«Δεν δεχτήκαμε προτάσεις από την Αθήνα», διαμηνύουν οι Ευρωπαίοι – «Μάλλον δεν τους άρεσαν οι προτάσεις μας», απαντά το ΜαξίμουΣτο τραπέζι του διαλόγου μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ επανήλθε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λίγη ώρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των κρατών – μελών της ευρωζώνης, στον απόηχο του άκαρπου Eurogroup που ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το παρών στη συνάντηση έδωσε και ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Προσερχόμενη στην τετραμερή συνάντηση, που ολοκληρώθηκε στις 19:30 το απόγευμα, η κα Μέρκελ δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επίτευξη συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι «χωρίς αλληλεγγύη αλλά και χωρίς τροποποιήσεις δεν μπορεί να βοηθήσουμε». «Έχουν απομείνει ελάχιστες μέρες και θα ακούσουμε πολύ προσεκτικά τι θα μας πει σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός», πρόσθεσε.

Ο Φρανσουά Ολάντ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι ο στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. «Για να γίνει όμως αυτό», πρόσθεσε, «η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει ολοκληρωμένες και αξιόπιστες προτάσεις». «Στο Eurgroup, εκφράστηκαν προφορικά κάποιες προτάσεις, ωστόσο περιμένουμε να δούμε μία ολοκληρωμένη πρόταση», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «στη συνέχεια θα πρέπει όλοι να επιδείξουν ευθύνη από την Ελλάδα, αλληλεγγύη από την Ευρώπη και δράση σε άμεσο επίπεδο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα πρέπει να υπάρξει προοπτική για τους επόμενους μήνες μακροπρόθεσμα αλλά και κάτι πιο βραχύ. Θα πρέπει η Ελλάδα να υποβάλει προτάσεις και να γίνει η επεξεργασία τους όσο πιο γρήγορα», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

 
Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο κτήριο της Κομισιόν χωρίς να κάνει δηλώσεις, ωστόσο, λίγο νωρίτερα είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Μπαράκ Ομπάμα, στον οποίο παρουσίασε τις ελληνικές προτάσεις. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία να βρεθεί σύντομα λύση.

Η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ-Γιουνκέρ

Χωρίς απόφαση η συνεδρίαση του Eurogroup

H συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες διήρκεσε τρεις ώρες, με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτο να μην καταθέτει εγγράφως τη νέα πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες. Πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν ότι η κατάθεση των νέων προτάσεων θα γίνει την Τετάρτη.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλείται δήλωση ανώτατου αξιωματούχου της ευρωζώνης σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα μας είπε ότι “ίσως την Τετάρτη” θα καταθέσει νέα πρόταση».

Στο ίδιο μήκος κύματος, Γιουνκέρ και Ντάισελμπλουμ ζητούν άμεσα νέες προτάσεις από την Αθήνα, τονίζοντας ότι ο χρόνος τελειώνει.

«Περιμέναμε προτάσεις. Υπάρχει πίεση χρόνου, ο χρόνος είναι περιορισμένος» προειδοποίησε ο επικεφαλής του Eurogroup, προσθέτοντας ότι «πιστεύουμε ότι αύριο θα μας στείλουν οι Έλληνες μια νέα πρόταση για να αρχίσουμε να συζητούμε». Αναφορικά με το ζήτημα της ρευστότητας ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι «δεν θα δώσουμε σινιάλο στην ΕΚΤ γιατί είναι ανεξάρτητη».

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο κ. Γιουνκέρ υπογράμμισε ότι είναι «πολύ ευτυχής κάθε φορά που βλέπω τον κύριο Τσίπρα», ωστόσο δεν απέφυγε τις αιχμές σημειώνοντας ότι «δεν έφερε κάποιο νέο έγγραφο. Αύριο περιμένουμε τη νέα πρόταση».

Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει ότι η κυβέρνηση προσήλθε χωρίς προτάσεις στις Βρυξέλλες. «”Δεν έχουμε προτάσεις”, υποστηρίζουν διάφοροι κύκλοι. Όπως δεν είχαμε με τις 47 σελίδες, το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα, το ίδιο σήμερα», σχολιάζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι και προσθέτουν: «Δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας»;

Παράλληλα, εξερχόμενος της συνεδρίασης του Eurogroup, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα. «Το Eurogroup θα πρέπει να εργαστεί γρήγορα, ώστε να διατηρήσει την Ευρωζώνη ενιαία» ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Το Grexit θα ήταν μια συλλογική αποτυχία», είχε αναφέρει νωρίτερα.

Διαβάστε επίσης:



σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης