Η καρδιά της ινδικής πρωτεύουσας θα μετατραπεί την Κυριακή σε μια… θάλασσα από πολύχρωμα στρώματα, με χιλιάδες πιστούς της γιόγκα να εκτελούν από τις πιο απλές ως τις δυσκολότερες asanas (πόζες ή στάσεις στη γιόγκα) στο πλαίσιο της πρώτης Παγκόσμιας Ημέρας της Γιόγκα, όπως καθιερώθηκε πρόσφατα από τον ΟΗΕ, έπειτα από πρωτοβουλία του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Λίγο μετά τα ξημερώματα της Κυριακής, σε μία λεωφόρο της πρωτεύουσας, περίπου 35.000 δημόσιοι υπάλληλοι, φοιτητές, στρατιώτες και πολίτες θα λάβουν μέρος σε μία 35λεπτη συνεδρία γιόγκα προσβλέποντας σε μία θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι λάτρεις της γιόγκα σε άλλες χώρες επίσης αναμένεται να συμμετάσχουν σε ανάλογες εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα στη Βρετανία, όπου τα στρώματα της γιόγκα θα τοποθετηθούν κατά μήκος του Τάμεση.

Από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία, πριν από 13 μήνες, ο Ινδός πρωθυπουργός, ο οποίος είναι χορτοφάγος και ασκείται καθημερινά στη γιόγκα, έθεσε ως σημαντικό στόχο της κυβέρνησής του τη θέσπιση της Παγκόσμιας Ημέρας της Γιόγκα.

«Η γιόγκα έχει τη δύναμη να ενώνει ολόκληρη την ανθρωπότητα!» έγραψε πέρυσι στο Twitter ο Μόντι παρουσιάζοντας την ιδέα του κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τότε που ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών συμφώνησε στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκδηλώσεων, οι προετοιμασίες στην Ινδία είναι πυρετώδεις, με τα σχολεία, τους στρατώνες ακόμη και τις φυλακές να ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν στις συνεδρίες της Κυριακής.

Ο αστέρας του Μπόλιγουντ Αμιτάμπ Μπατσάν καθώς και άλλοι διάσημοι Ινδοί έχουν επιστρατευθεί για την προώθηση των εκδηλώσεων, ενώ αφίσες και διαφημίσεις κυκλοφόρησαν σε ολόκληρη τη χώρα ενθαρρύνοντας τους πολίτες να μεταβούν στο πλησιέστερο πάρκο για «γιόγκα με στόχο την αρμονία και την ειρήνη».

Ο Μόντι χαρακτηρίζει τη γιόγκα «άγκυρα της ζωής μου» και λέει ότι τον βοηθάει να αντέχει την πολύωρη εργασία με λίγο ύπνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα εκφωνήσει μία ομιλία την Κυριακή και δεν θα συμμετάσχει στη μαζική εκδήλωση στη λεωφόρο Ρατζπάθ.

Ξεκινώντας στις 07.00 π.μ. τοπική ώρα (04.30 Ελλάδος), καθηγητές της γιόγκα θα διδάξουν στη συνεδρία, η οποία θα προβάλλεται από γιγαντιαίες οθόνες, τοποθετημένες κατά μήκος της ιστορικής λεωφόρου.

Ο Μόντι θέλει να αποκαταστήσει τη γιόγκα ως ένα ιστορικό κομμάτι του ινδικού πολιτισμού, που όμως αλλοτριώθηκε όταν έγινε υπερβολικά δημοφιλής στη Δύση.

Ο ινδουιστής εθνικιστής πρωθυπουργός, μάλιστα, ίδρυσε υπουργείο για την προώθηση της γιόγκα, της αγιουρβέδα και άλλων παραδοσιακών θεραπειών, ενώ έχει καθιερώσει δωρεάν μαθήματα για τα τρία εκατομμύρια των υπαλλήλων της κυβέρνησής του και τις οικογένειές τους.

«Η γιόγκα είναι η απαλή δύναμη της Ινδίας και μέσω αυτής της απαλής δύναμης όλος ο κόσμος μπορεί να γίνει ένα παγκόσμιο χωριό… (και) η βία να εξαλειφθεί με αυτού του τύπου την ειρήνη» δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Εξωτερικών Σούσμα Σουάρατζ.

Η ίδια θα βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα, όπου εκατοντάδες yogis και yoginis αναμένεται να ασκήσουν την πρακτική τους στην Times Square.
Ωστόσο, οι προετοιμασίες έχουν προκαλέσει κριτική κυρίως από θρησκευτικές μειονότητες που κατηγορούν την κυβέρνηση του Μόντι ότι προωθεί μία φιλο-ινδουϊστική ατζέντα στην επισήμως κοσμική Ινδία.

Ορισμένες μουσουλμανικές οργανώσεις εξέφρασαν παράπονα την περασμένη εβδομάδα ότι το ινδουιστικό «Om» που επαναλαμβάνεται στις συνεδρίες καθώς και ορισμένες asanas (πόζες) όπως η «surya namaskar» στην Αστάνγκα γιόγκα (ή αλλιώς «ο χαιρετισμός στον ήλιο») είναι ινδουιστικού περιεχομένου κι ως εκ τούτου αντίθετες προς το Ισλάμ.

«Όταν κάνεις γιόγκα, χρειάζεται να κάνεις το surya namaskar, δηλαδή την προσευχή στον ήλιο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι οι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να προσευχηθούν σε κανέναν εκτός από τον Αλάχ» δήλωσε ο μουσουλμάνος βουλευτής Ασαντουντίν Οουάσι στο πρακτορείο ειδήσεων της Ινδίας Press Trust of India.

Από τημεριά του, ο σκληροπυρηνικός ινδουιστής βουλευτής Γιόγκι Αντιτιάναθ από το δεξιό κόμμα του Μόντι Bharatiya Janata έχει δηλώσει ότι «αυτοί που αντιτίθενται στη γιόγκα μπορούν να πνιγούν στη θάλασσα ή να φύγουν από την Ινδία».

Η κυβέρνηση έσπευσε να κρατήσει αποστάσεις καθησυχάζοντας τους επικριτές της γιόγκα ότι η συμμετοχή σε αυτή είναι προαιρετική και ότι η παγκόσμια αυτή ημέρα είναι επικεντρωμένη στη βελτίωση της υγείας.

Ακαδημαϊκοί εκτιμούν ότι η γιόγκα μετράει 5.000 χρόνια, με βάση αναφορές σε γιόγκικα διδάγματα από τις αρχαίες ινδουιστικές γραφές των Βεδών.

Ειδικοί, όπως ο Ισουάρ Μπασαβαράντι, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου της Γιόγκα Morarji Desai, το οποίο εδρεύει στο Νέο Δελχί, περιγράφουν τη γιόγκα ως «το καλύτερο εξαγώγιμο πολιτιστικό προϊόν» της Ινδίας, το οποίο ξεπερνά τη θρησκεία και βοηθά στη διαχείριση του στρες.

«Τα θεμέλια της γιόγκα είναι η επιστήμη και η φιλοσοφία, καμία θρησκεία» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μπασαβαράντι περιγράφοντάς την ως «ολιστική άσκηση μέσα από την ενεργοποίηση του πνεύματος και της ενέργειας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης