του Κώστα Ιερίδη
Ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλάζουν ιστορικά ξενοδοχεία, με τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τις τράπεζες να επιδιώκουν να απαλλαγούν από τα προβληματικά στοιχεία του χαρτοφυλακίου τους.
Η κρίση των τελευταίων χρόνων στον τουρισμό αλλά και το γεγονός ότι σε όλη την Ελλάδα οι ξενοδοχειακές μονάδες με κερδοφορία αποτελούν είδος… σπάνιο έχουν επιταχύνει τις εξελίξεις στον συγκεκριμένο κλάδο.
Το Πεντελικόν
Η κρίση των τελευταίων χρόνων στον τουρισμό έχει επιταχύνει τις εξελίξεις στον ξενοδοχειακό κλάδοΈτσι, τέλη Απριλίου το ξενοδοχείο Πεντελικόν στην Κηφισιά εκπλειστηριάστηκε σε τιμή εκκίνησης 23 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η ιδιοκτησία του να περιέλθει σε επιχειρηματία που φέρεται να είναι Έλληνας ομογενής και να δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό κλάδο.
Το ξενοδοχείο βγήκε στο σφυρί με επισπεύδουσα πιστώτρια την Alpha Bank και, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τμήμα του τιμήματος θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή ασφαλιστικών ταμείων και αποδοχών εργαζομένων.
Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί τον επίλογο των οικονομικών περιπετειών που ξεκίνησαν για την Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Βάρδης Α.Ε. το 2009.
Τότε η εταιρεία εξέταζε την υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού δικαίου, αλλά εντέλει σταμάτησε τη διαδικασία, ύστερα από συνεννόηση με τις πιστώτριες τράπεζες. Ωστόσο, τα οικονομικά προβλήματα επιδεινώθηκαν, τα χρέη του Πεντελικόν αυξήθηκαν δραματικά και ο πλειστηριασμός του υπήρξε μονόδρομος.
Το ξενοδοχείο εγκαινιάστηκε το 1927 και στους επιφανείς πελάτες του συγκαταλέγεται ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Το φθινόπωρο του 1990 το Πεντελικόν έγινε ευρέως γνωστό όταν η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ συνεδρίασε εκεί για να εκλέξει τον πρώτο γραμματέα του κόμματος.
Στο σφυρί και το Athens Ledra
Σε πλειστηριασμό οδηγείται, για μία ακόμη φορά, μέσα στον Μάιο το ξενοδοχείο της λεωφόρου Συγγρού Athens Ledra, με επισπεύδουσα δανείστρια την Alpha Βank και τιμή εκκίνησης τα 41,1 εκατομμύρια ευρώ.
Το εμβληματικό ξενοδοχείο Athens Ledra κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980 από τον Γεώργιο -Γώγο, όπως τον αποκαλούσαν όσοι τον γνώριζαν καλά- Παρασκευαΐδη. Ύστερα από τον θάνατό του, τον Δεκέμβριο του 2007, ο έλεγχος του ξενοδοχείου περιήλθε στην οικογένεια Παρασκευαΐδη, ενώ το 2013 ολοκληρώθηκε η τριακονταετής διαχείριση της μονάδας από την αμερικανική αλυσίδα Ledra Marriott.
Ωστόσο τη μετονομασία -το 2014- του ξενοδοχείου σε Athens Ledra τη διαδέχεται λίγους μήνες αργότερα η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 της ΑΣΤΥ, της ιδιοκτήτριας εταιρείας του ξενοδοχείου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον είναι υψηλό για την απόκτηση του συγκροτήματος, καθώς βρίσκεται στην αρτηρία που καθιερώθηκε από το 1960 και μετέπειτα ως ο δρόμος που συνδέει την Αθήνα με τη θάλασσα.
Ωστόσο η τιμή του θεωρείται υψηλή, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά.
Πωλητήριο στο Χίλτον
Ένα ακόμη ξενοδοχείο που φέρεται να βρίσκεται στην αγορά είναι το Χίλτον, για το οποίο κατά καιρούς έχουν φουντώσει τα σενάρια αναζήτησης αγοραστή από την Ιονική Ξενοδοχειακή, μέλος του ομίλου της Alpha Βank.
Πληροφορίες ήθελαν το ντιλ να ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2014, με επικρατέστερο αγοραστή τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Τζον Κατσιματίδης. Ωστόσο η εν λόγω συμφωνία παραμένει μέχρι σήμερα στον αέρα.
Το ξενοδοχείο γύρισε το 2013 σε καθαρά κέρδη 800 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 4,1 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 4,1 εκατ. ευρώ έναντι 1,3 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Διαβάστε επίσης: