Αυστηρό τελεσίγραφο προς την Αθήνα έστειλε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματός του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος προειδοποίησε ανοικτά την ελληνική κυβέρνηση: «Ή δέχεστε την προσφορά μας που θεωρούμε ότι είναι καλή ή βαδίζετε ολόισια στη χρεοκοπία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουσκ: «Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι κρίσιμη»
Ο κ. Τουσκ χαρακτήρισε κρίσιμη την κατάσταση στην Ελλάδα, δεδομένου ότι το πρόγραμμα τελειώνει σε 11 ημέρες, και κάλεσε την Αθήνα να σταματήσει τα παιχνίδια φόβου και επίρριψης ευθυνών σε άλλους. «Υπάρχει χρόνος, αλλά μόλις λίγες ημέρες. Στο τέλος της ημέρας θα πρόκειται για μία ελληνική απόφαση και ευθύνη» τόνισε.

Παρά ταύτα, πρόσθεσε πως η Σύνοδος δεν θα είναι το τελευταίο βήμα και πως η λεπτομερής τεχνική διαπραγμάτευση είναι δουλειά των υπουργών Οικονομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, η Άνγκελα Μέρκελ διεμήνυε, σύμφωνα με το Reuters, πως η Σύνοδος της Δευτέρας μπορεί να καταλήξει απλώς σε «συμβουλευτικό μίτινγκ», εάν δεν υπάρξει καμία βάση συνεργασίας. Αξιωματούχοι της Ε.Ε., τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο, τόνιζαν πως στο Eurogroup της 22ας Ιουνίου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τον χειρισμό μιας ελληνικής χρεοκοπίας, αν δεν υπάρξουν νέες προτάσεις της Αθήνας για μεταρρυθμίσεις.

Αν συνυπολογίσει κάποιος και το κλίμα που δημιουργείται από την εικόνα που υπάρχει σχετικά με τη νέα εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες την Παρασκευή, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ο κλοιός σφίγγει δραματικά γύρω από την Ελλάδα.

Ουσιαστικά, με τις εκροές από την Τετάρτη (950 εκατ. ευρώ), την Πέμπτη (1 δισ.) και την Παρασκευή (πληροφορίες μιλούν για πάνω από 1,2 δισ. ευρώ), η Ελλάδα δεν έχει όφελος από την ενίσχυση του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA), από τον οποίο έλαβε αυτήν την εβδομάδα συνολικά 2,9 δις.

Απάντηση Μαξίμου: Τα τελεσίγραφα δεν έχουν θέση στη συζήτηση

«Αναμενόμενες, αχρείαστες και προβλέψιμες» χαρακτηρίζουν τις προειδοποιήσεις των εταίρων κυβερνητικοί κύκλοι, λίγο μετά και το τελεσίγραφο του Ντόναλντ Τουσκ για επίτευξη συμφωνίας ή για χρεοκοπία.

«Τα τελεσίγραφα δεν έχουν θέση στη συζήτηση. Δεν θα επηρεάσουν την ουσία της συζήτησης που μπαίνει στο τελικό στάδιο με τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν, μετά και την επιστροφή του (πρώτου) από τη Ρωσία».

«Η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη για συμφωνία, και προς την κατεύθυνση αυτή εργάζεται» τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές, όπως αναφέρει ραδιοτηλεοπτικός σταθμός. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της επιτελικής ομάδας της κυβέρνησης με τη συμμετοχή των κκ. Δραγασάκη, Παππά, Σαγιά, Τσακαλώτου.

Στην Πολωνία προετοιμάζονται για Grexit: Έκτακτη σύσκεψη του πρωθυπουργού

Σύσκεψη με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας καθώς και τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών συγκάλεσε για τη Δευτέρα η πρωθυπουργός της Πολωνίας Έβα Κόπατς, προκειμένου να εξεταστούν οι επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό. Δεν είμαστε στην Ευρωζώνη, αλλά είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για αυτόν τον λόγο συγκροτώ μια ομάδα τη Δευτέρα» δήλωσε η Κόπατς από την Μπρατισλάβα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο PAP, ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Ματέους Τζούρεκ δήλωσε από τις Βρυξέλλες πως υπάρχει υψηλός κίνδυνος επιδείνωσης της κρίσης στην Ελλάδα, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η Πολωνία είναι προετοιμασμένη για ενδεχόμενες αναταράξεις στην αγορά σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης