Κατά 500 εκατ. ευρώ αυξήθηκε το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας ELA, με αποτέλεσμα να φθάσει τα 80,7 δις ευρώ.
Στα 80,7 δις ευρώ το πλαφόν ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες Σύμφωνα με πληροφορίες, με την αύξηση αυτή παραμένει στο σύστημα ένα περιθώριο ασφαλείας για τη ρευστότητα της τάξεως των 3 δις ευρώ. Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ όπου ελήφθησαν και οι σχετικές αποφάσεις, συζητήθηκε το θέμα των εγγυήσεων που θέτουν οι ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το Μηχανισμό, χωρίς, όμως, να ληφθεί κάποια απόφαση.
Το όλο θέμα αναμένεται να επανεξεταστεί, ως είθισται, την επόμενη εβδομάδα.
Την προηγούμενη εβδομάδα το όριο του ELA είχε αυξηθεί κατά μόλις 200 εκατ. ευρώ, σηματοδοτώντας εμφανώς την «πίεση» για επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σε χρόνο που μετρά αντίστροφα προς τη λήξη του.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες οι τράπεζες αντιμετώπισαν αυξημένες εκροές καταθέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή, οι εκροές είχαν φθάσει το 1 δις ευρώ.
Πώς λειτουργεί ο ELA
O ELA είναι ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός που χρησιμοποιείται βοηθητικά στην οικονομία σε έκτακτες περιπτώσεις.
Τα αρχικά των λέξεων σημαίνουν ( Emergency Liquidity Assistance), δηλαδή μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας.
Στην ουσία πρόκειται για τον μηχανισμό στον οποίο μπορούν να καταφύγουν οι τράπεζες μιας χώρας σε περίπτωση έλλειψης ρευστότητας πάντα με την ευθύνη και την καθοδήγηση της κεντρικής τους τράπεζας, στην περίπτωση της χώρας μας, της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ο ELA είναι έκτακτος μηχανισμός ανάγκης που σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται επ’ αόριστον, ενώ είναι και πολύ πιο ακριβός τρόπος χρηματοδότησης σε σχέση με την χρηματοδότηση που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η προσφυγή στον ELA δεν θεωρείται καλό σημάδι για την οικονομική κατάσταση μιας χώρας καθώς σημαίνει ότι δεν μπορεί να βρει ρευστότητα από τους τακτικούς μηχανισμούς.