Με επιτυχία ολοκλήρωσε τον κύκλο εργασιών του στην ελληνική πρωτεύουσα το «4ο Αραβο-Ελληνικό Οικονομικό Φόρουμ», υπό τον τίτλο «35 χρόνια Επιτυχούς Συνεργασίας», αφού διήρκησε δύο ημέρες, 3-4 Ιουνίου 2015. Το Φόρουμ συνέπεσε χρονικά με την 35η επέτειο από την ίδρυση του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Αναπτύξεως και τέθηκε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών, του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, καθώς και της Γενικής Ένωσης Επιμελητηρίων Εμπορίου, Βιομηχανίας και Γεωργίας των Αραβικών χωρών, με το Επιμελητήριο Εμπορίου της Ιορδανίας ως εταίρο και κύριο χορηγό.

Ο Πρόεδρος του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου, κ. Χάρης Γερονικόλας, άνοιξε τις εργασίες του Φόρουμ, καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους και ευχαριστώντας τους για τον ρόλο τους στο Φόρουμ. Έπειτα, τον λόγο έλαβε ο κ. Tarak Saadi, Πρύτανης του Συμβουλίου των Διαπιστευμένων στην Ελλάδα Αράβων Πρεσβευτών και Πρέσβης της Δημοκρατίας της Τυνησίας, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο και το καθεστώς του Επιμελητηρίου και την υποστήριξη που λαμβάνει από το Συμβούλιο των Αράβων Πρεσβευτών στον ρόλο και στις δραστηριότητές του. Στη συνέχεια, ο κ. Na’el Raja Al Kabariti, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εμπορίου της Ιορδανίας, αντιπροσώπευσε τον ιδιωτικό τομέα της Ιορδανίας και αναφέρθηκε στην στήριξη του Επιμελητηρίου Εμπορίου της Ιορδανίας στις κοινές αραβικές δράσεις και στην προώθηση του καθεστώτος των μεικτών αραβο-αλλοδαπών Επιμελητηρίων. Έπειτα, ο Επίτιμος Καλεσμένος, κ. Δημήτρης Μάρδας, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, άγγιξε τα θέματα των αραβο-ελληνικών σχέσεων και τον ρόλο του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου στην ενίσχυσή τους. Επικεφαλής της Ιορδανικής αποστολής ήταν η Υπουργός Μεταφορών της Ιορδανίας, κα. Lina Shabeeb.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την πρωινή περίοδο, το Φόρουμ έθεσε υπό συζήτηση τρία επίκεντρα ενδιαφέροντος: σχετικά με Το πάνελ των ομιλητών από την Ιορδανία, κατά την συνεδρία με τίτλο «Επενδυτικό Κλίμα και Ευκαιρίες στην Ιορδανία». Φαίνονται από δεξιά: κ. Hussein Shraim, Dr. Fawzi Al-Hammouri, Dr. Khair Abu Saalik, H.E. Mrs. Lina Shabeeb, Dr. Montaser Oklah, κ. Na’el Raja Al Kabariti και Dr. Omar M. H. Aljazy.τις Επενδυτικές Ευκαιρίες και Εμπόδια στον Αραβικό κόσμο και στην Ελλάδα, σχετικά με την Ανανεώσιμη Ενέργεια (αραβικές και ελληνικές εμπειρίες) και σχετικά με τις Υποδομές και τα Κατασκευαστικά Έργα. Η πρώτη συνεδρία παρουσιάστηκε από την ιορδανική αποστολή, η οποία παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες και τα προνόμια που προσφέρει στους επενδυτές η Κυβέρνηση του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, καθώς και τους υποσχόμενους τομείς για επενδύσεις στην χώρα. Στην δεύτερη συνεδρία, το θέμα που τέθηκε ήταν οι επενδυτικές ευκαιρίες και τα εμπόδια που ανακύπτουν στην Ελλάδα, καθώς και οι δυνατότητες που προσφέρονται στους Άραβες επενδυτές σε διάφορους τομείς. Το υπό συζήτηση θέμα παρουσιάστηκε από τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γιώργο Τσίπρα, και από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Επενδυτικού Οργανισμού της Ελλάδας, κ. Βελισσάριο Δότση. Στην τρίτη συνεδρία, παρουσιάστηκαν οι πολλές επενδυτικές ευκαιρίες στον Αραβικό κόσμο και τα πλεονεκτήματα που προσφέρονται από τις διάφορες αραβικές χώρες που εκπροσωπήθηκαν: Λίβανος, Αίγυπτος, Ιράκ, Κουβέιτ και Τυνησία. Το πρώτο επίκεντρο ενδιαφέροντος ακολούθησαν συζητήσεις και διαβουλεύσεις επί των εν λόγω επενδυτικών ευκαιριών.

Επίτιμος Καλεσμένος o κ. Δημήτρης Μάρδας, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας

Το δεύτερο επίκεντρο ενδιαφέροντος ξεκίνησε με τις εμπειρίες από την Ελλάδα και τον Αραβικό κόσμο στον τομέα της Ανανεώσιμης Ενέργειας, που παρουσιάστηκαν από ειδικούς των δύο πλευρών. Έπειτα έλαβε χώρα το τρίτο επίκεντρο ενδιαφέροντος σχετικά με τις Υποδομές και τα Κατασκευαστικά έργα, με αναφορά στις μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρονται από τον Αραβικό κόσμο στους τομείς των κατασκευών, των υποδομών και των δομικών υλικών, οι οποίοι επιδεικνύουν πρόοδο στην Ελλάδα. Όλα τα παραπάνω θέματα ήταν μεγάλου ενδιαφέροντος για τους επιχειρηματίες των δύο πλευρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά ένα μεγάλο μέρος, το Φόρουμ επικεντρώθηκε στις επιχειρηματικές συναντήσεις Β2Β μεταξύ Αράβων επιχειρηματιών, που εκπροσώπησαν περισσότερες από 100 αραβικές επιχειρήσεις, και των Ελλήνων ομολόγων τους από περισσότερες από 120 εταιρίες, όλων σχεδόν των επιχειρηματικών κλάδων. Οι συναντήσεις αυτές έλαβαν χώρα εν μέσω κλίματος αισιοδοξίας για εδραίωση και ενίσχυση των υφισταμένων συνεργασιών και την δημιουργία νέων ευκαιριών και επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών. Η αραβική πλευρά εκπροσωπήθηκε σε αυτές τις Β2Β συναντήσεις από αποστολές που έφθασαν από την Ιορδανία, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο, το Ιράκ, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, το Σουλτανάτο του Ομάν, τον Λίβανο και το Σουδάν.

Το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο χαιρετίζει την μεγάλη προσέλευση Αράβων επιχειρηματιών, που συνάντησαν την ελληνική πλευρά σε υψηλό και άμεσο επίπεδο. Επί τη ευκαιρία, επιθυμούμε να εκφράσουμε την βαθειά μας εκτίμηση και ευγνωμοσύνη στους οργανισμούς που πρόσφεραν την αιγίδα τους στο Φόρουμ, καθώς και για τον ρόλο του Επιμελητηρίου Εμπορίου της Ιορδανίας, που εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρό του, κ. Na’el Raja Al Kabariti. Η εκτίμηση και ευγνωμοσύνη μας απευθύνεται και στους Διαπιστευμένους στην Ελλάδα Άραβες Πρέσβεις για την συνεχή τους συνεργασία και την πραγματοποίηση του Φόρουμ και, φυσικά, στις εταιρείες-μέλη μας που πρόσφεραν την ευγενή τους χορηγία.

Το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Αναπτύξεως θα συνεχίσει τις επίμονες προσπάθειές του προς την προώθηση και ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους του εμπορικούς τομείς μεταξύ Ελλάδας και Αραβικού κόσμου με την ελπίδα πως, στο άμεσο μέλλον, θα γίνουμε μάρτυρες μεγαλύτερης αλληλεπίδρασης, κίνησης και συναντήσεων, που θα εξυπηρετήσουν και θα θερίσουν τους καρπούς που προσφέρουν και οι δύο πλευρές.


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης