Στην παρουσίαση ενός πλάνου δράσης για τη μεταρρύθμιση του συστήματος φορολογίας των εταιρειών προχώρησε χθες η Κομισιόν.
Στόχος είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η δημιουργία ενός πιο δίκαιου και ενοποιημένου φορολογικού περιβάλλοντος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως καταδεικνύουν στοιχεία που έχει στα χέρια της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το παροντικό φορολογικό σύστημα είχε θεσπιστεί τη δεκαετία του 1930 και πλέον θεωρείται «απαρχαιωμένο», ενώ επιτρέπει σε εταιρείες που χρησιμοποιούν εξελιγμένα συστήματα φορολογικού σχεδιασμού να φοροδιαφεύγουν.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Κομισιόν, θα υπάρξει σειρά πρωτοβουλιών που θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2016.
«Η φορολογία των εταιρειών στην ΕΕ χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση. Προς το συμφέρον της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της δίκαιης μεταχείρισης, τα κράτη μέλη πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και όλοι πρέπει να καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί», δήλωσε χθες ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, χαρακτήρισε το σχέδιο δράσης «φιλόδοξο αλλά και ρεαλιστικό» και πρόσθεσε ότι εφόσον εφαρμοστεί θα συμβάλλει σε μια «δικαιότερη και ευνοϊκότερη για την ανάπτυξη» φορολογία. Συνεχίζοντας, επεσήμανε πως η πρόταση της Επιτροπής βασίζεται στη «θεμελιώδη αρχή ότι όλες οι εταιρείες – μεγάλες ή μικρές, τοπικές ή παγκόσμιες – πρέπει να καταβάλλουν το μερίδιο του φόρου που δικαίως τους αναλογεί στον τόπο όπου πραγματοποιείται η οικονομική δραστηριότητα και αποκομίζουν κέρδη».
Συγκεκριμένα, η πρόταση της Επιτροπής θέτει πέντε βασικούς τομείς δράσης που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την εκ νέου δρομολόγηση της κοινής ενοποιημένης βάσης φορολογίας των εταιρειών (ΚΕΦΒΕ) καθώς και το πλαίσιο για την εξασφάλιση της πραγματικής φορολόγησης εκεί όπου πραγματοποιούνται τα κέρδη. Επιπλέον, η Επιτροπή με στόχο να ενισχύσει τη φορολογική διαφάνεια, δημοσιοποίησε την Τετάρτη μια λίστα με 30 φορολογικούς παραδείσους τρίτων χωρών ενώ ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση για να εξετάσει αν οι επιχειρήσεις οφείλουν να δημοσιεύουν ορισμένα φορολογικά στοιχεία.