Αισιόδοξος, ότι «ο αγώνας θα δικαιωθεί, υπό την προϋπόθεση αυτό το κίνημα υποστήριξης να γίνει ένα μεγάλο ρεύμα για τη μνήμη και τη δικαιοσύνη» δήλωσε σε ομιλία του σε εκδήλωση στο 34ο Φεστιβάλ Βιβλίου, με τίτλο «Θραύσματα Μνήμης», το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του «Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», Αριστομένης Συγγελάκης, τονίζοντας επίσης ότι «πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι στη διεκδίκηση, αλλά και αυστηροί σε θέματα ιστορικής μνήμης».

«Είναι ανάγκη, για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και της ιστορικής μνήμης, να απομακρυνθούν σύμβολα και συμβολισμοί του ναζιστικού παρελθόντος, όπου υπάρχουν, δηλαδή, πορτρέτα δοσίλογων δημάρχων, όπως εδώ στη Θεσσαλονίκη που έγινε ζήτημα, οδοί που είναι αφιερωμένες στη μνήμη συνεργατών των Γερμανών, πινακίδες που προσβάλουν τη μνήμη των θυμάτων, αυτά πρέπει να απομακρυνθούν» είπε ο κ. Συγγελάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τόσα χρόνια γινόταν ο αγώνας από τα θύματα και από το εθνικό συμβούλιο και τώρα χαιρόμαστε που η ελληνική κυβέρνηση μπαίνει δυνατά σε αυτόν τον αγώνα» συνέχισε ο κ. Συγγελάκης, διευκρινίζοντας πάντως ότι «ουδέποτε Έλληνας πρωθυπουργός παραιτήθηκε από τις ελληνικές αξιώσεις».

Πρόσθεσε δε ότι «ισχυροποιείται το κίνημα υποστήριξης των ελληνικών διεκδικήσεων μέσα στην ίδια τη Γερμανία», υπογραμμίζοντας την καθοριστική συμβολή του Μανώλη Γλέζου και στο ζήτημα αυτό.

«Δε θυμηθήκαμε τις οφειλές τώρα που η χώρα αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα, εβδομήντα χρόνια διεκδικεί ο ελληνικός λαός και με ιδιαίτερη ένταση την τελευταία εικοσαετία» είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ιστορικό του ολοκαυτώματος του Χορτιάτη και στα όσα έχουν αναφερθεί και γραφτεί από αυτόπτες μάρτυρες του, αναφέρθηκε ο Μπάμπης Νανακούδης, ενώ σε κείμενα λογοτεχνών, που αναφέρονται στην περίοδο της κατοχής αναφέρθηκε η Κατερίνα Λαλιώτου.

Τη συζήτηση συντόνισε η Θεοδώρα Λειψιστινού, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης