Ο Βρετανός ποιητής και δημοσιογράφος Τζέιμς Φέντον είναι ο νικητής του λογοτεχνικού βραβείου «PEN» για το 2015, έγινε σήμερα γνωστό.

Ο 66χρονος Φέντον εμπνέεται από την εμπειρία του πολέμου στα περισσότερα έργα του, σημειώνει το Ρόιτερς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βραβείο αυτό απονέμεται κάθε χρόνο από το αγγλικό «PEN», το ιδρυτικό παράρτημα της διεθνούς ένωσης συγγραφέων κι έχει πάρει το όνομά του από τον συγγραφέα θεατρικών έργων, θεατρικό σκηνοθέτη και βραβευμένο με Νόμπελ Χάρολντ Πίντερ.

Απονέμεται σε έναν συγγραφέα, ο οποίος -σύμφωνα με την ομιλία του Πίντερ στην τελετή απονομής του Νόμπελ- φωτίζει τον κόσμο με την «σταθερή και ανένδοτη» ματιά του.

Γεννημένος στο Λίνκολν το 1949 ο Φέντον υπήρξε μαθητής του βρετανού ποιητή Γ. Χ. Οντέν και κατείχε την έδρα της Ποίησης στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το 1994 ως το 1999.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχει γράψει πολλές ποιητικές συλλογές, λιμπρέτα όπερας, υπήρξε διευθυντής του βρετανικού πολιτικού και πολιτιστικού περιοδικού «New Statesman» και ως δημοσιογράφος και κριτικός έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες «The Guardian» και «The Independent» και με την περιοδική έκδοση «New York Review of Books».

Ένα από τα διασημότερα έργα του είναι το «The Memory of War» (1982), μία ποιητική συλλογή η οποία είναι εμπνευσμένη από την εποχή που ως ρεπόρτερ κάλυπτε τον πόλεμο και τα αποτελέσματά του στο Βιετνάμ και στην Καμπότζη την δεκαετία του ’70.

«Στη διάρκεια της μακράς και διακεκριμένης καριέρας του, ο Τζέιμς Φέντον δεν μάσησε τα λόγια του-δυνατά, άφοβα και με όμορφο τρόπο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μορίν Φρίλι, πρόεδρος του αγγλικού «PEN».

Ο ίδιος ο Φέντον είπε ότι αισθάνεται μεγάλη τιμή για την βράβευσή του. «Κυρίως χαίρομαι που συνδέομαι με αυτό τον τρόπο με τον Χάρολντ Πίντερ, το έργο του οποίου ανέκαθεν θαύμαζα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ο Φέντον θα παραλάβει το βραβείο του στις 6 Οκτωβρίου στην Βρετανική Βιβλιοθήκη. Παλαιότεροι τιμηθέντες με το βραβείο είναι οι: Σαλμάν Ρούσντι (2014), Τομ Στόπαρντ (2013), Κάρολ Αν Ντάφι (2012), Ντέιβιντ Χέιρ (2011), Χανίφ Κουρέισι (2010) και Τόνι Χάρισον (2009).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης