Στους όρους που θα θέσουν προς την Ελλάδα κατέληξαν η Κομισιόν, το Διεθνές Νομισματικό ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις των τελευταίων ωρών, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών.
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, το κείμενο της τελικής πρότασης έχει πλέον κλειδώσει και αναμένεται να παρουσιαστεί στην Αθήνα την προσεχή Τετάρτη.
Από την στιγμή που θα αποσταλεί προς την ελληνική κυβέρνηση, οι εταίροι περιμένουν μία γρήγορη απάντηση.
Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο Reuters, αποκαλύπτει τις πρώτες αντιδράσεις για το σχέδιο που έστειλε, το βράδυ της Δευτέρας, η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς, με τους εταίρους να κάνουν λόγο για ένα «ασαφές» και «ελλιπώς επεξεργασμένο» έγγραφο.
Το σχέδιο που εστάλη δεν περιλαμβάνει περαιτέρω υποχωρήσεις στα ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά και το ασφαλιστικόΌπως αναφέρεται, το 47 σελίδων σχέδιο το οποίο «εστάλη εγκαίρως, πριν την πενταμερή» δεν περιλαμβάνει περαιτέρω υποχωρήσεις στα ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.
Είναι μια πρώτη αντίδραση που εφόσον αντανακλά τις προθέσεις των δανειστών δείχνει ό,τι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και διεξάγεται ένα σκληρό μπρα ντε φερ για τα μέτρα που θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο της συμφωνίας.
Πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις υποστηρίζει πάντως πως οι δανειστές της Ελλάδας είναι κοντά στην ολοκλήρωση ενός προσχεδίου συμφωνίας προκειμένου να το παρουσιάσουν στην ελληνική κυβέρνηση.
«Αξιωματούχοι από την πλευρά των ευρωπαϊκών οργάνων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ολοκλήρωσαν το πρωί της Τρίτης το προσχέδιο μιας συμφωνίας που θα ξεκλειδώσει τη βοήθεια προς την Ελλάδα, αφότου οι ηγέτες-κλειδιά από την Ευρώπη και το ΔΝΤ συναντήθηκαν στο Βερολίνο αργά τη Δευτέρα προκειμένου να ξεπεράσουν τις διαφορές, μεταξύ Ελλάδας και δανειστών» γράφει ο δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας, Wall Street Journal, Μάρκους Γουόκερ, επικαλούμενος τα λεγόμενα των δύο αξιωματούχων τους οποίους δεν κατονομάζει.
Στο άρθρο του στη Wall Street Journal τονίζει ότι «οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν να πιέσουν την Ελλάδα για να προχωρήσει σε σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ σε αντάλλαγμα το ΔΝΤ έχει μαλακώσει την επιμονή του (που ήθελε) την Ευρώπη να προσφέρει ρητές δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους».
«Έχουμε σχεδόν τελειώσει», δηλώνει η πηγή, προσθέτοντας ότι ΕΕ και ΔΝΤ οριστικοποιούν αυτή τη στιγμή τις τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Το Reuters που επικαλείται πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση αναφέρει ότι η αποτυχία συμφωνίας τον Ιούνιο μπορεί να οδηγήσει σε ελληνική χρεοκοπία, περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και έξοδο από το ευρώ. Επισημαίνει δε ότι Αθήνα και πιστωτές έχουν εγκλωβιστεί σε μακρές διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ, ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ «έχουν περιορίσει τις διαφορές τους» και το τελικό κείμενο με τις απαιτήσεις τους από την Αθήνα θα μπορούσε να είναι έτοιμο και ως το τέλος της ημέρας.
Αξιωματούχοι που επικαλείται ο ίδιος εκφράζουν την ελπίδα ότι μια «πολιτική συμφωνία επί της αρχής» θα μπορούσε να συναφθεί ως την Παρασκευή 5 Ιουνίου, την ημέρα δηλαδή που η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 303 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.
Η ολοκληρωμένη συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, αναφέρουν αξιωματούχοι των Βρυξελλών, σύμφωνα με τον Σπίγκελ.
Το θέμα, στο οποίο «κολλάει» η συμφωνία με την Αθήνα, λέει ο Σπίγκελ, είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ το ΔΝΤ έχει ακόμα αμφιβολίες και συνεχίζει να ζητάει διασφαλίσεις ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους -το οποίο πλέον βρίσκεται κατά το μεγαλύτερό του μέρος στην κατοχή των πιστωτών της ΕΕ– εφόσον δεν συμφωνηθεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και οι στόχοι δεν εκπληρωθούν.
Ντεϊσελμπλούμ: «Θεωρητικά δεν είναι δυνατή μια συμφωνία με την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα»
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι «μια συμφωνία με την Ελλάδα δεν είναι θεωρητικά δυνατή αυτή την εβδομάδα».
Και ενώ, ως φαίνεται, είναι έτοιμο το «σχέδιο-τελεσίγραφο» στο οποίο συμφώνησαν Μέρκελ, Ολάντ, Λαγκάρντ, Ντράγκι, Γιούνκερ κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, ο επικεφαλής του Eurogroup αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα επανέλαβε πως «είμαστε ακόμη μακριά από συμφωνία με την Ελλάδα» τονίζοντας πως η πρόοδος από την ελληνική πλευρά είναι «αργή και ανεπαρκής».
Ο Ντεϊσελμπλούμ δεν συμμετείχε στην πενταμερή στο Βερολίνο, ωστόσο η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι ενημερώθηκε για το τι συζητήθηκε.