Εξαγορές ελληνικών εταιρειών που έχουν επιβαρυνθεί με υψηλό δανεισμό αναμένεται να φέρει η διεθνής κρίση, ενώ το «παρόν» θα δώσουν και κινήσεις συγχωνεύσεων.

Αυτό καταγράφεται σε έρευνα που πραγματοποίησε η PricewaterhouseCoopers για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στην ελληνική αγορά, στην οποία το μέλλον εταιρειών με υψηλό δανεισμό φαίνεται προδιαγεγραμμένο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισημαίνει ο Αιμίλιος Γιαννόπουλος, επικεφαλής του τμήματος συναλλαγών της PricewaterhouseCoopers στην Ελλάδα, η συνένωση μεγάλων τραπεζικών ομίλων στην Ελλάδα παραμένει δύσκολη υπόθεση λόγω κόστους χρήματος, λειτουργικού κόστους και τιμολογίων χορηγήσεων.

Πιθανή καμπή στον κλάδο της ναυτιλίας «βλέπει» η PWC υπό το πρίσμα της μειωμένης ζήτησης λόγω του συνδυασμού επιβράδυνσης ή και ύφεσης των οικονομιών στο κομμάτι της ζήτησης και ενισχυμένης προσφοράς, καθώς την επόμενη διετία αναμένεται αύξηση των νεότευκτων πλοίων.

Τάση συγκέντρωσης διαπιστώνεται στον κλάδο της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκέντρωση μεταξύ των μικρών εταιρειών που δεν παρουσιάζουν σημαντική κερδοφορία προβλέπεται για την αγορά σταθερής τηλεφωνίας, ενώ δεν αναμένεται ανάλογη τάση στην αγορά κινητής, καθώς και ο αριθμός των εταιρειών είναι μικρός και η αγορά ώριμη. Όσον αφορά στον ΟΤΕ, εκτιμάται ότι η DT θα αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό της. Η PWC εκτιμά ότι επενδυτικό ενδιαφέρον θα εκδηλωθεί επίσης στην- κερματισμένη- αγορά των internet providers, όπου υπάρχουν περιθώρια διείσδυσης.

Σημαντική κινητικότητα προβλέπεται ακόμη στον κλάδο της υγείας, καθώς η στρατηγική επέκτασης των μεγάλων κλινικών στον κλάδο της πρωτοβάθμιας υγείας γίνεται με εξαγορές των μικρότερων διαγνωστικών κέντρων.

Η PWC επισημαίνει ότι οι δείκτες αποτίμησης δεν έχουν ακόμη επηρεαστεί από την κρίση, κάτι που οφείλεται στη χρησιμοποίηση μεγαλύτερου ποσοστού ιδίων κεφαλαίων για τις συναλλαγές και την εστίαση σε «ποιοτικές» συναλλαγές. Χαρακτηριστικό της περιόδου αυτής είναι η μείωση του τραπεζικού δανεισμού και η αυξανόμενη συμμετοχή του ενδιάμεσου δανεισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης