Έτοιμη να δεχθεί μία παράταση του προγράμματος που συμφωνήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου εμφανίζεται η Ε.Ε. όπως μεταδίδει η γερμανική Süddeutsche Zeitung. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η παράταση θα δοθεί έως το φθινόπωρο. Την ενδιάμεση περίοδο θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει σε τμηματική υλοποίηση των όρων πάνω στους οποίους έχει δεσμευτεί. Συγκεκριμένα, οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν στο διάστημα αυτό αφορούν στο φορολογικό, όπως για παράδειγμα το σύστημα του ΦΠΑ ενώ ασφαλιστικό και εργασιακά θα μπορούσαν να πάνε πιο πίσω.

Παράλληλα, την ίδια περίοδο, προς την Ελλάδα θα εκταμιευτούν πόροι ύψους 4 δις ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα, επικαλούμενη δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου, αναφέρει ότι αυτή ήταν «η πλέον ενδεδειγμένη λύση για να σωθεί η Ελλάδα από την πτώχευση και τον κίνδυνο Grexit».

Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει επίσημα μια τέτοια συμφωνία και όλα θα κριθούν από τις συνομιλίες που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σημειώνει η Süddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης προσπαθούν να καταλήξουν σε μια τουλάχιστον πολιτική συμφωνία με την Αθήνα. Και αυτό διότι δεν επιθυμούν οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της να κυριαρχήσουν στη σύνοδο της Ομάδας G7 που θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Ιουνίου, όπως είχε γίνει το 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάσει του σχεδιασμού αυτού, εξηγεί η Suddeutsche Zeitung, οι διαπραγματεύσεις θα έχουν προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό ως το τέλος Μαΐου, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να μπορέσουν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου να συναντηθούν και να λάβουν μια απόφαση για το θέμα.

Τα καλύτερο σενάριο, εξηγούν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, θα ήταν να ζητηθεί από την Αθήνα να εκπληρώσει μέρος του τρέχοντος προγράμματος. Τότε θα μπορούσε να αποδεσμευθεί μέρος της βοήθειας, ενώ θα μπορούσε επίσης να δοθεί παράταση του τρέχοντος προγράμματος ως το φθινόπωρο. Παράλληλα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

Προκειμένου να αποδεσμευθούν τα χρήματα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να ακολουθήσει πρόγραμμα περικοπής δαπανών ύψους περισσότερων από 5 δισεκ. ευρώ, να προχωρήσει σε αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, καθώς και άλλες μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό θα λάβουν παράταση για μετά το φθινόπωρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας λόγος που οι χώρες της ευρωζώνης εξετάζουν να δοθεί παράταση στην Αθήνα είναι ότι φοβούνται ότι ο κ. Τσίπρας ενδέχεται να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Αν σχεδιάζεται δημοψήφισμα για το φθινόπωρο, η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο παρά να παρατείνει το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας», εξήγησε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Πριν από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος η ΕΕ «δεν μπορεί απλώς να αρχίσει τη χρηματοδότηση» της Ελλάδας, πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ χωρίς οικονομική βοήθεια η Αθήνα απειλείται με χρεοκοπία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης