Υπέρ της άμεσης επανάληψης των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για μια βιώσιμη συμφωνία τάσσονται πλέον αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες, πριν ακόμη κλείσουν οι κάλπες στο σημερινό δημοψήφισμα.
Το έναυσμα το έδωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι «είτε οι Έλληνες ψηφίσουν ναι είτε όχι, θα συνεχίσω να λέω ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ», όπως ανέφεραν πηγές του περιβάλλοντός του στην εφημερίδα «Journal du Dimanche».
Ο Ολάντ μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος θα συζητήσει με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για το αποτέλεσμα. «Θα συζητήσει για την εξεύρεση λύσης» δήλωσε χαρακτηριστικά πηγή του περιβάλλοντος του Γάλλου προέδρου.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Il Messaggero» σημειώνει ότι «όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, είναι προφανές ότι την επομένη του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες».
«Όταν βλέπεις έναν συνταξιούχο να κλαίει μπροστά σε μια τράπεζα και τους ανθρώπους που κάνουν ουρά μπροστά από τα ATM, αντιλαμβάνεσαι ότι μια χώρα τόσο σημαντική για τον κόσμο και για τον πολιτισμό του όσο η Ελλάδα δεν μπορεί να καταλήγει έτσι» σημείωσε ο Ρέντσι.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός κάλεσε μάλιστα ανοιχτά τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να ανοίξει και πάλι την πόρτα της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα. «Είναι επομένως προφανές ότι την επόμενη ημέρα θα πρέπει να ξαναρχίσουμε να μιλάμε. Η πρώτη που το γνωρίζει αυτό είναι ακριβώς η Άνγκελα Μέρκελ» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ματέο Ρέντσι.
Αλλαγή πλεύσης από τον Μάρτιν Σουλτς
Αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ανασκευάζοντας ουσιαστικά προηγούμενες δηλώσεις του «περί διπλού νομίσματος», δήλωσε σήμερα στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag» ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα εγκαταλείψουν τους Έλληνες, έστω κι αν το σημερινό δημοψήφισμα καταλήξει σε ένα όχι, και θα μπορούσαν να χορηγήσουν γρήγορα στην Αθήνα έκτακτες πιστώσεις.
«Δεν θα εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους στην Ελλάδα», όποια κι αν είναι η έκβαση της σημερινής ψηφοφορίας, διαβεβαίωσε ο Σουλτς και πρόσθεσε: «Ίσως να πρέπει να χορηγήσουμε έκτακτες πιστώσεις στην Αθήνα ώστε οι δημόσιες υπηρεσίες να συνεχίσουν να λειτουργούν και οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη να λάβουν τα χρήματα που είναι απαραίτητα για να επιβιώσουν, υπάρχουν στις Βρυξέλλες κεφάλαια που μπορεί να κινητοποιηθούν γι’ αυτό». Υποστήριξε πάντως ότι τέτοιες έκτακτες αρωγές «δεν αποτελούν λύση διαρκείας».
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε τέλος ότι, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι οφείλουν να επαναλάβουν τις πολιτικές συνομιλίες με την Αθήνα.
«Όποια κι αν είναι η ψήφος (στην Ελλάδα), οφείλουμε από αύριο να επαναλάβουμε τις πολιτικές συνομιλίες» δήλωσε. «Έστω κι αν κερδίσει το ελληνικό “όχι”, η ευθύνη μας θα είναι να μην επαναλάβουμε μια Συνθήκη των Βερσαλλιών για την ευρωζώνη.»
Η Συνθήκη των Βερσαλλιών, η οποία υπογράφηκε στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, επέβαλε πολύ σκληρούς όρους στη Γερμανία, οι οποίοι ευνόησαν την άνοδο του ναζισμού.
Στη διάρκεια οικονομικού συνεδρίου στην Εξ αν Προβάνς, ο υπουργός τάχθηκε κατά του πειρασμού «να συντρίψουμε έναν λαό» επειδή «οι μεν θα θεωρήσουν πως κέρδισαν ένα δημοψήφισμα».
Η ΕΚΤ έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα ρευστότητας
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα αν η κατάσταση το απαιτήσει, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ. «Στις τρέχουσες συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας στην Ευρώπη και στον κόσμο, η ΕΚΤ έχει υπάρξει σαφής ότι αν χρειασθεί να κάνουμε περισσότερα θα βρούμε τα απαραίτητα εργαλεία» δήλωσε ο Κερέ στο ίδιο οικονομικό συνέδριο στη νότια Γαλλία.
Πηγή: ΑΜΠΕ