Την εκτίμηση ότι, αν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της Δευτέρας, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να προβεί σε δημοψήφισμα, προκειμένου να αποφασίσει ο λαός για τη συνέχεια των εξελίξεων, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν στη Σύνοδο της Δευτέρας τεθεί από τους δανειστές το εκβιαστικό δίλημμα όπως το έθεσε το βράδυ της Παρασκευής ο Ντόναλντ Τουσκ, τότε ο πρωθυπουργός πρέπει να γυρίσει στην Ελλάδα και να θέσει τον λαό μπροστά στην απόφαση με ένα δημοψήφισμα» δήλωσε ο ίδιος σε τηλεοπτικό σταθμό, εκτιμώντας όμως ότι οι εταίροι τελικά δεν θα θέσουν «εκβιαστικά διλήμματα» στη χώρα μας.

«Πηγαίνουμε να πετύχουμε μια συμφωνία τη Δευτέρα και πιστεύουμε ότι και η ΕΕ θέλει το ίδιο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά πάντως δεν θέλει παράταση του υπάρχοντος προγράμματος.

​Στο 13% θα διατηρηθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση και στη ΔΕΗ, ενώ στα ξενοδοχεία θα αυξηθεί στο 23% από τον Σεπτέμβριο
Ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ σήμερα το απόγευμα. Ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός ότι ο ΦΠΑ στη ΔΕΗ θα μείνει στο 13%, ενώ πρόσθεσε πως φαίνεται ότι την ελληνική πρόταση την έχουν δεχτεί και οι δανειστές. Στο 13% θα διατηρηθεί και ο ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία θα αυξηθεί στο 23% από τον Σεπτέμβριο. Το μέτρο, συμπλήρωσε, είναι προσωρινό, μέχρι να ανασάνει η ελληνική οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει συμφωνία που θα προβλέπει μείωση του ΕΚΑΣ, ούτε θα δεχτεί συμφωνία χωρίς πρόβλεψη για μείωση του χρέους και δημοσιονομική χαλάρωση. «Αν αυτά τα δύο γίνουν αποδεκτά, τότε μπορούμε να κάνουμε παραχωρήσεις σε κάποια θέματα» συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Για τις πρόωρες συντάξεις δήλωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2016 δεν θα υπάρχει ο μεταβατικός χρόνος, ωστόσο αυτό δεν αφορά τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ενώ για το δημοσιονομικό κενό ότι υπάρχει συμφωνία για φέτος αλλά διαφορά 450 εκατ. ευρώ για το 2016.

Όσον αφορά τον εσωκομματικό διάλογο, ο κ. Φλαμπουράρης χαρακτήρισε θετικό ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ωστόσο εκτίμησε πως «η συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή θα έχει την ομόφωνη στήριξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ» και «όλοι θα βάλουν μπροστά το συμφέρον της χώρας και των ανθρώπων που υποφέρουν».

Ο κ. Φλαμπουράρης απέκλεισε την πιθανότητα ελέγχου των κεφαλαίων και στράφηκε εναντίον βουλευτών της ΝΔ, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και η Ντόρα Μπακογιάννη, που «τρομοκρατούν τον κόσμο». «Η χρεοκοπία θα στοιχίσει περισσότερο στους Ευρωπαίους παρά σ’ εμάς, γιατί οι Έλληνες έχουν μάθει να ζουν σε δύσκολες συνθήκες» επισήμανε, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι δεν βρισκόμαστε στο παρά ένα και ότι πάντα υπάρχει περιθώριο συμφωνίας.

«Κάποιοι κύκλοι θέτουν το θέμα της παράτασης. Η παράταση δεν θα είναι καλή εξέλιξη» δήλωσε, τέλος, αναφερόμενος στα σενάρια για περαιτέρω παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2015.

Λαφαζάνης: «Εκλογές αν η συμφωνία δεν είναι καλή»

Τη λύση των εκλογών προκρίνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε ρήξη.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και ηγέτης της Αριστερής Πλατφόρμας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» επισημαίνει ότι η κυβερνώσα Αριστερά «δεν μπορεί να αυτοεξευτελιστεί». Ειδικότερα, σημειώνει ότι, αν έρθει κάποια συμφωνία την οποία δεν θα την ψηφίσουν 30-40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα τη στηρίξουν βουλευτές από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, τότε η λύση είναι οι εκλογές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης