Στην τελευταία κοινή εμφάνισή τους στο BBC πριν τις εκλογές της 7ης Μαΐου, οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων κομμάτων δέχθηκαν δύσκολες ερωτήσεις από το κοινό.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως, οι Εργατικοί φαίνεται να προηγούνται των Συντηρητικών, με τις λιγότερες απώλειες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2010.
Μια εβδομάδα πριν τις κρίσιμες για το μέλλον της χώρας και της ΕΕ βουλευτικές εκλογές, τα τελευταία προγνωστικά που έδωσε στη δημοσιότητα το BBC, προαναγγέλλουν εκλογική μάχη μέχρις εσχάτων ανάμεσα στους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς, δεδομένου ότι η διαφορά τους εξακολουθεί να παραμένει μικρή.
Ωστόσο, στη χθεσινοβραδινή τελευταία κοινή εμφάνιση των τριών αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων ενώπιον κοινού, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον φαίνεται ότι κέρδισε τις εντυπώσεις, αν και άφησε πολλές ερωτήσεις αναπάντητες.
Απαιτητικές ερωτήσεις
Στο πλαίσιο της εκπομπής Question Time του BBC, που δεν ήταν debate αλλά τέθηκαν ερωτήσεις από προσκεκλημένους, οι Κάμερον, Μίλιμπαντ και Κλεγκ, αντιμετώπισαν ένα κοινό από επικριτικό έως εχθρικό, το οποίο με αμείλικτες ερωτήσεις απαιτούσε να μάθει τι μέλλει γενέσθαι την επομένη των εκλογών προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις τεράστια αμηχανία στους πολιτικούς ηγέτες.
Ήταν και η τελευταία εμφάνισή τους, που εξελίχθηκε σε σκληρή ανάκριση, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα τους προκάλεσε τεράστια αμηχανία.
Ο Ντειβιντ Κάμερον απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την αύξηση της φτώχειας στα πέντε χρόνια της κυβέρνησής του, στην μεταναστευτική πολιτική του και στις περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα και υπηρεσίες.
Επικαλούμενος το ίδιο συναισθηματικό επιχείρημα, με το 2010, για το Σύστημα Υγείας και το ανάπηρο γιο του που πέθανε πριν από 6 χρόνια, δεν φαίνεται να έπεισε το κοινό για τις προθέσεις του να μη αγγίξει ότι πολυτιμότερο διαθέτει η Βρετανία.
Επίσης δεν απάντησε σε ερώτηση για τον πολλαπλασιασμό των δημοσίων συσσιτίων και την μείωση του επιδόματος στέγασης. Παρόλα αυτά σε δημοσκόπηση που έγινε ακριβώς μετά το 44% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο βρετανός πρωθυπουργός έκανε την καλύτερη εμφάνιση.
«Όχι» είπε ο Μίλιμπαντ στη συνεργασία με τους σκωτσέζικο SNP
Ο Εντ Μίλιμπαντ υπεραμύνθηκε της θητείας των Εργατικών Κυβερνήσεων επιμένοντας ότι η αύξηση του ελλείμματος οφείλονταν αποκλειστικά στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
«Σώσαμε την οικονομία από την πλήρη κατάρρευση» υποστήριξε. Καταρρίπτοντας το βασικό επιχείρημα των Συντηρητικών ότι θα συμπράξει μετεκλογικά με τους Εθνικιστές της Σκωτίας, ο Εντ Μιλιμπάντ είπε ότι «προτιμά να μη γίνει Πρωθυπουργός παρά να γίνει όμηρος των λαϊκιστών του SNP».
Υποστήριξε ότι το επιχείρημα αυτό χρησιμοποιούν οι Συντηρητικοί για να αποσπάσουν ψήφους από τους Εργατικούς.
Ο ηγέτης των Εργατικών επέμεινε στην επιβολή φόρου στα ακριβά ακίνητα και στην κατάργηση της εργασιακής πρακτικής των μηδενικών ωρών.
Η πολιτική συντάκτης του BBC Eleanor Garnier, σχολίασε πως ο Εντ Μίλιμπαντ προσπάθησε να επαναπροσδιορίσει τα κύρια θέματα της τηλεοπτικής αναμέτρησης.
Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Νικ Κλέγκ, έμεινε άφωνος από την κατηγορία του ψεύτη που του απαγγέλθηκε για την συμμετοχή του στην αύξηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων και προσπάθησε να διασκεδάσει ερώτηση, εάν έχει βρει απασχόληση μετά το πιθανό ενδεχόμενο να μη εκλεγεί βουλευτής.
Σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, οι Εργατικοί κινδυνεύουν να χάσουν την έδρα που κατέχει ο πρώην πρωθυπουργός Gordon Brown (αριστερά) στο Renfrewshire East, όπως και ο πρώην ηγέτης των φιλελεύθερων Δημοκρατών Charles Kennedy (δεξιά) την έδρα που κατείχε από το 1983.
Πληροφορίες από Deutsche Welle και BBC
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης