Οι Τούρκοι πολίτες που ζουν στην Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την ΠΓΔΜ έχουν αρχίσει να ψηφίζουν για τις βουλευτικές εκλογές που επισήμως διεξάγονται στην Τουρκία στις 7 Ιουνίου.

Τα εκλογικά τμήματα στην πρεσβεία της Ρώμης και στο τουρκικό προξενείο στο Μιλάνο άνοιξαν στις 29 Μαΐου στις 10.00 το πρωί και ήταν ανοικτά ως τις 7.00 το απόγευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου 13.000 Τούρκοι ψηφοφόροι είναι εγγεγραμμένοι να ψηφίσουν στην Ιταλία και ήδη την πρώτη ημέρα ψήφισαν 298 στην πρεσβεία της Ρώμης και 902 στο προξενείο του Μιλάνου. Η διαδικασία της ψηφοφορίας συνεχίσθηκε το Σαββατοκύριακο και λήγει σήμερα το απόγευμα.

Η ψηφοφορία για τους περίπου 85.000 Τούρκους πολίτες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο (από τους οποίους οι 81.643 ζουν στο Λονδίνο και 2.915 στο Εδιμβούργο) επίσης έχει ξεκινήσει από σήμερα το πρωί, με δύο εκλογικά τμήματα, ένα στο Olympia Conference του Λονδίνου και άλλο ένα στο τουρκικό προξενείο του Εδιμβούργου. Και εδώ η εκλογική διαδικασία λήγει αύριο Δευτέρα, στις 7.00 το απόγευμα.

Στη Ρωσία υπάρχουν περισσότεροι από 11.000 Τούρκοι ψηφοφόροι. Η εκλογική διαδικασία έχει ξεκινήσει στις τουρκικές διπλωματικές αντιπροσωπείες στη Μόσχα (όπου ζουν 8.000), την Αγία Πετρούπολη, το Καζάν και τη Νοβοροσίσκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα Βαλκάνια η εκλογική διαδικασία για τους 24.000 Τούρκους πολίτες που ζουν εκεί άρχισε στο Σαράγεβο και τα Σκόπια, στις διπλωματικές αντιπροσωπείες,  ενώ στην Πριστίνα και τα Τίρανα θα πραγματοποιηθεί αύριο.

Σύμφωνα με την τουρκική Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, από τις 8 ως τις 27 Μαΐου 685.158 Τούρκοι πολίτες ψήφισαν σε 112 εκλογικά κέντρα σε πρεσβείες και προξενεία σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με το CNN Türk, μεγαλύτερη προσέλευση σημειώνεται το Σαββατοκύριακο.

Η 25η εκλογική διαδικασία που ξεκίνησε στο εξωτερικό και ολοκληρώνεται την επόμενη Κυριακή, όταν ανοίξουν οι κάλπες στην Τουρκία, αφορά την εκλογή 550 νέων μελών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Η προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία

Μία εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Τουρκία κορυφώνεται η προεκλογική περίοδος, με την αντιπολίτευση να σφυροκοπά το κυβερνών κόμμα «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (AKP), κατηγορώντας το για θέματα δημοκρατικών διαδικασιών, οικονομίας της πολιτικής απέναντι στη Συρία, αλλά και τους χειρισμούς του στο Κουρδικό ζήτημα.

Στη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος της αντιπολίτευσης HDP στις 30 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, το πλήθος κρατούσε τόσο τουρκικές όσο και σημαίες της «αυτόνομης κουρδικής περιφερειακής κυβέρνησης» και του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ). Ορισμένοι πάντως κρατούσαν και πορτρέτα του ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους Μουσταφά Κεμάλ.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου σε προεκλογική συγκέντρωση στο Zonguldak στη δυτική Μαύρη Θάλασσα επέκρινε χτες την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της οικονομίας με «λαϊκίστικο τρόπο».

«Αγοράζουν πολυτελή αυτοκίνητα για τους εαυτούς τους, σπαταλώντας εκατομμύρια λίρες από τις τσέπες σας και μας λένε ότι και ο πάπας έχει αυτοκίνητο… Αφού είναι καλοί μουσουλμάνοι γιατί δεν παίρνουν τον προφήτη Μωάμεθ ως παράδειγμα, που έζησε μια ταπεινή ζωή;» είπε μεταξύ άλλων.

Πάντως, αναμένεται πως το κουρδικό ζήτημα θα παίξει σημαντικό ρόλο και σ’ αυτές τις εκλογές, με όλα τα κόμματα να προσπαθούν να αποσπάσουν κουρδικής καταγωγής ψηφοφόρους από τα φιλοκουρδικά κόμματα.

Αλλά και στους κόλπους των κουρδικής καταγωγής ψηφοφόρων υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Παρ’ όλο που ο φυλακισμένος ηγέτης του (χαρακτηρισμένου ως τρομοκρατικής οργάνωσης) ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν έχει ανακοινώσει εκεχειρία στον πόλεμο εναντίον του τουρκικού στρατού από τον Φεβρουάριο, υπάρχουν ομάδες Κούρδων που αντιδρούν στην ανακοίνωση αυτή.

Έχει συντελέσει και η οργή για την πολιτική «ουδετερότητας» που εφάρμοσε η τουρκική κυβέρνηση κατά την πολιορκία της μεθοριακής συριακής πόλης Κομπάνι από τους τζιχαντιστές, την οποία υπερασπίζονταν Κούρδοι μαχητές. 

Επιπλέον, αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον περασμένο Οκτώβριο στο Ντιγιάρμπακιρ είχαν καταλήξει στον φόνο 30 ανθρώπων, κάτι που άφησε τραυματικές μνήμες στους Κούρδους της Τουρκίας.

Όπως συμβαίνει στις περιοχές της Ανατολίας, έτσι και οι Κούρδοι που ζουν εκεί είναι παραδοσιακά οργανωμένοι σε «φυλές», που κατορθώνουν και καθοδηγούν συλλογικά τις ψήφους ενός χωριού προς ένα κόμμα ή και ιδίως κάποιον υποψήφιο. Κάτι που δεν μπορεί ωστόσο να συμβεί με τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων.

Για τους περισσότερους σχολιαστές, η πολιτική της κυβέρνησης στη Νοτιοανατολική Τουρκία δεν είχε πολλούς κερδισμένους, αλλά έχει αφήσει πολλούς χαμένους. Και όλοι συμφωνούν πως μόνον μετά την επίλυση του κουρδικού προβλήματος θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει για οικονομική ανάπτυξη στην εγκαταλειμμένη περιοχή.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης