Με ιδιαίτερη επιτυχία oλοκληρώθηκε η επιχειρηματική αποστολή που διοργάνωσαν ο ΣΕΒ Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Λατινικής Aμερικής στη Βραζιλία, στην Αργεντινή και στο Μεξικό από τις 2 έως τις 12 Μαΐου 2015 με τη συμβολή των Ελληνικών Πρεσβειών και Εμπορικών Γραφείων. Mετείχαν 15 εταιρίες και φορείς από τους κλάδους τροφίμων, ποτών, βιολογικών προιόντων, σιδηροβιομηχανίας, πληροφορικής, φαρμακοβιομηχανίας και καλλυντικών καθώς και το Enterprise Greece που προέβαλε το ελληνικό επενδυτικό περιβάλλον.

Με επικεφαλής τον κ. Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο, Πρόεδρο του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος-Λατινικής Αμερικής και Αντιπρόεδρο του ΣΕΒ Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων, η αποστολή επισκέφθηκε αρχικά το Σάο Πάολο στις 3-6 Μαΐου, την οικονομική και επιχειρηματική καρδιά της Βραζιλίας των 205 εκ. καταναλωτών, όπου έγιναν 30 συναντήσεις με Βραζιλιάνικες εταιρίες εισαγωγής και διανομής. Όλες οι κατ’ιδίαν συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία ή τις παραγωγικές εγκαταστάσεις των λατινοαμερικάνικων εταιρειών, γεγονός που έδωσε στους συμμετέχοντες μια πληρέστερη εικόνα για τη δραστηριότητά τους. Όπως διαπιστώθηκε στη Βραζιλία υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για εισαγωγή φέτας, ελαιολάδου, κρασιών και καλλυντικών, υπάρχει ενδιαφέρον για μάρμαρα τσιμέντο και καλώδια, για συμμετοχή σε έργα πληροφορικής μέσω συμπράξεων με τοπικούς εταίρους, ενώ με κατάλληλη προώθηση του ελληνικού τουριστικού προιόντος μπορεί να σημειωθεί ραγδαία αύξηση Βραζιλιάνων επισκεπτών στη χώρα μας. Επίσης, διοργανώθηκε επιχειρηματικό Φόρουμ στην έδρα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Σάο Πάολο (FIESP), ο οποίος εκπροσωπεί 180.000 εταιρίες που παράγουν το 75% της Βραζιλιάνικης βιομηχανίας και συμφωνήθηκε η αμοιβαία υποστήριξη πρωτοβουλιών συνεργασίας ελληνικών και βραζιλιάνικων επιχειρήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολούθησε η επίσκεψη στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής στις 7-9 Μαΐου, όπου πραγματοποιήθηκαν 25 συναντήσεις με Αργεντίνικες εταιρίες τροφίμων-ποτών, φαρμακευτικών-καλλυντικών, πληροφορικής, ενώ εγινε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις μιάς από τις μεγαλύτερες εταιρίες διακίνησης φαρμακευτικών προιόντων που ελέγχει το 35% της αγοράς. Πραγματοποιήθηκε επίσης Φόρουμ στην Ελληνική Πρεσβεία και επαφές με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αργεντινής, τον Σύνδεσμο Εταιριών Λογισμικού και Πληροφορικής, το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Φαρμακευτικών Εργαστηρίων, την Ενωση Βιομηχανιών Τροφίμων, την Ενωση Super Market, με τους σημαντικότερους εισαγωγείς προιόντων gourmet, τυροκομικών, οινοπνευματωδών και με τους υπευθύνους της Carrefour Αργεντινής. Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν επαφές με τα μέλη του Ελληνο-Αργεντίνικου Επιμελητηρίου όπου τέθηκαν οι βάσεις για συνεργασία με ελληνικές εταιρίες ώστε να διευκολυνθεί η είσοδός τους στην Αργεντινή μέσω συμπράξεων, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η έντονη παρουσία της ελληνικής ναυτιλίας που διακινεί το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου της χώρας.

Στην Πόλη του Μεξικού στις 11-12 Μαΐου έγιναν 28 συναντήσεις με Μεξικάνικες εταιρίες με κύριο αντικείμενο την προώθηση ελληνικών τροφίμων, ποτών και βιομηχανικών προϊόντων. Οι επαφές έδειξαν ότι υπάρχει μεγάλο πεδίο δράσης λόγω του μεγάλου πληθυσμού των 125 εκ. αλλά και των 18 εκ. που εργάζονται στις ΗΠΑ και τροφοδοτούν την εσωτερική κατανάλωση, του ρυθμού ανάπτυξης 4,5%, της πρόσβασης σε 48 χώρες με τις οποίες το Μεξικό έχει διμερείς συμφωνίες, της αυξητικής τάσης κατανάλωσης, του ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής και εργασίας. Το Μεξικό είναι πετρελαιοπαραγωγός χώρα, με το 52% του παραγόμενου πετρελαίου να ελέγχεται από εταιρίες ελληνικών συμφερόντων, έχει ισχυρή αυτοκινητοβιομηχανία, ηλεκτρονικών και αεροναυπηγική και προωθεί φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Σε Επιχειρηματικό Φόρουμ στην Ελληνική Πρεσβεία συμφωνήθηκε να υπογραφεί MOU με το Μεξικανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο Εμπορίου, Επενδύσεων και Τεχνολογίας (COMCE) για πρακτική υποστήριξη της δικτύωσης ελληνικών εταιριών με Μεξικανικές και θα υπάρξει συνεργασία για προώθηση διμερούς εμπορικής συμφωνίας για την άρση εμποδίων στις εισαγωγές, ενώ έγιναν επαφές με τον Κρατικό Οργανισμό Εμπορίου Promexico, τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων-Εξαγωγέων και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ομιλίες του ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος-Λατινικής Αμερικής και Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων, κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, τόνισε “οι τρεις χώρες της Λατινικής Αμερικής των 350 εκατομμυρίων καταναλωτών παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές και ευκαιρίες για τις ελληνικές εταιρίες παρά τις επιμέρους δυσκολίες που παρουσιάζονται για εισαγωγή ορισμένων προιόντων. Παρόλο που το εμπορικό ισοζύγιο είναι αρνητικό για τη χώρα μας σε Βραζιλία και Αργεντινή και θετικό στο Μεξικό, ο όγκος του διμερές εμπορίου αυξάνεται σταθερά. Το ενδιαφέρον σημαντικών εταιριών για συνεργασία με τις ελληνικές επιχειρήσεις επιβεβαιώνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών και υπογραμμίζει ότι η εξωστρέφεια είναι μονόδρομος για τις ελληνικές εταιρίες, οι οποίες πρέπει να αξιοποιήσουν τη μεγάλη αποδοχή και εκτίμηση που τρέφουν οι λαοί των Λατινοαμερικάνικων χωρών για την Ελλάδα, τα προϊόντα της και τους τουριστικούς προορισμούς της. Σε αντίβαρο της ύφεσης και της εσωστρέφειας πρέπει να βγουν μπροστά και με όραμα και στρατηγική να εξερευνήσουν έγκαιρα και να δικτυωθούν σε μακρινές και υποσχόμενες αγορές”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για την δεύτερη αποστολή ελληνικών εταιρειών στη δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά της Λατινικής Αμερικής με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες και για νέες επιχειρηματικές συμφωνίες, ενώ επόμενο στόχο αποτελεί αποστολή σε άλλες χώρες της Ηπείρου όπως η Χιλή, το Περού και η Κολομβία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης