Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί όλη η υφήλιος -χωρίς υπερβολή- τις δραματικές διαπραγματεύσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους Θεσμούς και τις κρίσιμες επαφές στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελληνική πλευρά δηλώνει αμετακίνητη στις θέσεις της, οι οποίες άλλωστε τη Δευτέρα είχαν χαρακτηριστεί από τους εκπροσώπους των δανειστών ως καλή βάση για συζήτηση. Παρά το θετικό κλίμα που καλλιεργήθηκε το πρωί από τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων εξελίχθηκαν εποικοδομητικά, όταν έληξε το τελεσίγραφο των εταίρων,  τελικά κατατέθηκαν δύο ξεχωριστά κείμενα: ένα από την ελληνική πλευρά και ένα ακόμη που περιλαμβάνει τις προτάσεις σοκ που έχουν βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι πιστωτές (Περιλαμβάνει μέτρα ύψους 11 δις ευρώ περίπου). Από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης στο Eurogroup σημειώθηκε εμπλοκή καθώς οι εταίροι αρνούνται να συζητήσουν επί δύο κειμένων και ειδικότερα επί του ελληνικού σχεδίου.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ ξεκαθάρισε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, πως την Κυριακή είναι η τελική προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας, καθώς από την επόμενη εβδομάδα δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για την εκταμίευση κεφαλαίων προς την Αθήνα, αλλά και την έγκριση της όποιας συμφωνίας από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ευρώπης.

Οι νέες προτάσεις των δανειστών

Επιμένουν οι δανειστές στην αύξηση του ΦΠΑ της εστίασης στο 23%, ενώ ζητούν και την επιβολή του ίδιου συντελεστή για τη διαμονή σε ξενοδοχεία (τώρα είναι στο 6,5%) όπως προκύπτει από το κείμενο που έχουν συντάξει οι θεσμοί και παρουσιάζουν στο υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση το ίδιο έγγραφο των FT οι δανειστές ζητούν κατάργηση εξαιρέσεων σε νησιά, αύξηση φόρου σε ασφάλιση με κατάργηση απαλλαγών, ενώ αφήνουν μόνο ένα παράθυρο αλλαγής των συντελεστών ΦΠΑ στο τέλος του 2016, αλλά με ισοδύναμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόταση των δανειστών το νέο καθεστώς για τον ΦΠΑ θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2015. Στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ θα μεταταχθεί η εστίαση και τα ξενοδοχεία, στο 13% θα διατηρηθεί το ρεύμα, το φυσικό αέριο, το νερό ύδρευσης (η αποχέτευση θα ανέβει στο 23%) και “βασικά” τρόφιμα και στο 6% θα παραμείνουν τα φάρμακα, τα βιβλία και τα θέατρα. Καταργούνται οι εκπτώσεις των συντελεστών στα νησιά και το καθεστώς του ΦΠΑ θα επαναξιολογηθεί στο τέλος του 2016. Κατάργηση των εξαιρέσεων απο τον ΦΠΑ και αύξηση του φόρου ασφαλίστρων.

Φορομέτρα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πρόταση των θεσμών περιλαμβάνονται και τα εξής μέτρα:

-πιο αυστηρά κριτήρια για να χαρακτηριστεί κάποιος αγρότης,
-αύξηση της φορολογίας του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα
-αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου για όλους τους φορολογούμενους που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (στα φυσικά πρόσωπα ελεύθερους επαγγελματίες είναι σήμερα 55%)
-φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος όπως και των υπόλοιπων ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή με συντελεστές 26% έως 33% αντί για 13% σήμερα. Αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους αγρότες.
-αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης και ενσωμάτωσή της στη φορολογική κλίμακα προκειμένου η τελευταία να αποκτήσει πιο προοδευτικό χαρακτήρα.
-“απλοποίηση” της έκπτωσης φόρου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Πρόκειται για την έκπτωση φόρου που οδηγεί εμμέσως σε αφορολόγητο όριο έως 9.550 ευρώ.
-έσοδα από το φόρο ακινήτων 2,65 δις ευρώ φέτος και το 2016 ανεξαρτήτως αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών.
-διεύρυνση της έννοιας της φοροδιαφυγής, κατάργηση των προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων
-δημιουργία αυτόνομης φορολογικής διοίκησης
-περισσότερες και ευκολότερες κατασχέσεις μέσω κατάργησης του ορίου κατασχέσεων έως 25% από μισθούς και συντάξεις και μείωση του ακατάσχετου ορίου που σήμερα είναι 1.500 ευρώ.
-αποβολή από τις ρυθμίσεις οφειλών προς το δημόσιο όσων δεν πληρώνουν τρέχουσες υποχρεώσεις προς εφορία και ταμεία
-αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσων μπορούν να πληρώσουν και εφαρμογή επιτοκίων αγοράς στη ρύθμιση
-αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ από τα 10.000 στα 25.000 ευρώ.
-αύξηση του συντελεστή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13%
-αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%
-επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις
-επιβολή φόρου στα τυχερά παιχνίδια ( VLT)
-διαγωνισμός για την παροχή αδειών κινητής τηλεφωνίας 4G και 5G
-κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου για τους αγρότες και μείωση κατά 50% του κονδυλίου του προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης

Κατάργηση ΕΚΑΣ

Επίσης, επιμένουν στο ασφαλιστικό στην κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το 2019 με άμεση εφαρμογή για το 20% των συνταξιούχων με τις υψηλότερες απολαβές. Παράλληλα, επιμένουν και στην πλήρη εφαρμογή των νόμων που έχουν ήδη ψηφιστεί (και της μηδενικής ρήτρας στις επικουρικές) αλλά και στην κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με στατική αύξηση του ορίου ηλικίας για όλους στα 67 έτη το 2022 (ή στα 60 έτη με 40 έτη υπηρεσίας).

Δέχονται την ελληνική πρόταση για προσαρμογή παροχών/εισφορών ΟΓΑ με αυτές άλλων ταμείων ή την συγχώνευση του ΟΓΑ σε άλλα ταμεία.

Ζητούν τη λήψη ισοδύναμων μέτρων αν εφαρμοσθούν δικαστικές αποφάσεις αποκατάστασης συντάξεων.

Ζητούν νέο μισθολόγιο απλό το 2016 και νομοθεσία για τα ειδικά μισθολόγια έως το τέλος Νοεμβρίου με ανώτατο πλαφόν δαπάνης μισθοδοσίας έως το 2019.

Όσον αφορά στην Υγεία, δεν υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με το χθεσινό κείμενο, στο οποίο προτείνεται η πλήρης συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, χωρίς εξαιρέσεις, για όλα τα σκευάσματα. Όπως προβλέπεται επίσης, από 1η Ιουλίου μειώνονται οι τιμές όλων των γενοσήμων φαρμάκων, καθώς και των σκευασμάτων που έχουν χάσει την πατέντα προστασίας τους (off -patent), στα μεν πρώτα κατά 32,5% της τιμής των πρωτοτύπων και για τα δεύτερα κατά 50%, ακόμη και για τα σκευάσματα που κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά πριν το 2012,. Παράλληλα μειώνονται οι τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ οι θεσμοί ζητούν επίσης από τις επιχειρήσεις Υγείας να καταβάλλουν για τη χρονιά που πέρασε τα ποσά της επιστροφής που τους αναλογούν από το μηχανισμό του claw- back, τα όρια του οποίου θα ισχύσουν και για το 2016.

Τέλος παραμένει η πρόταση οι εισφορές των συνταξιούχων για την περίθαλψη να αυξηθούν από το 4% στο 6%.

Εργασιακό

Όλες οι προτεινόμενες αλλαγές στο εργασιακό πεδίο θα πρέπει να εγκρίνονται πρώτα από τους θεσμούς ΕΕ / ΕΚΤ / ΔΝΤ αναφέρεται στο κείμενο. Γίνεται λόγος για διαδικασία διαβούλευσης παρόμοια με εκείνη που προβλέπεται για τον προσδιορισμό του επιπέδου του κατώτατου μισθού για την αναθεώρηση των υφιστάμενων πλαισίων των ομαδικών απολύσεων, της συνδικαλιστικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Στοιχεία θα παρέχονται από διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ILO και το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να συντάσσεται σε διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα.
Καμία αλλαγή στο τρέχον πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν θα γίνει πριν από την η ολοκλήρωση της επανεξέτασης και σε κάθε περίπτωση πριν από το τέλος του 2015.

Αγορές

Ζητείται η κατάργηση τελών υπέρ τρίτων. Οι δανειστές ζητούν να εφαρμόσουν όλες οι εκκρεμείς συστάσεις του ΟΟΣΑ (εργαλειοθήκη 1, αδειες φορτηγών, εργαλειοθήκη ΙΙ, αγορά ποτών και προϊόντων πετρελαίου).

Απαιτείται επίσης η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων των μηχανικών, των συμβολαιογράφων, των αναλογιστών, και των δικαστικών επιμελητών, των υπηρεσιών ενοικίασης οχημάτων και της αγοράς μετακίνησης με ferry. Ζητείται η μείωση των απαιτήσεων αδειοδότησης των επενδύσεων και των δραστηριοτήτων χαμηλού κινδύνου και η δημιουργία μιας επιτροπής για την διυπουργική προετοιμασία της νομοθεσίας.

Όπως αναφέρουν οι FT στο ρεπορτάζ που συνοδεύει το έγγραφο, καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες της ελληνικής πλευράς και των πιστωτών, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απέστειλαν ένα “εύλογο σχέδιο” (feasibility blueprint). Οι Financial Times έχουν στην κατοχή τους ένα αντίγραφο, και επισημαίνουν ότι το εν λόγω σχέδιο μοιάζει αρκετά με την εκδοχή που εξέτασαν και έστειλαν πίσω στην Αθήνα την Τρίτη.

Όπως επισημαίνουν οι FT, σύμφωνα με το σχέδιο που εστάλη στους υπουργούς, η Αθήνα θα αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης στα 67 από το 2022, πολύ νωρίτερα από ό,τι είχε προτείνει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Αρχικά, η Αθήνα πίεζε για το 2036, αλλά το συμβιβαστικό σχέδιο που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας την Δευτέρα, έκανε λόγο για το 2025. Υπάρχει επίσης μια σημαντική παραχώρηση από τους πιστωτές στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού. Οι πιστωτές έχουν προσπαθήσει να “πετάξουν” το πρόγραμμα “χορήγησης αλληλεγγύης” που παρέχει ένα μπόνους σε φτωχότερους συνταξιούχους (ΕΚΑΣ), μέχρι το 2017 το αργότερο. Η Αθήνα είχε προτείνει το 2020. Το νέο σχέδιο μοιράζει τη διαφορά και κάνει λόγο για τον Δεκέμβριο του 2019.

Το άλλο σημαντικό σημείο τριβής είναι η αναδιάρθρωση του καθεστώτος του ΦΠΑ. Οι πιστωτές έχουν αρχικά ζητήσει ένα απλοποιημένο σύστημα δύο βαθμίδων με τα περισσότερα αγαθά να φορολογούνται με 23%. Οι πιστωτές τώρα συμφωνούν με την ελληνική ιδέα ενός συστήματος τριών βαθμίδων, καθώς και έναν ιδιαίτερα μειωμένο συντελεστή 6% για τα φάρμακα, τα βιβλία και το θέατρο.









Όλες οι εξελίξεις της κρίσιμης διαπραγμάτευσης λεπτό προς λεπτό

Updating

Sort by :

  Ραχόι: “Εάν ο καθένας κάνει ότι θέλει, τότε τα πράγματα δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν”

Η έλλειψη συμφωνίας θα πλήξει περισσότερο την Ελλάδα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μάνουελ Ραχόι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Ισπανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ισπανία θα επιδείξει ευελιξία, αλλά πρώτα, η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Εάν ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, τότε τα πράγματα δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν» σημείωσε εν συνεχεία.

Καταλήγοντας, ο κ. Ραχόι αναγνώρισε ότι η Αθήνα έχει πραγματοποιήσει βήματα προόδου.

Comments(0)

  Βέρνεμ Φάιμαν: Είμαι αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα

Ο αυστριακός καγκελάριος εκτιμά ότι θα υπάρχει θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις, αν όχι σήμερα, τότε σίγουρα μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Comments(0)

   Συνολικά, τα μέτρα των δανειστών ανεβάζουν το λογαριασμό στα 11 δις ευρώ, πάνω δηλαδή από τα 8 δις ευρώ που προτείνει η ελληνική πλευρά

Comments(1)

Τουσκ: Η διαίσθηση μου είναι ότι η ελληνική ιστορία θα έχει ευχάριστο τέλος

Comments(1)

Ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ…

Comments(0)

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) αναμένει σημαντική αναταραχή στις αγορές στην περίπτωση που η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας.

Comments(0)

Ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον Πιερ Μοσχοβισί…

Comments(0)

  Σχεδιάγραμμα με τη σειρά των θέσεων στο Eurogroup

Comments(0)

  Διαρροές για νέο Eurogroup το Σάββατο

Comments(0)

  Τηλεφώνημα Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες.

Comments(0)

  ΦΩΤΟ: Όταν ο Γιάνης συνάντησε την Κριστίν

Μπορεί η διαπραγμάτευση να βρίσκεται στον αέρα, το ΔΝΤ να ζητάει «ψαλίδι» στις συντάξεις και να θέτει βέτο στην αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, ωστόσο πάντα ένα χαμόγελο είναι απαραίτητο ενώπιον των δημοσιογράφων…

Comments(0)

  ΦΩΤΟ μέσα από τη συνεδρίαση του Eurogroup: Μια ωραία… ατμόσφαιρα!

Ευδιάθετος ο Γερούν Νταϊσελμπλούμ περιμένει να ακούσει τις ελληνικές προτάσεις…

Comments(0)

  Βάση συζήτησης η πρόταση των δανειστών – Το ελληνικό σχέδιο αρνούνται να συζητήσουν υπουργοί Οικονομικών

Comments(0)

  ΥΠΟΙΚ Μάλτας: Ο Βαρουφάκης μάς έστειλε ένα έγγραφο με τις ελληνικές θέσεις

Ο Έντουαρντ Σικλούνα ανέφερε πως η νέα ελληνική πρόταση θα συγκριθεί με το κείμενο 11 σελίδων που έστειλαν οι θεσμοί προς εξέταση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup.

«Δεν έχουμε να κάνουμε κάποιο σχόλιο. Εξαντλείτε η υπομονή μας. Λάβαμε το κείμενο από τον Βαρουφάκη μισή ώρα πριν από τη συνεδρίαση. Μόλις που προλάβαμε να ενώσουμε τα δύο έγγραφα λίγο πριν έρθουμε εδώ» πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Comments(0)

  ΥΠΟΙΚ Σλοβακίας στο Twitter: Τα πάντα είναι στον αέρα

 «Ειλικρινά δεν γνωρίζω ποιες είναι οι πιθανότητες συμφωνίας σήμερα» τόνισε μέσω Twitter ο Πέτερ Κάζιμιρ λίγο πριν από την προσέλευσή του στη συνεδρίαση του Eurogroup, προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά».

Comments(0)

  Ντε Γκίντος: Η κατάσταση περιπλέκεται όλο και περισσότερο

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας ανέφερε πως η κατάσταση περιπλέκεται όλο και περισσότερο καθώς πλησιάζει το τέλος του Ιουνίου (όταν και ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας), επισημαίνοντας ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν.

Comments(0)

  ΥΠΟΙΚ Φινλανδίας: Υπάρχουν δύο προτάσεις προς συζήτηση με μεγάλες διαφορές

Comments(0)

  Μοσκοβισί: Οι προτάσεις των θεσμών είναι αξιόπιστες, στοιβαρές και κοινωνικά αποδεκτές

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση του Eurogroup ότι χρειάζεται πολιτική βούληση για την επίτευξη συμφωνίας, θέση που είχε επαναλάβει και μέσω Twitter νωρίτερα.

Comments(0)

  Η άφιξη του Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup

Comments(0)

  Η Σύνοδος Κορυφής πιθανότατα θα συνεδριάσει στις 17.00 το απόγευμα

Comments(0)

  Γκότζι: «Η Ευρωζώνη δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει την Ελλάδα»

Comments(0)

  Νταϊσελμπλούμ: Θα ακούσουμε τις ελληνικές θέσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης

«Δεν υπάρχει συμφωνία με την Αθήνα» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup κατά την προσέλευσή του, επιβεβαιώνοντας παράλληλα και αυτός την ύπαρξη δύο κειμένων ως βάση συζήτησης.

Comments(0)

  To τελικό έγγραφο με τις προτάσεις των δανειστών

Comments(0)

  Σόιμπλε: Οι Έλληνες δεν κατέθεσαν μια συμβιβαστική πρόταση

Κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τόνισε ότι δεν γνωρίζει αν η Ελλάδα αντιλαμβάνεται τι διακυβεύεται, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι σε σχέση με προηγούμενες περιπτώσεις «δεν έχουμε τόσο μεγάλες διαφορές που να μην υπάρχουν σημεία σύγκλισης».

 

Comments(0)

  Financial Times: Αυτές είναι οι τελικές προτάσεις των δανειστών

Περικοπή των πρόωρων συντάξεων και άμεση αύξηση των ορίων ηλικίας είναι ορισμένα μόνο από τα αιτήματα που παραμένουν στην πρόταση των θεσμών που εστάλη προς εξέταση στο Eurogroup. Υπενθυμίζεται πως το τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τους θεσμούς δεν οδήγησε σε συμφωνία και έτσι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξεταστούν δύο κείμενα: α) ένα της ελληνικής πλευράς και β) ένα των θεσμών.

Σύμφωνα με τους Financial Times, μικρή υποχώρηση παρατηρείται από τη μεριά των πιστωτών στο ζήτημα του ΕΚΑΣ, όπου ζητούν την πλήρη κατάργησή του μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 (από το 2017 της αρχικής πρότασης). Με το που περάσει το σχετικό νομοσχέδιο από τη Βουλή, το 20% των δικαιούχων χάνει το συγκεκριμένο βοήθημα.

Βασικά σημεία της πρότασης:

  • Εφαρμογή από την 1η Ιουλίου το νέου συστήματος ΦΠΑ, με στόχο την είσπραξη εσόδων 1% του ΑΕΠ. Το νέο σύστημα περιλαμβάνει: α) ΦΠΑ 23% στην εστίαση -ξενοδοχεία, εστιατόρια, catering- β) ΦΠΑ 13% σε βασικά τρόφιμα, ενέργεια -λογαριασμοί ΔΕΗ, φυσικού αερίου και νερό και γ) ΦΠΑ 6% σε φάρμακα, βιβλία και θέατρα. Ενδιαφέρον στοιχείο: Το προτεινόμενο σύστημα των τριών συντελεστών μπορεί να αναθεωρηθεί στα τέλη του 2016, εφόσον η ελληνική πλευρά πετύχει σημαντικά αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τη συλλογή φόρων.

  • Κατάργηση των χαμηλών συντελεστών στα νησιά.

  • Είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ από τον φόρο ακινήτων το 2015. Σε περίτπωση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών μέσα στο έτος θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι το ποσό αυτό θα συγκεντρωθεί.

  • Περιορισμό αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ με «ψαλίδι» στα εξοπλιστικά προγράμματα και μείωση προσωπικού (μέσω αποστρατειών, απολύσεων και περιορισμό του αριθμού εισακτέων σε στρατιωτικές σχολές).

  • Αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 26% στο 28% (η Αθήνα επιθυμεί αύξηση στο 29%).

  • Αύξηση του φόρου πολυτελείας για τα σκάφη άνω των 10 μέτρων στο 13% από το 10%.

  • Αύξηση της φορολόγησης των VLT’s («φρουτάκια») κατά 30% (ταύτιση απόψεων μεταξύ Αθήνας-πιστωτών στο συγκεκριμένο θέμα).

Comments(0)

  Κοινή συνέντευξη Τύπου Γιούνκερ – Σουλτς: Εργαζόμαστε πυρετωδώς για την επίτευξη συμφωνίας

Πρόεδρος της Κομισιόν: Πρέπει να εργαστούμε στενά

Επικεφαλής Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Ελπίζω να έχουμε επιτυχή κατάληξη

Comments(0)

  Διπλωματική πηγή σε Guardian: Δύο προτάσεις προς εξέταση στη συνεδρίαση του Eurogrοup / Χωρίς συμφωνία η συνάντηση Τσίπρα – θεσμών

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για την παρουσία δύο προτάσεων προς εξέταση στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης:

α) μια ελληνική και

β) μια των θεσμών.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα την ύπαρξη νέας ελληνικής πρότασης, επισημαίνοντας ότι την Κυριακή είναι το τελικό deadline για την επίτευξη συμφωνίας. Την ίδια στιγμή, εφόσον απορριφθούν οι θέσεις της Αθήνας, τότε στο τραπέζι πέφτει κείμενο που έχουν ήδη στείλει οι θεσμοί και το οποίο δεν εντάσσεται στη λογική του «Take or Leave it».

Για την ελληνική πρόταση και το παρασκήνιο πίσω από τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, πατήστε εδώ…

Comments(0)

  ΦΩΤΟ: Η αναχώρηση του πρωθυπουργού

Comments(0)

  ΦΩΤΟ: Καρέ καρέ η αποχώρηση της Κριστίν Λαγκάρντ από το κτήριο της Κομισιόν μετά το τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ επιμένει στις περικοπές των συντάξεων και στη μείωση των επιβαρύνσεων στις κερδοφόρες επιχειρήσεις

Comments(0)

Load more

Ελληνικό αίτημα προς την ΕΚΤ για αύξηση του ELA

Η ΕΚΤ έδωσε σήμερα, για ακόμη μία φορά, την έγκρισή της για την παροχή επείγουσας ρευστότητας μέσω του ELA στις τράπεζες της ΕλλάδαςΣτο μεταξύ, η ΕΚΤ έδωσε σήμερα, για ακόμη μία φορά, την έγκρισή της για την παροχή επείγουσας ρευστότητας μέσω του ELA στις τράπεζες της Ελλάδας. Ωστόσο, όπως μετέδωσαν διεθνή μέσα, το όριο του Μηχανισμού Έκτακτης Χρηματοδότησης διατηρήθηκε αμετάβλητο.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να μεταπείσει τους εταίρους να μην επιμείνουν στη σκληρή αντιπρόταση που έστειλαν και εμμένει στο να υπάρξει αναφορά στη διευθέτηση του χρέους. Έπειτα από διαπραγματεύσεις πέντε ωρών με τους επικεφαλής των θεσμών, αλλά και ακόμη μία μετά τα μεσάνυχτα χθες, δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επιμένουν ότι η «κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της» και ότι ο πρωθυπουργός «παραμένει ανένδοτος στο να υπάρξει διευθέτηση στο θέμα του χρέους».

Λίγο μετά τις 10.30 ξεκίνησε ο τρίτος γύρος διαβουλεύσεων του Αλέξη Τσίπρα με τους Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Κλάους Ρέγκλινγκ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε διαρκείς συσκέψεις με τους συνεργάτες του που βρίσκονται στις Βρυξέλλες, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τον επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Ο προβληματισμός ήταν έντονος, καθώς η κυβέρνηση, εάν υιοθετήσει το βαρύ πακέτο μέτρων, έχει να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές αντιδράσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε εκλογές.

Διαβάστε ακόμη:


























σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης