Πατήστε εδώ για να δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο Eurogroup

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε χρόνο – ρεκόρ ολοκληρώθηκε, λίγα λεπτά πριν από τις 22:00 το βράδυ της Τετάρτης η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Το Eurogroup, το οποίο διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα, διεξήχθη μέσα σε φορτισμένο κλίμα, στη σκιά της αντιπρότασης-φωτιά που έστειλαν τα ξημερώματα προς την Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Κατά την προσέλευσή τους, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, μέσω δηλώσεών τους, χαμήλωσαν τον πήχη των προσδοκιώνΤα μεσάνυχτα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε εκ νέου με τους επικεφαλής των δανειστών, ενώ καθόλη τη διάρκεια της νύχτας θα διεξάγονται διαβουλεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων.

Στις 14:00 το μεσημέρι της Πέμπτης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα καθίσουν εκ νέου στα έδρανα του Eurogroup, με την ελπίδα να δώσουν τα χέρια, καταλήγοντας σε μία λύση για το ελληνικό ζήτημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι μέσα σε λίγες ώρες, οι δανειστές ανέτρεψαν το κλίμα σύγκλισης που είχε δημιουργηθεί τις τελευταίες ώρες, ανεβάζοντας τον πήχη των απαιτήσεών τους.

Το νέο έγγραφο προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του πρωθυπουργού, ο οποίος το πρωί της Τετάρτης έκανε λόγο για πρωτοφανή στάση των εταίρων. «Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει: είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε στενούς συνεργάτες του.

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι της κυβέρνησης τόνισαν ότι πρόκειται για μία «εξαιρετικά σκληρή πρόταση». «Είναι μια βαρβαρότητα», πρόσθεσαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την προσέλευσή τους, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, μέσω δηλώσεών τους, χαμήλωσαν τον πήχη των προσδοκιών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η νύχτα, η οποία προμηνύεται μακρά, δεν θα οδηγήσει σε συμφωνία.

Οι διαφωνίες κυβέρνησης – θεσμών

Εργασιακά – Συντάξεις: Οι δανειστές ζητούν κλείσιμο ψαλίδας των μισθών στο δημόσιο, μείωση των συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2017, ενώ η κυβέρνηση προτείνει αντικατάσταση του ΕΚΑΣ, με ένα διαφορετικό πλαίσιο, από το 2020.

Παράλληλα, στην πρόταση των εταίρων δεν αναφέρεται τίποτα για τα εργασιακά.

Οι θεσμοί ζητούν να εναρμονιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις περίθαλψης και συνταξιοδότησης του ΟΓΑ με τα άλλα ταμεία ή να καταργηθεί ο ΟΓΑ και να απορροφηθούν οι ασφαλισμένοι του από το ΙΚΑ.

Επιπλέον, δεν θέλουν να αυξηθεί η ασφαλιστική εισφορά των εργαζομένων κατά 3,9 μονάδες, η οποία θα επιβαρύνει κατά 1% τους μισθωτούς και 2,9% τις επιχειρήσεις, αλλά να αυξηθεί η εισφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους συνταξιούχους από 4 στο 6% και να επεκταθεί και στις επικουρικές συντάξεις. Η Αθήνα ζητεί να αυξηθεί η εισφορά των συνταξιούχων στο 5%.

Επίσης ζητούν όλες οι αλλαγές για τις πρόωρες συντάξεις να ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου του 2015 και να υλοποιηθούν ως το 2022, ενώ η ελληνική πλευρά διεκδικεί η μεταβατική περίοδος να διαρκεί ως το 2025.

ΦΠΑ: Ζητούν αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% από το 13%. 

Φορολογία επιχειρήσεων: Επίσης ζητούν η αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων να γίνει στο 28% και όχι στο 29% που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Επιπλέον, οι εταίροι ζητούν να μην επιβαρυνθούν με έκτακτη εισφορά οι κερδοφόρες επιχειρήσεις για τα κέρδη του 2015, καθώς και να μειωθεί ο συντελεστής της φορολόγησης από το 12% που προτείνει η κυβέρνηση.

Χρέος: Η Αθήνα θέτει στο τραπέζι των συνομιλιών το θέμα του χρέους, ωστόσο οι θεσμοί επιθυμούν να μην γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος, προτού επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Αγρότες: Οι θεσμοί ζητούν να καταργηθεί η έκπτωση φόρου για τα καύσιμα και να καταβάλουν προκαταβολή φόρου για τα εισοδήματά τους.

Διαβάστε επίσης: 



σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης