Εν μέσω ασάφειας στην Ευρώπη, για το αν τελικά υπάρχουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί που θα απορροφήσουν τους κραδασμούς ενός ενδεχόμενου Grexit, και αλληλοσυγκρουόμενων απόψεων Ευρωπαίων αξιωματούχων για τη στάση που πρέπει να τηρηθεί απέναντι στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει πλέον προς πάσα κατεύθυνση πως τα ταμεία έχουν στεγνώσει και λεφτά για τις δόσεις του Ιουνίου προς το ΔΝΤ δεν υπάρχουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή, ηχηρά ακούγονται πλέον οι φωνές της Αριστερής Πλατφόρμας, που λίγο πολύ ζητάει ρήξη με τους δανειστές και διά στόματος Παναγιώτη Λαφαζάνη ξεκαθαρίζει ότι η έξοδος από το ευρώ θα μπορούσε να είναι μια λύση…

Μετά τον Αλέξη Τσίπρα και ο Νίκος Βούτσης διαμηνύει πως λεφτά για τις δόσεις του ΔΝΤ δεν υπάρχουνΟ υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ άκουσε το βράδυ της Παρασκευής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να του λέει ότι η χώρα δεν διαθέτει 1,6 δισ. ευρώ για τις τρεις δόσεις που είναι να καταβληθούν προς το Ταμείο μέσα στον Ιούνιο. Λίγες ώρες αργότερα ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης ξεκαθάρισε ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες η Ελλάδα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ, καλώντας μάλιστα τις Βρυξέλλες να χαλαρώσουν τη σκληρή γραμμή τους και να προχωρήσουν σε μια έντιμη συμφωνία-πακέτο με την Ελλάδα.

Καθώς δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τους δανειστές (ανυποχώρητο το ΔΝΤ στη λήψη μέτρων με άμεσα αποτελέσματα στα νούμερα του προϋπολογισμού), το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται αντιμέτωπο με σφοδρές αντιδράσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ. Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης επαναλαμβάνουν ότι η συμφωνία που θα υπογραφεί με τους εταίρους δεν θα είναι μνημόνιο, ωστόσο αρκετές φωνές στο εσωτερικό της παράταξης κάνουν ήδη λόγο για υποχώρηση από ορισμένες προεκλογικές εξαγγελίες και θέσεις του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Την ίδια στιγμή, η απόφαση του Μάριο Ντράγκι να τηρήσει στάση αναμονής στο ζήτημα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, περιμένοντας την επίτευξη συμφωνίας πριν ανοίξει την κάνουλα προς την Αθήνα, εντείνει το καθεστώς ασφυξίας στο εσωτερικό της χώρας. Η διελκυστίνδα μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ενώ ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσει να μπλοφάρει και να υποστηρίξει την Ελλάδα με κινήσεις ουσίας και όχι εντυπωσιασμού, καθώς το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό.

«Δεν θα πληρώσουμε τη δόση στο ΔΝΤ»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεκάθαρος ότι η δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα πληρωθεί στις 5 Ιουνίου ήταν ο υπουργός Εσωτερικών. Ο Νίκος Βούτσης είπε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει στη στρατηγική της ασφυξίας, ωστόσο δεν είναι στα σχέδιά της ένα πιστωτικό γεγονός. Ο ίδιος εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «τα πράγματα είναι ώριμα για μια συμφωνία λογικής».

Ο Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει στη στρατηγική της ασφυξίας, ωστόσο δεν είναι στα σχέδιά της ένα πιστωτικό γεγονόςΜιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο Νίκος Βούτσης ανέφερε: «Συνολικά 1,6 δισ. ευρώ είναι οι δόσεις του Ιουνίου για το ΔΝΤ, από τις 5 Ιουνίου μέχρι τις 19. Αυτά τα χρήματα δεν θα δοθούν και δεν υπάρχουν για να δοθούν. Αυτό είναι γνωστό και συζητάμε στη βάση της συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι θα επιτευχθεί μια ισχυρή συμφωνία».

Σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση, υπάρχουν σοβαρές αντιθέσεις σε αρκετά ζητήματα με τους δανειστές: «Πρέπει να λυθούν αυτά τα θέματα, να κυριαρχήσει η λογική και να μπορέσουμε να πάμε σ’ ένα πρόγραμμα για τη χώρα. Δηλαδή να υπάρχει μια συμφωνία που θα δώσει ανάσα στη χώρα, θα είναι οικονομικά βιώσιμη και πολιτικά θα εμπνέει και θα ανοίγει μια προοπτική».

Για τον υπουργό Εσωτερικών, η συμφωνία δεν πρέπει να έχει «δεύτερα προαπαιτούμενα», αλλά να περιλαμβάνει μικρά πλεονάσματα και επενδυτικό πακέτο. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών, ο Νίκος Βούτσης θεωρεί πιθανό αυτές να παραταθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου, ξεκαθαρίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι μια συμφωνία πακέτο που θα περάσει από τη Βουλή. Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, λέγοντας πως «ο λαός θα πρέπει να αποφασίζει έμμεσα ή άμεσα».

Ρήξη ζητά εμμέσως η Αριστερή Πλατφόρμα

Δισέλιδο κείμενο προσθήκης στην τελική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την Κυριακή η Αριστερή Πλατφόρμα, με το οποίο καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην πληρώσει το ΔΝΤ, αν συνεχιστεί ο εκβιασμός από τους δανειστές.

Όπως αναφέρει το «Βήμα», το κείμενο θέσεων της Αριστερής Πλατφόρμας σημειώνει ότι οι θεσμοί δεν επιδιώκουν αυτό που ορισμένοι αποκαλούν «έντιμο συμβιβασμό», αλλά «να εξωθήσουν “απροστάτευτη” την κυβέρνηση στην πλήρη υποταγή και τον παραδειγματικό διασυρμό».

Χαρακτηριστικό είναι ότι από το κείμενο απουσιάζει κάθε αναφορά σε «ρήξη με τους εταίρους», παρότι διατυπώνονται προτάσεις για μια εναλλακτική πορεία της χώρας.

Όπως ενδεικτικά αναφέρεται στο κείμενο, «κάθε εναλλακτική λύση για μια αντιμνημονιακή προοδευτική πορεία και πρώτα από όλα η διακοπή της πληρωμής του χρέους, όσες δυσκολίες και αν έχει, είναι πολύ προτιμότερη για τη χώρα, γιατί κυρίως προσφέρει ελπίδα και προοπτική στον τόπο».

​«Η Κυβέρνηση, εφόσον οι θεσμοί συνεχίσουν τις επόμενες μέρες την ίδια εκβιαστική τακτική, οφείλει να δηλώσει από τώρα και ευθέως ότι δεν θα “πνίξει” τον ελληνικό λαό»Καταλήγει δε το κείμενο της Πλατφόρμας με την εξής πρόταση: «Η Κυβέρνηση, εφόσον οι θεσμοί συνεχίσουν τις επόμενες μέρες την ίδια εκβιαστική τακτική, οφείλει να δηλώσει από τώρα και ευθέως ότι δεν θα “πνίξει” τον ελληνικό λαό, αποστραγγίζοντας τις οικονομίες του, δεν θα πληρώσει την επόμενη δανειακή δόση του ΔΝΤ και ότι σχεδιάζει σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο εναλλακτικές απαντήσεις για την πορεία της χώρας, οι οποίες θα διασφαλίζουν την εφαρμογή του προγράμματός της».

Λαφαζάνης: «Γιατί είναι καταστροφή η επιστροφή στη δραχμή;»

«Από πού προκύπτει ότι είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα;» τόνισε από την πλευρά του ο Π. Λαφαζάνης. Παράλληλα αμφισβήτησε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία, προτάσσοντας ως μείζονα εκκρεμότητα το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο κ. Λαφαζάνης διερωτήθηκε κατά πόσον συνιστά τρομοκρατία εκ μέρους της κυβέρνησης το ενδεχόμενο να μην πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ και αντέταξε ότι «τρομοκρατία είναι οι εκβιασμοί των δανειστών».

Επίσης ο κ. Λαφαζάνης είπε κατηγορηματικό όχι στις ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών, αεροδρομίων σιδηροδρόμων, επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και ακινήτων φιλέτων του Δημοσίου.
 
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης