Επιμένουν στην αύξηση του ΦΠΑ της εστίασης στο 23% από την 1/7 οι δανειστές, ενώ ζητούν και την επιβολή του ίδιου συντελεστή για τη διαμονή σε ξενοδοχεία (τώρα είναι στο 6,5%) όπως προκύπτει από το κείμενο που έχουν συντάξει οι θεσμοί και παρουσιάζουν στο υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης το οποίο αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και θεσμοί προσήλθαν στο Eurogroup με διαφορετικά κείμενα.
Με βάση το ίδιο έγγραφο των FT οι δανειστές ζητούν κατάργηση εξαιρέσεων σε νησιά, αύξηση φόρου σε ασφάλιση με κατάργηση απαλλαγών, ενώ αφήνουν μόνο ένα παράθυρο αλλαγής των συντελεστών ΦΠΑ στο τέλος του 2016, αλλά με ισοδύναμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόταση των δανειστών το νέο καθεστώς για τον ΦΠΑ θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2015. Στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ θα μεταταχθεί η εστίαση και τα ξενοδοχεία, στο 13% θα διατηρηθεί το ρεύμα, το φυσικό αέριο, το νερό ύδρευσης (η αποχέτευση θα ανέβει στο 23%) και “βασικά” τρόφιμα και στο 6% θα παραμείνουν τα φάρμακα, τα βιβλία και τα θέατρα. Καταργούνται οι εκπτώσεις των συντελεστών στα νησιά και το καθεστώς του ΦΠΑ θα επαναξιολογηθεί στο τέλος του 2016. Κατάργηση των εξαιρέσεων απο τον ΦΠΑ και αύξηση του φόρου ασφαλίστρων.

Φορομέτρα

Στην πρόταση των θεσμών περιλαμβάνονται και τα εξής μέτρα:
-πιο αυστηρά κριτήρια για να χαρακτηριστεί κάποιος αγρότης,
-αύξηση της φορολογίας του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα
-αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου για όλους τους φορολογούμενους που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (στα φυσικά πρόσωπα ελεύθερους επαγγελματίες είναι σήμερα 55%)
-φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος όπως και των υπόλοιπων ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή με συντελεστές 26% έως 33% αντί για 13% σήμερα. Αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους αγρότες.
-αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης και ενσωμάτωσή της στη φορολογική κλίμακα προκειμένου η τελευταία να αποκτήσει πιο προοδευτικό χαρακτήρα.
-“απλοποίηση” της έκπτωσης φόρου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Πρόκειται για την έκπτωση φόρου που οδηγεί εμμέσως σε αφορολόγητο όριο έως 9.550 ευρώ.
-έσοδα από το φόρο ακινήτων 2,65 δις ευρώ φέτος και το 2016 ανεξαρτήτως αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών.
-διεύρυνση της έννοιας της φοροδιαφυγής, κατάργηση των προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων
-δημιουργία αυτόνομης φορολογικής διοίκησης
-περισσότερες και ευκολότερες κατασχέσεις μέσω κατάργησης του ορίου κατασχέσεων έως 25% από μισθούς και συντάξεις και μείωση του ακατάσχετου ορίου που σήμερα είναι 1.500 ευρώ.
-αποβολή από τις ρυθμίσεις οφειλών προς το δημόσιο όσων δεν πληρώνουν τρέχουσες υποχρεώσεις προς εφορία και ταμεία
-αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσων μπορούν να πληρώσουν και εφαρμογή επιτοκίων αγοράς στη ρύθμιση
-αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ από τα 10.000 στα 25.000 ευρώ.
-αύξηση του συντελεστή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13%
-αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%
-επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις
-επιβολή φόρου στα τυχερά παιχνίδια ( VLT)
-διαγωνισμός για την παροχή αδειών κινητής τηλεφωνίας 4G και 5G
-κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου για τους αγρότες και μείωση κατά 50% του κονδυλίου του προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατάργηση ΕΚΑΣ

Επίσης, επιμένουν στο ασφαλιστικό στην κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το 2019 με άμεση εφαρμογή για το 20% των συνταξιούχων με τις υψηλότερες απολαβές. Παράλληλα, επιμένουν και στην πλήρη εφαρμογή των νόμων που έχουν ήδη ψηφιστεί (και της μηδενικής ρήτρας στις επικουρικές) αλλά και στην κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με στατική αύξηση του ορίου ηλικίας για όλους στα 67 έτη το 2022 (ή στα 60 έτη με 40 έτη υπηρεσίας).

Δέχονται την ελληνική πρόταση για προσαρμογή παροχών/εισφορών ΟΓΑ με αυτές άλλων ταμείων ή την συγχώνευση του ΟΓΑ σε άλλα ταμεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ζητούν τη λήψη ισοδύναμων μέτρων αν εφαρμοσθούν δικαστικές αποφάσεις αποκατάστασης συντάξεων.

Ζητούν νέο μισθολόγιο απλό το 2016 και νομοθεσία για τα ειδικά μισθολόγια έως το τέλος Νοεμβρίου με ανώτατο πλαφόν δαπάνης μισθοδοσίας έως το 2019.

Όσον αφορά στην Υγεία, δεν υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με το χθεσινό κείμενο, στο οποίο προτείνεται η πλήρης συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, χωρίς εξαιρέσεις, για όλα τα σκευάσματα. Όπως προβλέπεται επίσης, από 1η Ιουλίου μειώνονται οι τιμές όλων των γενοσήμων φαρμάκων, καθώς και των σκευασμάτων που έχουν χάσει την πατέντα προστασίας τους (off -patent), στα μεν πρώτα κατά 32,5% της τιμής των πρωτοτύπων και για τα δεύτερα κατά 50%, ακόμη και για τα σκευάσματα που κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά πριν το 2012,. Παράλληλα μειώνονται οι τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ οι θεσμοί ζητούν επίσης από τις επιχειρήσεις Υγείας να καταβάλλουν για τη χρονιά που πέρασε τα ποσά της επιστροφής που τους αναλογούν από το μηχανισμό του claw- back, τα όρια του οποίου θα ισχύσουν και για το 2016.

Τέλος παραμένει η πρόταση οι εισφορές των συνταξιούχων για την περίθαλψη να αυξηθούν από το 4% στο 6%.

Εργασιακό

Όλες οι προτεινόμενες αλλαγές στο εργασιακό πεδίο θα πρέπει να εγκρίνονται πρώτα από τους θεσμούς ΕΕ / ΕΚΤ / ΔΝΤ αναφέρεται στο κείμενο. Γίνεται λόγος για διαδικασία διαβούλευσης παρόμοια με εκείνη που προβλέπεται για τον προσδιορισμό του επιπέδου του κατώτατου μισθού για την αναθεώρηση των υφιστάμενων πλαισίων των ομαδικών απολύσεων, της συνδικαλιστικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Στοιχεία θα παρέχονται από διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ILO και το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να συντάσσεται σε διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα.
Καμία αλλαγή στο τρέχον πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν θα γίνει πριν από την η ολοκλήρωση της επανεξέτασης και σε κάθε περίπτωση πριν από το τέλος του 2015.

Αγορές

Ζητείται η κατάργηση τελών υπέρ τρίτων. Οι δανειστές ζητούν να εφαρμόσουν όλες οι εκκρεμείς συστάσεις του ΟΟΣΑ (εργαλειοθήκη 1, αδειες φορτηγών, εργαλειοθήκη ΙΙ, αγορά ποτών και προϊόντων πετρελαίου).

Απαιτείται επίσης η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων των μηχανικών, των συμβολαιογράφων, των αναλογιστών, και των δικαστικών επιμελητών, των υπηρεσιών ενοικίασης οχημάτων και της αγοράς μετακίνησης με ferry. Ζητείται η μείωση των απαιτήσεων αδειοδότησης των επενδύσεων και των δραστηριοτήτων χαμηλού κινδύνου και η δημιουργία μιας επιτροπής για την διυπουργική προετοιμασία της νομοθεσίας.

Όπως αναφέρουν οι FT στο ρεπορτάζ που συνοδεύει το έγγραφο, καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες της ελληνικής πλευράς και των πιστωτών, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απέστειλαν ένα “εύλογο σχέδιο” (feasibility blueprint). Οι Financial Times έχουν στην κατοχή τους ένα αντίγραφο, και επισημαίνουν ότι το εν λόγω σχέδιο μοιάζει αρκετά με την εκδοχή που εξέτασαν και έστειλαν πίσω στην Αθήνα την Τρίτη.

Όπως επισημαίνουν οι FT, σύμφωνα με το σχέδιο που εστάλη στους υπουργούς, η Αθήνα θα αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης στα 67 από το 2022, πολύ νωρίτερα από ό,τι είχε προτείνει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Αρχικά, η Αθήνα πίεζε για το 2036, αλλά το συμβιβαστικό σχέδιο που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας την Δευτέρα, έκανε λόγο για το 2025. Υπάρχει επίσης μια σημαντική παραχώρηση από τους πιστωτές στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού. Οι πιστωτές έχουν προσπαθήσει να “πετάξουν” το πρόγραμμα “χορήγησης αλληλεγγύης” που παρέχει ένα μπόνους σε φτωχότερους συνταξιούχους (ΕΚΑΣ), μέχρι το 2017 το αργότερο. Η Αθήνα είχε προτείνει το 2020. Το νέο σχέδιο μοιράζει τη διαφορά και κάνει λόγο για τον Δεκέμβριο του 2019.

Το άλλο σημαντικό σημείο τριβής είναι η αναδιάρθρωση του καθεστώτος του ΦΠΑ. Οι πιστωτές έχουν αρχικά ζητήσει ένα απλοποιημένο σύστημα δύο βαθμίδων με τα περισσότερα αγαθά να φορολογούνται με 23%. Οι πιστωτές τώρα συμφωνούν με την ελληνική ιδέα ενός συστήματος τριών βαθμίδων, καθώς και έναν ιδιαίτερα μειωμένο συντελεστή 6% για τα φάρμακα, τα βιβλία και το θέατρο.









σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης