Συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκη Ομήρου είχε το μεσημέρι της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Κύριε Πρόεδρε, χαίρομαι ιδιαιτέρως που σας υποδεχόμαστε στην Αθήνα. Πρώτα απ’ όλα θέλω να σας συγχαρώ. Να συγχαρώ στο πρόσωπό σας τον Κυπριακό Λαό για τις επιδόσεις του. Για σας, ευτυχώς, τελειώνει όλη αυτή η μνημονιακή διαδικασία. Και εύχομαι και ελπίζω και εμείς σύντομα να ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο» είπε ο κ. Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον κ. Ομήρου, στο Προεδρικό Μέγαρο
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στην Ελλάδα, αυτές τις κρίσιμες ώρες, δίνουμε μια μάχη και η συντριπτική πλειοψηφία των δημοκρατικών δυνάμεων της Ελλάδας την δίνει από κοινού. Παρά τις επί μέρους διαφορές που μπορεί να υπάρχουν, ο αγώνας είναι κοινός για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη. Θέλω όμως να σας τονίσω κάτι, το οποίο μπορεί να το μοιραστούν οι δύο Λαοί μας, που έζησαν αυτή την εφιαλτική διαδικασία των μνημονίων: Πιστεύω ότι, ύστερα απ’αυτήν την πικρή εμπειρία, η Ευρώπη και η Ευρωζώνη θ’αποκτήσουν τους μηχανισμούς εκείνους που θα τους επιτρέψουν στο μέλλον τις κρίσεις να τις αντιμετωπίζουν πολύ καλύτερα και πολύ πιο αποτελεσματικά. Διότι είναι δυνατόν να αντιμετωπίζουν τέτοιες κρίσεις – που δυστυχώς θα υπάρχουν και στο μέλλον – υπό όρους που ανταποκρίνονται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Δηλαδή, υπό όρους που και σεβόμαστε την πλήρη λειτουργία της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς και του υγιούς ανταγωνισμού, αλλά με βάση προγράμματα τα οποία εξασφαλίζουν την βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και το κοινωνικό κράτος δικαίου. Γιατί αυτό το τελευταίο αποτελεί βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και συμπλήρωσε «Κατά τα λοιπά, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, είμαστε δίπλα σας. Και είμαστε αρκετά δυνατοί, πάντοτε δυνατοί, για να στηρίζουμε την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Και εδώ ακριβώς, ο “κόμπος έφτασε στο χτένι”, που λέμε στην Ελλάδα. Είναι ανάγκη να λυθεί το Κυπριακό, τώρα που ξεκίνησαν και πάλι οι δικοινοτικές συνομιλίες».
«Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν είναι νοητό σήμερα να ανέχεται η Ευρώπη, ύστερα μάλιστα από τόσα που τράβηξε ο Κυπριακός Λαός, να υπάρχει κράτος-μέλος της το οποίο έχει στρατό κατοχής. Και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί μπορέσαμε να συμβάλουμε ώστε να υπάρξουν «κόκκινες γραμμές» βασισμένες στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Όπως είπαμε και στην Κύπρο, σ’εκείνη την πολύ σημαντική για μένα, και συναισθηματικά και εθνικά, φιλοξενία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η λύση που θα δοθεί θα είναι λύση ευρωπαϊκή. Δηλαδή, θα είναι λύση η οποία δημιουργεί ένα κράτος, με ενιαία κυριαρχία και ιθαγένεια, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στην Ευρωζώνη. Οποιαδήποτε πρόταση που δεν ανταποκρίνεται σ’αυτήν την απαίτηση είναι «κόκκινη γραμμή» και για Κύπρο και για την Ελλάδα. Σας διαβεβαιώνω λοιπόν ότι θα είμαστε δίπλα σας προς αυτήν την κατεύθυνση. Και δίπλα σας, ελπίζω και εύχομαι, να είναι και όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.
«Είναι πολύ σημαντικές αυτές οι διαβεβαιώσεις που δίνετε με το συμβολικό βάρος του αξιώματός σας, ως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, που συμβολίζει την εθνική λαϊκή ενότητα και την εθνική ομοψυχία του απανταχού Ελληνισμού. Και για μια ακόμα φορά θέλω να σας διαβιβάσω τις θερμές ευχές αλλά και τις ευγνώμονες ευχαριστίες του Κυπριακού λαού για τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στον αγώνα που, εδώ και 41 χρόνια, είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίζουμε, για τον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και την αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών του λαού μας» είπε με τη σειρά του ο κ. Ομήρου.
«Έχετε πει πολύ σωστά ότι η λύση πρέπει να είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Ότι οι Κύπριοι Ευρωπαίοι πολίτες δεν μπορούν να είναι Ευρωπαίοι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Συνεπώς, αδιαπραγμάτευτα, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ένα δίκτυο κανόνων δικαίου, όπως αυτοί εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να εφαρμόζονται και στην Κύπρο. Με ενότητα κράτους, λαού, θεσμών, οικονομίας, με αποχώρηση του στρατού κατοχής, των εποίκων, αλλά και κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960.
Και θέλω να σας εκφράσω τη μεγάλη μας ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Ελλάδα με σαφήνεια τονίζει ότι ούτε δέχεται, ούτε επιθυμεί, ούτε προτίθεται να συμμετάσχει σε ένα νέο εγγυητικό πλαίσιο για την Κύπρο. Γιατί οι εγγυήσεις του 1960 ήταν ένας βαθύτατος αναχρονισμός και υπήρξε η κακοδαιμονία του Κυπριακού προβλήματος.
Συνεπώς, το μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα ότι δεν προτίθεται να στηρίξει αυτόν τον αναχρονισμό, που είναι άγνωστος στο διεθνές πολιτικό σύστημα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως εσείς πολύ καλύτερα γνωρίζετε και ως ειδικός στα θέματα Διεθνούς Δικαίου, υπήρχε πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με τον θεσμό των κρατών υπό κηδεμονία, είτε άλλως πως. Πλην όμως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ένα παράδειγμα υπάρχει: Η Κύπρος. Γι’αυτό πρέπει οριστικά και αμετάκλητα να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Προσβλέπουμε στις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Ξέρουμε, ταυτόχρονα, ότι το κλειδί εξακολουθεί να παραμένει στην Άγκυρα. Η Τουρκία καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της, να εγκαταλείψει αναχρονιστικές και επεκτατικές λογικές όλων αυτών των 41 χρόνων και να συμφιλιωθεί με την ιδέα μιας λύσης, η οποία θα αποκαθιστά συνθήκες ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Εξυπηρετώντας και τα δικά της συμφέροντα, αν πράγματι η Τουρκία ενδιαφέρεται να έχει ένα ευρωπαϊκό μέλλον» ανέφερε ο κ. Ομήρου.
«Έρχομαι εδώ, στην Ελλάδα, σε μια κρίσιμη ώρα, πράγματι, για τις οικονομικές εξελίξεις, γι’αυτό που ονομάζεται ελληνικό ζήτημα. Και εγώ λέγω «δεν είναι ελληνικό ζήτημα, είναι ευρωπαϊκό ζήτημα». Αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφορά την Ευρωζώνη. Και είναι ώρα ευθύνης κυρίως και για τους λεγόμενους θεσμούς και για τα ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά όργανα, να επανέλθει επιτέλους η αλληλεγγύη ως θεμελιώδης αρχή και αξία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Να υπάρξει μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία, η οποία θα επιτρέπει στην Ελλάδα, στον Ελληνικό Λαό, να μπει σε δρόμους ανάκαμψης, ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και κοινωνικής συνοχής. Λογικές της οικονομικής ποδηγέτησης και της ασφυξίας πρέπει να μπουν οριστικά και αμετάκλητα στο περιθώριο. Και θέλω να πιστεύω, αυτή είναι η ευχή και προσδοκία μας, αλλά και προτροπή μας προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας και ιδιαίτερα την Ευρωζώνη, ότι θα πρέπει να επιδείξουν αυτές τις ώρες την αναγκαία αλληλεγγύη για να διαφυλαχθούν τα απαράγραπτα ευρωπαϊκά δικαιώματα του Ελληνικού Λαού.
Και να πω και κάτι, επειδή κάποιοι μιλούν για grexit και για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και ακόμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να το πάρουν το μήνυμα και να το ακούσουν καλά, να ηχήσει εις ώτα ακουόντων: Η Ελλάδα είναι μέλος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Αυτή είναι μια ιστορικά ανέκκλητη πραγματικότητα, με ό,τι αυτό σημαίνει, και η συμμετοχή της δεν είναι απλώς θεμιτή, είναι πολύτιμη στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Γιατί η Ελλάδα είναι κορυφαίος παράγοντας σταθερότητας, ασφάλειας, συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και πολύτιμος, υπ’αυτήν την έννοια, συμμέτοχος στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα» κατέληξε ο κ. Ομήρου.