Μόνο τις Καρυάτιδες δεν ζήτησαν στο Eurogroup του Σαββάτου από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο οι Ευρωπαίοι σωτήρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ευρώπη του γερμανικού άξονα δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη του παρελθόντοςΟι παράλογες απαιτήσεις οι οποίες διέρρεαν, για δημιουργία ταμείου με ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου αξίας 50 δισ., προκειμένου να τα εκποιούν οι εκπρόσωποι των δανειστών, οι προτάσεις του Σόιμπλε περί πενταετούς εξόδου από την ευρωζώνη και η αρνητική στάση του Φινλανδού υπουργού οικονομικών Αλεξάντερ Στούμπ είναι λίγα σε σχέση με όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνόδου.

Ύστερα από αυτή τη στάση, η οποία εάν δεν αποτελεί πολιτική μπλόφα είναι γραμμή για αναγκαστικήΜε Δούρειο Ίππο τη Φινλανδία ο Σόιμπλε δεν αφήνει πολλά περιθώρια επιλογών στην ελληνική κυβέρνηση έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για μια τελευταία προσπάθεια, αποφασισμένος να τα παίξει όλα για όλα και να μην υποκύψει σε εκβιασμούς.

Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει Έλληνας που θα δεχθεί να παραδώσουμε τα ιερά και τα όσια στους δανειστές, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, πολύ περισσότερο κάτω από συνθήκες απόλυτου εκβιασμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ευρώπη του γερμανικού άξονα δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη του παρελθόντος και οι κυβερνήτες της με τη λογιστική λογική δεν συγκινούνται από την ιδέα μιας πραγματικά ενωμένης και αλληλέγγυας οικονομικής ένωσης.

Με Δούρειο Ίππο τη Φινλανδία ο Σόιμπλε δεν αφήνει πολλά περιθώρια επιλογών στην ελληνική κυβέρνηση και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι φιλελεύθεροι και τα λαϊκά κόμματα της Δύσης παίρνουν την εκδίκησή τους απέναντι σε μια κυβέρνηση με αριστερές καταβολές και συγκεκριμένο πολιτικό πρόσημο.

Ταυτόχρονα εκβιάζουν τον πρωθυπουργό με το πρόσχημα της πολιτικής αβεβαιότητας λόγω των αντιδράσεων στελεχών του, δημιουργώντας κατάλληλο κλίμα για μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όπως προφανώς τη θέλουν οι ίδιοι και όχι όπως την επέλεξε ο ελληνικός λαός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρκεί να διαβάσει κάποιος τα δημοσιεύματα των ελληνικών μνημονιακών εντύπων και τις πολιτικές εκπομπές των τηλεοπτικών μέσων εκδοτών, οι οποίοι προφανώς ανησυχούν περισσότερο για τη δική τους τύχη και λιγότερο για τη συνολική πορεία του τόπου.

Eurogroup: Εγγυήσεις και σκληρότερο μνημόνιο απαιτούν οι δανειστές

Με προσχηματικά ή μη εμπόδια, οι διαβουλεύσεις, που ξεκίνησαν στις 4:30 το απόγευμα του Σαββάτου και διεκόπησαν στη 1:00 τα ξημερώματα της Κυριακής, για να συνεχιστούν στις 12:00 το μεσημέρι, δείχνουν να καταλήγουν σε τοίχο, καθώς οι δανειστές εγείρουν διαρκώς ζήτημα εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση.

«Είχαμε μια βαθιά συζήτηση των ελληνικών προτάσεων. Το βασικό θέμα είναι η εμπιστοσύνη» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη διακοπή των συνομιλιών, προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν και χρηματοοικονομικά θέματα. «Είναι δύσκολο, η δουλειά όμως συνεχίζεται» κατέληξε.

Λακωνικός ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «υπάρχει ακόμη ελπίδα».

Την ίδια στιγμή, οι ακραίες θέσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μιλά πλέον ξεκάθαρα για Grexit, δεν βρίσκουν αντίθετη τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ζήτησε την 5ετή αποπομπή της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι οι προτάσεις της Αθήνας δεν είναι «αρκετά καλές», ενώ εξέφρασε αμφιβολίες ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

To έγγραφο Σόιμπλε

Παρότι το Μαξίμου έσπευσε να διαψεύσει το συγκεκριμένο σενάριο, υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε τη σύγκλιση απόψεων μεταξύ Σόιμπλε και Μέρκελ.

Ενόσω η σύνοδος της ευρωζώνης εξέταζε τα νέα μέτρα που θα ζητηθούν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, παρόλο που η ελληνική πρόταση παραδίδει γη και ύδωρ στους δανειστές, η Φινλανδία έβαλε νέα προσκόμματα στη συμφωνία, καθώς το Κοινοβούλιο της χώρας απεφάνθη να μην εξουσιοδοτηθεί ο υπουργός Οικονομικών Άλεξ Στουμπ να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση και τον κάλεσε να αποσυρθεί, μπλοκάροντας έτσι τις διαπραγματεύσεις.

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας αντιμετωπίζει τριγμούς στο εσωτερικό της, καθώς ο κυβερνητικός εταίρος, το αντιευρωπαϊκό κόμμα Αληθινοί Φινλανδοί, απείλησε με αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό, εάν παραβλεφθεί το αίτημα για βέτο στη διαπραγμάτευση για ένα τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Άλεξ Στουμπ εμφανίζεται αρνητικός στο να δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, ακολουθώντας τη σκληρή διαπραγματευτική τακτική της Γερμανίας.

Μεταξύ άλλων, οι υπουργοί που ευθυγραμμίζονται με την τακτική Σόιμπλε ζητούν την άμεση αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά, δείχνοντας την ξεκάθαρη πρόθεσή τους να καταπατήσουν κάθε εναπομείνασα κόκκινη γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ απαιτούν άμεση ψήφιση πέντε νομοσχεδίων που αφορούν το φορολογικό, τις ιδιωτικοποιήσεις, το συνταξιοδοτικό κ.ά.

Παράλληλα, οι εταίροι ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω όλους τους νόμους μέσω των οποίων ακυρώθηκαν μέτρα των προηγούμενων μνημονίων.

Στον αντίποδα, Ιταλία, Κύπρος και Γαλλία φέρονται ως οι χώρες που στηρίζουν την Αθήνα, πιέζοντας ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις των χωρών που βρίσκονται στο απέναντι στρατόπεδο.

Πίσω από τις θέσεις της Γερμανίας οχυρώνονται, εκτός από τη Φινλανδία, η Ολλανδία, η Λιθουανία, η Σλοβακία, η Εσθονία και η Σλοβενία.

Μάλιστα, η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντζι δείχνει έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες, καθώς, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», ο Ιταλός πρωθυπουργός θα ζητήσει από την Άνγκελα Μέρκελ «να σταματήσει να ταλαιπωρεί την Ελλάδα».

Όλα θα κριθούν στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 5:00 το απόγευμα της Κυριακής.

Διαβάστε επίσης:



σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης