Στο βουνό Κέρκης, στη Σάμο, το οποίο βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Μαραθόκαμπου, η δημοτική αρχή έχει βάλει στόχο τα πεύκα, προκειμένου να προωθήσει τα αναπτυξιακά της σχέδια.

Με συνοπτικές διαδικασίες, παρανομώντας, μετέτρεψε τα πελώρια δέντρα σε καυσόξυλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση έχει γίνει γνωστή εδώ και καιρό, όμως, ο δήμαρχος Μαραθοκάμπου, Γιώργος Κουτσοδόντης ισχυρίζεται ότι η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, καθώς είχε κοπεί μόλις ένα δέντρο.

Ωστόσο, οι φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι τα δέντρα που κόπηκαν ήταν πολλά.

Από την πλευρά της Νομαρχίας Σάμου έγινε γνωστό ότι καμιά υπόθεση δεν έχει μπει στο αρχείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την παράνομη κοπή των πεύκων υπήρχε αρχικά η πρόταση του ΚΕΠΠΕ να επιβληθεί πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ, αλλά με προσωπική παρέμβαση του νομάρχη Σάμου, κ. Κάρλα, το πρόστιμο που θα πρέπει να πληρώσει ο Δήμος Μαραθόκαμπου μειώθηκε στις 5.000 ευρώ.

Δεν έχουν και άδικο όσοι ισχυρίζονται ότι αυτά τα αίσχη οφείλονται στην ελαστικότητα του κ. νομάρχη.
Όπως καταλαβαίνετε, εάν γίνει ένσταση επί του προστίμου, τότε το ποσό δεν θα ξεπερνά σε κόστος την αξία ενός τόνου πεύκου για το τζάκι!

Σημαντικός βιότοπος το Κερκετεύς ή Κέρκης

Το όρος Κερκετεύς ή Κέρκης βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Σάμου. Από τους πρόποδες του βουνού έως τον βραχώδη όγκο του, υπήρχε χωμάτινος αγροτικός δρόμος, ο οποίος οδηγούσε μέχρι τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις (ελαιόδεντρα) και τα όρια της προστατευμένης περιοχής NATURA.

Από το σημείο αυτό ξεκινούσε βατό μονοπάτι μέσα στα πεύκα, όπου ο οδοιπόρος χαιρόταν να περπατήσει, απολαμβάνοντας την εκπληκτική θέα, για να φθάσει στο Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας στην κορυφή «Βίγλα».

Εδώ και καιρό (23 μήνες), ο Δήμος Μαραθοκάμπου άρχισε αυθαίρετες και παράνομες εργασίες διανοίξεως αγροτικού δρόμου, με αποτέλεσμα να επηρεάσει σημαντικά την πλούσια πανίδα και τη χλωρίδα του βουνού, να αλλοιώσει την όψη του, να αποκλείσει ορειβάτες και περιπατητές από το μονοπάτι και να προσβάλει κατάφωρα τους νόμους και τις διατάξεις του κράτους καθώς και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού παραβιάστηκε η προστατευμένη περιοχή, η οποία έχει χαρακτηριστεί Ζώνη ειδικής Προστασίας (SCI) & Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (SPA) NATURA, GR4120003.

 Επιπλέον, το όρος Κέρκης έχει χαρακτηριστεί σημαντικός βιότοπος για διάφορα είδη πτηνών.

Με πληροφορίες από: aegaio.blogspot.com και samos.wordpress.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης