Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ χαρακτήρισε τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα «την μεγαλύτερη εξαπάτηση του 20ού αιώνα», αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην απόρριψη από τις ελβετικές αρχές του αιτήματος έκδοσης στο Σαράγεβο του πρώην διοικητή του στρατού των μουσουλμάνων της Βοσνίας, Νάσερ Όριτς.
Ο Όριτς είχε συλληφθεί πριν από δύο εβδομάδες βάσει εντάλματος σύλληψης το οποίο εκδόθηκε στη Σερβία για τους φόνους Σέρβων τους οποίους φέρεται να είχε διαπράξει κατά τη διάρκεια του πολέμου (1992-1995). Την έκδοσή του ζητούσαν τόσο η Βοσνία, όσο και η Σερβία.
Πρόκειται για την πιο σκληρή τοποθέτηση που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο Ντόντικ, ο οποίος αμφισβητεί τα γεγονότα που συνέβησαν στη Σρεμπρένιτσα πριν από 20 χρόνια.
Νωρίτερα, το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελβετίας ανέφερε με ανακοίνωσή του πως «με απλοποιημένες διαδικασίες» ενέκρινε την έκδοση του Νάσερ Όριτς στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Η Σερβία και οι Βόσνιοι Σέρβοι αναφέρουν πως οι στρατιώτες του Όριτς σκότωσαν Σέρβους αμάχους σε περιοχές γύρω από τη Σρεμπρένιτσα πριν από τον πόλεμο, πριν από την πτώση της πόλης στις δυνάμεις των Βόσνιων Σέρβων. Ο Όριτς κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα πολέμου το 2006 από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη, αλλά απαλλάχθηκε κατόπιν έφεσής του το 2008.
«Το στοιχείο αποφασιστικής σημασίας σε αυτή την υπόθεση είναι ότι οι εγκληματικές ενέργειες στις οποίες βασίζονται και τα δύο αιτήματα διεπράχθησαν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και ότι ο Όριτς είναι πολίτης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης» ανέφεραν με ανακοίνωση του οι δικαστικές ελβετικές αρχές.
«Ο Νάσερ Όριτς θα παραμείνει εγκληματίας πολέμου για μένα και για όλους τους Σέρβους» δήλωσε ο Ντόντικ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Srna.
«Η δίωξη του Όριτς στην Σερβία θα έφερνε στο φως εκατοντάδες αποδεικτικά στοιχεία και μάρτυρες στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν ενάντια στους Σέρβους στην περιοχή της Σρεμπρένιτσα. Για αυτό το λόγο η πολιτική ελίτ της Βοσνίας θεωρεί τον Όριτς την τελευταία γραμμή άμυνας για την μεγαλύτερη εξαπάτηση του 20ού αιώνα – την ιστορία σχετικά με τη Σρεμπρένιτσα».
Νωρίτερα φέτος, ο Ντόντικ είχε ζητήσει τη συγκρότηση διεθνούς επιτροπής για την εξακρίβωση της αλήθειας για τα γεγονότα στη Σρεμπρένιτσα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ των ισχυρισμών για 8.000 θύματα και του γεγονότος ότι μετά από τόσα χρόνια οι ενταφιασμένοι είναι περίπου 4.000.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη έχει χαρακτηρίσει γενοκτονία τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, κάτι που οι Σέρβοι απορρίπτουν.
Η σύλληψη του Όριτς έχει εξαγριώσει τους μουσουλμάνους στη Βοσνία, που απείλησαν να εμποδίσουν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Σέρβου Πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 20 ετών από τη διάπραξη της σφαγής, τον επόμενο μήνα.