Η κυβέρνηση του Ιράν έχει προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια στις συνομιλίες με τις μεγάλες δυνάμεις σχετικά με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, επισήμανε την Παρασκευή ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Διπλωμάτες συνέχισαν τις συνομιλίες στη Βιέννη αυτή την εβδομάδα σχετικά με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, χωρίς να ανακοινωθεί κάποια σημαντική πρόοδος ενόψει της καθορισμένης προθεσμίας της 30ής Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτός ο κύκλος επαφών, στις οποίες συμμετείχε η υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ουέντι Σέρμαν, ολοκληρώθηκε χθες, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή.

«Ακόμη κι αν είμαι αισιόδοξος, αυτό δεν σημαίνει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα γίνει δεκτή. Όλα τα μέρη θέλουν μια καλή συμφωνία. Και για το Ιράν, θα είναι μια καλή συμφωνία μόνο εάν τα νόμιμα δικαιώματά μας γίνουν σεβαστά και οι κυρώσεις τερματιστούν», είπε ο επικεφαλής της ομάδας των διαπραγματευτών του Ιράν, ο υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.

«Έχουμε σκεφτεί όλες τις πιθανότητες και κατά συνέπεια, είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ιράν, το οποίο διαψεύδει ότι επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου, θεωρεί ότι οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν αμέσως μόλις υπογραφεί η οριστική συμφωνία. Οι ΗΠΑ από τη δική τους πλευρά θα προτιμούσαν μια σταδιακή διαδικασία άρσης των κυρώσεων, συνδεδεμένη με την επαλήθευση της εφαρμογής της συμφωνίας. Το ζήτημα αυτό, το οποίο προκαλεί τριβές, παραμένει άλυτο μέχρι τώρα.

Η συμφωνία πλαίσιο η οποία επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα εξάλλου δεν περιείχε λεπτομερείς διατάξεις για το μέλλον του προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης του Ιράν στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας, το πώς θα γίνονται οι επιθεωρήσεις από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ούτε το απόθεμα ουρανίου που θα επιτραπεί στην Τεχεράνη να κρατήσει.

«Πιστεύουμε ότι η επίλυση των τεχνικών συνιστωσών δεν θα είναι δύσκολη εάν υπάρχει αληθινή πολιτική βούληση. Εάν αυτό πράγματι ισχύσει, η οριστική συμφωνία πολύ πιθανόν να μπορέσει να επιτευχθεί πριν από την καθορισμένη προθεσμία», επισήμανε ο Αραγτσί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου, την Πέμπτη ο Αμπάς Αραγτσί συναντήθηκε με τον επικεφαλής του ΔΟΑΕ, τον Γιουκίγια Αμάνο. Ο ΔΟΑΕ επιδιώκει να εξασφαλίσει πρόσβαση σε ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως το Παρσίν κοντά στην Τεχεράνη, στο πλαίσιο της έρευνάς του για τις ενδεχόμενες στρατιωτικές διαστάσεις των ιρανικών δραστηριοτήτων στο πεδίο της πυρηνικής έρευνας.

Το Ιράν, το οποίο είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό απέναντι στα αιτήματα να επιτραπεί σε επιθεωρητές του ΔΟΑΕ να μπουν σε στρατιωτικές του εγκαταστάσεις, έχει κατηγορηθεί από τη Δύση ότι καθυστερεί την έρευνα από τον περασμένο Αύγουστο.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και τη λεγόμενη ομάδα 5+1 (τα πέντε κράτη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα- συν τη Γερμανία) θα συνεχιστούν σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Αραγτσί στο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε αισιόδοξος ότι η Τεχεράνη μπορεί να καταλήξει σε οριστική συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις, εάν “το εννοούν σοβαρά”, σύμφωνα με το γερμανικό εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης