος καλύπτει πλήρως τον διευθυντή της εφημερίδας «Το Βήμα», Σταύρο Ψυχάρη, ισχυριζόμενος πως ο διορισμός του είναι νομιμότατος. Στο δεύτερο σκέλος της απάντησής του εξηγεί πως δεν έχουν προκύψει στοιχεία για πιθανή εμπλοκή του κ. Λούλη σε αποδοχή ιερών και ιστορικών κειμηλίων ως δώρων από τους ηγουμένους του Αγίου Όρους. Με λίγα λόγια, ούτε γάτα, ούτε και ζημιά.

«Σφυρίζουν» αδιάφορα

Αν διαβάσει κανείς τις εφημερίδες και παρακολουθήσει τα δελτία ειδήσεων, αυτό που θα διαπιστώσει είναι ότι κανένας πολιτικός, κανένα κόμμα δεν έχει εμπλοκή στο σκάνδαλο των ανταλλαγών με την Μονή Βατοπεδίου.

Με το έγγραφο που ακολουθεί αποδεικνύεται ότι οι κυβερνώντες, όχι απλώς είχαν εμπλοκή στις ανταλλαγές, αλλά το διαφημίζουν, όταν κατάφερναν να τις «επιτύχουν». Διαβάστε το Δελτίο Τύπου του 2006 από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Λένε ότι κατάφεραν να κάνουν ανταλλαγή εκτάσεων με το Βατοπέδι εξυπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον.

Στο video που ακολουθεί θα δείτε ακριβώς πώς πανηγυρίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις εκτάσεις που έδωσε. Θα δείτε ότι ακόμα και στον τοπικό Τύπο το θέμα έχει περάσει ως επιτυχία του τότε υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρου Κοντού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης