Ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των δικηγόρων των θυμάτων της Χρυσής Αυγής για το θέμα της παράστασης Πολιτικής αγωγής σε βάρος όλων των κατηγορουμένων για την δράση της εγκληματικής οργάνωσης. Οι δικηγόροι απέδωσαν «στο φόβο των κατηγορουμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής για την αλήθεια», την προσπάθεια της υπεράσπισης να μην έχουν απέναντί τους την πολιτική αγωγή. Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής επικαλούμενοι τη δικογραφία, τόνισαν ότι όλες οι βίαιες ενέργειες της Χρυσής Αυγής ήταν «αποτέλεσμα της εγκληματικής οργάνωσης που υπήρχε».
Οι θέσεις των εκπροσώπων των θυμάτων ολοκληρώθηκαν με τις αγορεύσεις των υπολοίπων συνηγόρων των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ οι οποίοι τόνισαν πως η επίθεση που είχαν δεχθεί οι εντολείς τους δεν θα γινόταν εάν δεν υπήρχε εγκληματική οργάνωση και οι διευθύνοντές της. «Έδιναν εντολές και ενέκριναν εγκληματικές δράσεις και επιθέσεις όπως η συγκεκριμένη σε βάρος του ΠΑΜΕ» τόνισαν οι συνήγοροι των συνδικαλιστών αναφερόμενοι στην, κατά το κατηγορητήριο, διευθυντική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, νυν και πρώην βουλευτές.
Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστών τόνισαν ότι οι κατηγορούμενοι προσπαθούν να τεμαχίσουν το κατηγορητήριο και τη δίκη σαν να επρόκειτο για τέσσερις διαφορετικές δίκες, δηλαδή, τη δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα, τις επιθέσεις σε βάρος του ΠΑΜΕ και των Αιγυπτίων ψαράδων και την εγκληματική οργάνωση αποκομμένη από τη δράση της. «Δεν είμαστε οι πρώτοι τυχόντες όπως ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι. Είναι πρώτοι τυχόντες οι συγγενείς του Παύλου Φύσσα που δολοφονήθηκε επειδή ήταν αντιφασίστας; Προφανώς και όχι. Είναι οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που δέχτηκαν επίθεση για τη δράση τους στη ζώνη του Περάματος; Προφανώς και όχι. Είναι οι Αιγύπτιοι ψαράδες που δέχτηκαν μια ρατσιστική επίθεση; Προφανώς και όχι (…) Δεν γίνεται να έχουν ευθύνη τα χέρια και τα πόδια και όχι ο εγκέφαλος».
Στο δικαστήριο προκλήθηκε ένταση όταν η συνήγορος ενός εκ των θυμάτων της επίθεσης κατά του ΠΑΜΕ χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή «το απεχθέστερο μόρφωμα της ιστορίας» και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα «βορβορώδες έγκλημα»Στο δικαστήριο προκλήθηκε ένταση όταν η συνήγορος ενός εκ των θυμάτων της επίθεσης κατά του ΠΑΜΕ χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή «το απεχθέστερο μόρφωμα της ιστορίας» και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα «βορβορώδες έγκλημα». Οι φράσεις αυτές της συνηγόρου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του συνηγόρου του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου, Τάκη Μιχαλόλια, ο οποίος άρχισε να φωνάζει και να παρεμβαίνει στην αγόρευση της συναδέλφου του ζητώντας να παραμείνει «στους νομικούς χαρακτηρισμούς».
Συγκεκριμένα, το κλίμα έγινε εκρηκτικό με τους γονείς του Παύλου Φύσσα και τους συνηγόρους υπεράσπισης να αντιδρούν, ο καθένας για το δικό του λόγο, όταν η συνήγορος των ψαράδων στο Πέραμα Ελένη Ζαφειρίου υπογράμμισε ότι εκτός από τους φυσικούς αυτουργούς έχει άμεση ευθύνη και η ηγετική ομάδα. “Μπορούμε να απομονώσουμε το γενικό από το ειδικό; Θα δεχθείτε ότι αυτά τα εγκλήματα δεν έχουν εγκριθεί από τους κατηγορούμενους ηγέτες και βουλευτές; Ότι αυτοί δεν ευθύνονται απέναντι στα θύματα και τις οικογένειές τους;” είπε η συνήγορος και συνέχισε : ” Γιατί τα στελέχη της Χρυσής Αυγής, τι φοβούνται; Τι επιδιώκουν; Θέλουν να προστατευτούν από την σε βάθος εξέταση των εγκληματικών ενεργειών. Οι κατηγορούμενοι γνωρίζουν τι συμβαίνει και προσπαθούν να αποβάλλουν από πάνω τους οποιαδήποτε εγκλήγματα. Είναι οι εμπνευστεές , οι καθοδηγητές αυτοί που διευθυναν την ολοκλήρωση των εγκλημάτων.Είναι το πλέον απάνθρωπο μόρφωμα της ιστορίας”.
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης αλλά και του συνηγόρου του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου , Τάκη Μιχαλόλια ο οποίος είπε πως ” δεν μπορούν να μιλούν για εγκληματική οργάνωση, οι κατηγορούμενοι φέρονται ως κατηγορούμενοι”.
Η συνήγορος συνέχισε με την ίδια ένταση κάνοντας λόγο για “ανατριχιαστική αλήθεια και βορβωρόδεις πράξεις” και όταν αναφέρθηκε στη δολοφονία Φύσσα λέγοντας ” η ανθρωποκτονία και η λύσσα του μαχαιριού που γύριζε στην πληγή” ο πατέρας του Πάυλου Φύσσα ξέσπασε απο το ακροατήριο φωνάζοντας ” καθίκι” προς τον Γιώργο Ρουπακιά . “Παίρνουν ζωές για αυτό φοβήθηκαν. Έχετε όλα τα δικονομικά στοιχεία για να συμβάλλετε ώστε να πέσει άπλετο φως σε όλα τα σημεία της δίκης.Το αποτελέσματα αυτής της δίκης θα τα παραδώσουμε στα παιδιά μας” συνέχισε η συνήγορος για να ακούσει τους γονείς του Παύλου Φύσσα να της φωνάζουν “Μπράβο κοπέλα μου” και τη μητέρα του αδικοχαμένου μουσικού να βγαίνει με δάκρυα στα μάτια απο τη δικαστική αίθουσα.
Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστών, οι αντιδράσεις των κατηγορουμένων για την παράσταση της πολιτικής αγωγής πηγάζουν από το φόβο τους για την αλήθεια και εντάσσονται στην προσπάθεια των κατηγορουμένων βουλευτών να απαλλαγούν από την «ενοχλητική παρουσία» των θυμάτων και των συγγενών τους.
Οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης
”Το δικαίωμα της παράστασης πολιτικής αγωγής δεν είναι υπέρτερο από αυτό του δικαιώματος των κατηγορουμένων να έχουν μια δίκαιη δίκη”Τις αντιρρήσεις τους στο θέμα της παράσταση των συνηγόρων πολιτικής αγωγής ανέπτυξαν στις δευτερολογίες τους οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων. “Το δικαίωμα της παράστασης πολιτικής αγωγής δεν είναι υπέρτερο από αυτό του δικαιώματος των κατηγορουμένων να έχουν μια δίκαιη δίκη”, είπαν χαρακτηριστικά οι συνήγοροι υπεράσπισης υπογραμμίζοντας πως “δεν υπάρχει νομικό ή λογικό επιχείρημα ώστε να γίνει δεκτή η παράσταση της πολιτικής αγωγής”.
Μάλιστα, ένας εκ των συνηγόρων υποστήριξε ότι στην περίπτωση που παρασταθεί η πολιτική αγωγή για το σύνολο των κατηγορουμένων τότε “αυτό που θα αντιμετωπίσουμε είναι η πολιτικοποίηση της δίκης και τα “περί σπασίματος του αβγού του φιδιού” που δεν έχουν θέση εδώ”.
Οι τοποθετήσεις των συνηγόρων της υπεράσπισης και οι αναφορές τους σε “φερόμενα θύματα” προκάλεσαν την αντίδραση των δικηγόρων της οικογένειας Φύσσα οι οποίοι ζήτησαν τον λόγο από το Δικαστήριο και επισήμαναν : “Να παρακαλέσουμε τους συναδέλφους να μην αναφέρονται σε φερόμενα ως θύματα, υπάρχει θύμα ο Παύλος. Τα ακούν και οι γονείς του αυτά. Θέλω να πιστεύω ότι αυτά λέγονται εν τη ρύμη του λόγου”.
Νωρίτερα, η Δήμητρα Βελέντζα, δικηγόρος του Νίκου Κούζηλου και άλλων κατηγορούμενων στην υπόθεση, τόνισε : “πρόκειται για ένα καθαρά νομικό ζήτημα. Οι συνάδελφοι της πολιτικής αγωγής κατέφυγαν σε σχόλια άσχετα με το ζήτημα. Το συγκεκριμένο αδίκημα (187) δεν μπορεί να συγκεκριμενοποιηθεί. Είναι σαφές ότι δεν χωρεί παράσταση πολιτικής αγωγής. Καμία απολύτως ενόχληση δεν δημιουργεί στην υπεράσπιση η αναφορά στο παραπεμπτικό βούλευμα. Ούτε η εγκληματική οργάνωση έφτιαξε τις πράξεις, ούτε οι πράξεις την εγκληματική οργάνωση”.
Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Αλεξιάδης, δικηγόρος του Γιάννη Λαγού, επισήμανε πως : “Ένας πύρινος λόγος δεν μπορεί να θεωρηθεί ως προτροπή σε τέλεση εγκληματικής ενέργειες. Γι αυτό το λόγο δεν απέδωσε το βούλευμα στον εντολέα μου καμία περαιτέρω συμμετοχή σε εγκληματική πράξη”.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι συνήγορος υπεράσπισης αντέδρασαν όταν ο έτερος δικηγόρος του Γιάννη Λαγού ανέφερε : “Οι αναφορές της πολιτικής αγωγής ταιριάζουν σε κάτι άλλες δίκες που γίνονται στη Μόσχα!”
Η δίκη διεκόπη για τη Δευτέρα 29 Ιουνίου.
Αποφυλακίζονται Γερμενής και Ηλιόπουλος
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αποφυλάκιση των κατηγορουμένων Γιώργου Γερμενή και Παναγιώτη Ηλιόπουλου καθώς λήγει το 18μηνο της προφυλάκισης τους. Η πόρτα της φυλακής ανοίγει για το βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γ. Γερμενή στις 11 Ιουλίου οπότε και λήγει το ανώτατο όριο της προσωρινής του κράτησης.
Με βούλευμα του το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο διατάσσει την αποφυλάκιση του Γ. Γερμενή και του επιβάλει τους εξής περιοριστικούς όρους: διανυκτέρευση στο σπίτι του, απαγόρευση μετακίνησης του εκτός του νομού Αττικής , απαγόρευση μεταφοράς του με πλωτά και εναέρια μέσα, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, κατάθεση του διαβατηρίου του και εμφάνιση έξι φορές το μήνα στο Α.Τ. Ραφήνας.
Στις 11 Ιουλίου αποφυλακίζεται και ο κατηγορούμενος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος. Στον κατηγορούμενο απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα ενώ είναι υποχρεωμένος να εμφανίζεται δυο φορές το μήνα στο ΑΤ της περιοχής του.