Για την Άγκελα Μέρκελ η Ισπανία αποτελεί υπόδειγμα χώρας την οποία το μνημόνιο οδήγησε στην ανάπτυξη. Για τους Ισπανούς όμως, ακόμη δεν φαίνεται να άλλαξε η ζωή τους προς το καλύτερο, αν και το τίμημα που πληρώνουν είναι πολύ υψηλό.
Οι αριθμοί ευημερούν
Τα οικονομικά στοιχεία δίνουν το περίγραμμα μιας χώρας που έχει αφήσει πίσω της την κρίση. Η Ισπανία έχει βγει στις διεθνείς αγορές και ο ρυθμός ανάπτυξης για φέτος θα αγγίξει το 3%. Θα είναι τόσο υψηλός όσο σε καμιά άλλη χώρα στην ΕΕ. Την τελευταία φορά που η Ισπανία είχε την ίδια ανάπτυξη ήταν το 2007. Ο πρωθυπουργός Ραχόι στις προεκλογικές εξαγγελίες του υποστηρίζει ότι και του χρόνου η ισπανική οικονομία θα κινηθεί το ίδιο δυναμικά.
Ακόμη και οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης δηλώνουν εντυπωσιασμένοι. «Η Ισπανία έχει βγει στη λωρίδα προσπέρασης, το τελευταίο τετράμηνο του 2014 έχει ξεπεράσει ακόμη και τη Γερμανία», αναφέρεται στον οίκο αξιολόγησης Fitch.
Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια οι επιχειρηματίες βλέπουν με εμπιστοσύνη το μέλλον. Μετά τις περικοπές μισθών και ημερομισθίων οι εξαγωγές αυξήθηκαν και πλέον οι απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ισπανίας έχουν γίνει μειοψηφία.
Εύθραυστη ανάπτυξη
Όλα αυτά βέβαια έγιναν μετά από μεταρρυθμίσεις αλλά κυρίως, πολλές θυσίες του ισπανικού λαού.
Για το λόγο αυτό οι συντηρητικοί Ισπανοί κυβερνητικοί παράγοντες κάνουν λόγο πως δεν υπάρχει κατανόηση για τη στάση της αριστερής ελληνικής κυβέρνησης.
«Οι Βρυξέλλες δεν θα πρέπει να κάνουν πίσω», υποστηρίζει ο Χοσέ Γκαρθία Φερναντέζ από το Λαϊκό Κόμμα. «Ειδάλλως θα έστελνε ένα μοιραίο μήνυμα σε όλους εκείνους στη Ισπανία και αλλού που πλήρωσαν υψηλό τίμημα για την πολιτική των μεταρρυθμίσεων».
Ωστόσο, πολλοί είναι οι Ισπανοί συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβό τίμημα. Όσοι ψάχνουν για θέση εργασίας, πρέπει να εξοπλιστούν με μεγάλη υπομονή. Τα συνδικάτα υπολογίζουν ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο, έχουν χαθεί οι 114.000 θέσεις εργασίας από τις 448.000 που δημιουργήθηκαν τους τελευταίους δώδεκα μήνες,.
Ναι μεν η οικονομία κινείται με θετικό πρόσημο, αλλά όχι σε όλους του τομείς και σε πολλούς κινείται με πολύ αργό ρυθμό. Η ανεργία συνεχίζει να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα: Αφού 5,5 εκατομμύρια Ισπανοί ή το 23,8%, δεν έχουν δουλειά. Μόνο στην Ελλάδα το ποσοστό είναι υψηλότερο.
Μισθοί πείνας
«Πρόκειται για μια παράδοξη ανάπτυξη» λέει ο καθηγητής οικονομικών Χοσέ Κάρλος Ντιέζ. Έχουμε πληθωρισμό στους μισθούς και δημιουργούνται μόνο πρόσκαιρες θέσεις εργασίας. Όποιος είναι νέος ή πάνω από τα 50 πρέπει να αποδέχεται θέσεις εργασίας με μισθούς πείνας».
Δεν μπορεί να γίνει λόγος για ένα νέο οικονομικό θαύμα στη Ισπανία, καταγγέλλουν τα συνδικάτα και αποκαλούν ευσεβείς πόθους τα προγνωστικά της κυβέρνησης.
Στην Ισπανία του 2015 υπάρχουν 1,8 εκ. νοικοκυριά, χωρίς ούτε ένα μέλος του να εργάζεται. Περί τα 6 εκ. απειλούνται από τη φτώχια.
Οι αριθμοί αυτοί, προκαλούν ανησυχία στον πρωθυπουργό Ραχόι που υπόσχεται εν όψει των εκλογών ότι «οι ανάγκες αυτών των ανθρώπων έχουν προτεραιότητα».
Πληροφορίες από Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης