Η Ρωσία ελπίζει ότι η Ελλάδα θα φτάσει σύντομα σ’ ένα συμβιβασμό με τους πιστωτές, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να «σηκώσει» το βάρος του χρέους από μόνη της, διαπιστώνουν όλοι σχεδόν οι Ρώσοι ειδικοί, προβλέποντας χρεοκοπία της χώρας πιθανότατα εντός της ευρωζώνης. Η παρέμβαση των δανειστών στο δημοψήφισμα θεωρούν ότι έχει στόχο να τρομάξει τους ψηφοφόρους, ενώ την ίδια ώρα δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου αναφέρονται σε σχέδια των πιστωτών της Ελλάδας για αλλαγή της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οικονομική βοήθεια για την Αθήνα

Απαντώντας στην ερώτηση, αν η Ρωσία μπορεί να παράσχει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα εφόσον δεν επιτευχθούν οι συμφωνίες με τους δανειστές, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι αυτό το ερώτημα θα πρέπει να απευθυνθεί στην Αθήνα. Ο εκπρόσωπος Τύπου σημείωσε ότι «έχουμε πει επανειλημμένα, και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ το έχει δηλώσει, πως μέχρι τώρα δεν υπήρξε κανένα αίτημα για βοήθεια και το θέμα αυτό δεν έχει τεθεί κατά τις διμερείς μας επαφές».
 
Πάντως, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, Αλεξέι Πουσκόφ, η πιθανότητα εξόδου της Αθήνας από την ευρωζώνη στο άμεσο μέλλον είναι μικρή.

Όπως υποστήριξε ο βουλευτής σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Russia 24», το δημοψήφισμα δεν αφορούσε στην έξοδο από την ευρωζώνη, αλλά τη στάση του πληθυσμού στους όρους των δανειστών. Το ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν βρίσκεται στην ατζέντα, ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί αργότερα, εκτιμά ο ρώσος βουλευτής. Ο ίδιος επισημαίνει πως ούτε η Αθήνα, ούτε οι Βρυξέλλες επιθυμούν να παραιτηθεί η Ελλάδα από το ευρώ. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα ντόμινο και να έχει αρνητική επίδραση τόσο στην ευρωζώνη, όσο στο οικοδόμημα της ΕΕ γενικότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιδιώκουν κυβερνητική αλλαγή στην Αθήνα

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, οι ηγεσίες της ευρωζώνης, φαίνεται να επιδιώκουν κυβερνητική αλλαγή στην Αθήνα, γράφει το Sputnik, επικαλούμενο δηλώσεις του αναλυτή Τζέικομπ Κιρκεγκάρντ, στο Peterson Institute for International Economics με έδρα την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τον Τζέικομπ Κιρκεγκάρντ, η νέα διαφαινόμενη στρατηγική της Ευρωζώνης είναι πλέον η «σιωπηρή επιδίωξη της αλλαγής κυβέρνησης στην Αθήνα».

Ο αμερικανός αναλυτής υποστηρίζει ότι «μόνο μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα μπορούσε να δεσμευτεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα της τρόικας, ανανεώνοντας το διάλογο με την Ευρώπη, ώστε να αυξήσει τον δανεισμό έκτακτης ανάγκης που προβλέπεται από την ΕΚΤ, και να ανοίξουν ξανά οι τράπεζες».

Προσθέτει μάλιστα πως μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι αμφίβολο εάν θα μπορούσε να επιτύχει αυτό το στόχο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από ένα μήνα ο ίδιος υπογράμμιζε τη δυσαρέσκεια Βρυξελλών και Ουάσιγκτον από την «αριστερή ρητορική της κυβέρνησης Τσίπρα κατά της λιτότητας» αλλά και της προσέγγισης της Ελλάδας με τη Ρωσία.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο ίδιος άφηνε τότε να εννοηθεί πως η λεγόμενη Τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορούν να αποτρέψουν την πτώση της Ελλάδας στην άβυσσο της οικονομικής κρίσης, αλλά δεν θα κουνούσαν το δάκτυλό τους «εάν δεν υπάρξει μια νέα κυβέρνηση στην Αθήνα».

Ως εκ τούτου, παραμένει ανοικτό το ερώτημα κατά πόσο οι αποφάσεις των ηγετών της Ευρωζώνης συνιστούν ή όχι ένα είδος οικονομικού και πολιτικού εκβιασμού με στόχο την πτώση της ανεπιθύμητης αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Χρεοκοπία εντός ευρωζώνης

Ο αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής θεωρίας του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO), Κυρίλ Κοκτίς εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το χρέος και θα αναγκαστεί να κηρύξει μια χρεοκοπία, πιθανότατα εντός ευρωζώνης.

