Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Ακόμη μία υπόθεση κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, αυτήν τη φορά στους κόλπους του Υπουργείου Πολιτισμού, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το zougla.gr.
Την ώρα που οι Έλληνες πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να τους το κόβει, κάποιοι επιχειρηματίες, εκμεταλλευόμενοι ίσως την άγνοια ή την ανοχή των αρμοδίων του Υπουργείου Πολιτισμού, δεν είχαν το άγχος των συγκεκριμένων υποχρεώσεων.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η ηλεκτρονική μας εφημερίδα, επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονταν κάποια από τα αναψυκτήρια σε αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, για πολλά χρόνια, δεν πλήρωναν το ρεύμα που τους αναλογούσε, με αποτέλεσμα τα έξοδα αυτά να τα επιβαρύνεται το ελληνικό Δημόσιο και φυσικά οι Έλληνες φορολογούμενοι.
Πώς ξεκίνησε η έρευνα
Το κουβάρι της συγκεκριμένης υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγει το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών, έπειτα από καταγγελία που έγινε και αφορούσε στο αναψυκτήριο του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών.
Στη συγκεκριμένη αναφορά ο καταγγέλλων σημείωνε ότι η εν λόγω επιχείρηση δεν διέθετε μετρητή ρεύματος, όπως ορίζεται από τις συμβάσεις, με αποτέλεσμα το ίδιο το μουσείο να… πληρώνει τα σπασμένα.
Πράγματι, έπειτα από έρευνα οι ελεγκτές διαπίστωσαν πως ο λογαριασμός του ηλεκτρικού πληρωνόταν στη ΔΕΗ διά μέσου του Υπουργείου Πολιτισμού. Ύστερα από αυτήν την υπόθεση, άνοιξε το θέμα και για τα υπόλοιπα αναψυκτήρια.
Τι προβλέπεται στις συμβάσεις
Στις συμβάσεις των επιχειρηματιών που γίνονται με το Υπουργείο Πολιτισμού αναφέρεται πως ο ιδιοκτήτης του αναψυκτηρίου σε αρχαιολογικό χώρο έχει την υποχρέωση να καλύψει τις δαπάνες για υδροληψία, φωτισμό, συντήρηση και βελτίωση της όλης εγκατάστασης. Κατά πόσο, όμως, αυτό τηρείται ερευνάται ακόμα και σήμερα.
Ποια αναψυκτήρια βρέθηκαν χωρίς μετρητή ρεύματος
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του zougla.gr, τα αναψυκτήρια που δεν διέθεταν μετρητή ρεύματος, άρα τον λογαριασμό τον πλήρωνε το ίδιο το μουσείο, είναι:
– Αναψυκτήριο Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών
– Αναψυκτήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών (στον εσωτερικό χώρο)
– Αναψυκτήριο του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών
– Αναψυκτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης
– Αναψυκτήριο του αρχαιολογικού χώρου στη Λίνδο της Ρόδου
– Αναψυκτήριο αρχαιολογικού χώρου Ασκληπιείου στην Κω
Ανυπολόγιστο το κόστος του ρεύματος
Να σημειωθεί ότι, έπειτα από έρευνες που έγιναν από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, εγκαταστάθηκαν άμεσα μετρητές σε όλα τα αναψυκτήρια των αρχαιολογικών χώρων. Το ερώτημα, όμως, που τίθεται είναι τι θα γίνει με τα χρήματα που έχουν ήδη δαπανηθεί μέχρι σήμερα και τα οποία θα έπρεπε να είχαν καταβάλει οι επιχειρηματίες και όχι το ίδιο το υπουργείο προς τη ΔΕΗ. Τα ποσά αυτά δεν είναι καθόλου μικρά, αν αναλογιστεί κάποιος ότι τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια δεν πληρώθηκε ρεύμα. Η νέα ηγεσία, λοιπόν, θα τα εισπράξει ή όχι;
Ερευνάται η εμπλοκή των εφόρων αρχαιοτήτων
Την εμπλοκή αρχαιολόγων σε παράνομες συναλλαγές εξετάζει το Υπουργείο Πολιτισμού Εξαιρετικό ενδιαφέρον στην υπόθεση αυτή έχει το γεγονός ότι οι εκάστοτε προϊστάμενοι των συγκεκριμένων αρχαιολογικών χώρων θα έπρεπε να γνωρίζουν τι προβλέπεται στις συμβάσεις των εν λόγω επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα στρέφεται και προς αυτήν την κατεύθυνση, όσον αφορά στην ανοχή των αρχαιολόγων ή υπαλλήλων των μουσείων προς τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Αν, δηλαδή, είχαν άγνοια, αν γνώριζαν και απέκρυπταν ή αν υπήρχε κάποια παράνομη συναλλαγή μεταξύ τους.
Η απάντηση του υπουργού Πολιτισμού στο zougla.gr
To zougla.gr επικοινώνησε με τον υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, ο οποίος ανέφερε πως αυτήν τη στιγμή επανεξετάζονται όλες οι συμβάσεις με τα αναψυκτήρια των αρχαιολογικών χώρων για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ή όχι παρανομίες. Όπως τόνισε, «επανεξετάζονται όλες οι συμβάσεις των παρελθόντων ετών και θα γίνουν νέες που θα είναι προς το δημόσιο συμφέρον. Εξετάζονται αν είναι συμφέρουσες και αν τηρούν και τον νόμο. Όπου χρειαστεί, θα καταφύγουμε στα δικαστήρια διά της νομίμου οδού».