«Ένας άλλος τρόπος επίλυσης της κρίσης χρέους για την Ελλάδα», υποστήριξε, μιλώντας στο πρακτορείο «Ria Novosti» θα ήταν «να κηρύξει μια χρεοκοπία, να επιστρέψει στο εθνικό νόμισμα, και να ακολουθήσει μια σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας. Άλλωστε από αυτή την πορεία έχουν περάσει αρκετές χώρες, με τελευταία την Ισλανδία».

Ταυτόχρονα, πιστεύει πως οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας Ελλάδας υπό το πρίσμα της κρίσης χρέους, μπορεί να γίνουν πιο στενές. «Η Ελλάδα μπορεί να βρει μια λύση, ως μεσολαβητής της προώθησης ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, με την επέκταση του «Turkish Stream» να περνάει από το έδαφός της».

Ο επικεφαλής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Κρατικού Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, Νικολάι Καβέσνικοφ, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «RIA Novosti», εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση δεν οδηγεί σε στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας.

«Θα ήταν αφελές να περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα επιλέξει ως στρατηγικό εταίρο της τη Ρωσία εις βάρος των σχέσεών της με την ΕΕ. Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ. Όλα όσα συμβαίνουν, είναι πολύ δύσκολα, αλλά ακόμη συνιστούν μια ενδοοικογενειακή σύγκρουση». Σύμφωνα με τον κ. Καβέσνικοφ, οι δανειστές της Ελλάδας πρέπει με κάποιο τρόπο να διαγράψουν μέρος του χρέους. «Οι δηλώσεις ορισμένων ευρωπαίων πολιτικών, ότι στο δημοψήφισμα, οι Έλληνες στην πραγματικότητα ψηφίζουν για τη διατήρηση της χώρας στη ζώνη του ευρώ, δεν είναι τίποτα άλλο παρά επιχείρηση να τους τρομάξουν. Η Ελλάδα, φυσικά, θα παραμείνει μέρος της ΕΕ, και το πιθανότερο είναι ότι θα προσπαθήσουν να σώσουν την Ελλάδα, ως μέλος της ζώνης του ευρώ. Ακόμη και μια χρεοκοπία δεν σημαίνει αυτόματη έξοδο από τη ζώνη του ευρώ», υποστηρίζει κ. Καβέσνικοφ.

Επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία

Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τυχόν επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης στη ρωσική οικονομία, και η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις καθώς οποιοδήποτε σοκ στην Ε.Ε «δεν μπορεί να οδηγήσει σε κάτι καλό», όπως δήλωσε ο επικεφαλής της δεύτερης μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας «VTB Αντρέι Κόστιν».

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή « Ειδήσεις του Σαββάτου» ο κ. Κόστιν είπε ότι η είσοδος της Ελλάδας στην ΕΕ έγινε με πολιτικά κριτήρια, αφού οι χρηματοπιστωτικοί και οικονομικοί δείκτες της χώρας δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξή της στον οικονομικό χώρο της ΕΕ.

Η ελληνική κρίση δεν πλήττει τη γερμανική οικονομία

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται γερμανοί οικονομολόγοι όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης στη γερμανική οικονομία, εκτιμώντας ότι είναι ελέγξιμες και βατές.

Ο Ρόλαντ Ντερν, από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Ρηνανίας Βεστφαλίας (RWI) είπε στην Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk:

«Επί της αρχής θα πρέπει να διαπιστώσει κάποιος ότι αναταραχή τέτοιων διαστάσεων στην ΕΕ δεν ευνοεί φυσικά την οικονομία. Εντούτοις τα ρίσκα δεν κατανέμονται ισότιμα. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει η ελληνική οικονομία. Οι επιπτώσεις για την γερμανική οικονομία είναι πιθανότατα ελεγχόμενες».

Ελληνικό το πρόβλημα

Τι γίνεται όμως με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που δεν έχουν συνέλθει ακόμη πλήρως από την κρίση; Υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης και γενικότερης αναζωπύρωσης της κρίσης στις χώρες αυτές το οποίο με τη σειρά του θα είχε πιθανότατα αρνητικές επιπτώσεις και για την γερμανική οικονομία που τόσο εξαρτάται από τις εξαγωγές;

Deutsche Welle / DLF / RBTH
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης