Την πρώτη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι θα κληθεί να δώσει στις 15.30 (ώρα Ιταλίας) η Βουλή της Ρώμης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αποφάσισε χθες να συνδέσει την έγκριση της εκλογικής μεταρρύθμισης με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, για να επισπεύσει την όλη διαδικασία και να μη συζητηθούν οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί από την αντιπολίτευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για αύριο έχουν ορισθεί άλλες δύο ψηφοφορίες για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, που συνδέονται με την τμηματική έγκριση του νόμου, ενώ η καθοριστική και τελευταία ψηφοφορία θα διεξαχθεί πιθανότατα τη Δευτέρα.

Η στρατηγική αυτή του Ρέντσι έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος. Γνωστά στελέχή του, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, ο πρώην γραμματέας του κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι και η πρώην πρόεδρός του Ρόζι Μπίντι, έκαναν γνωστό ότι δεν εννοούν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Μένει να διαπιστωθεί αν θα επιλέξουν να μην είναι παρόντες στην αίθουσα της Βουλής, κατά την ψηφοφορία-όπως θεωρείται πιο πιθανό- ή αν θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους Ιταλούς αναλυτές, είναι περίπου 30 τα μέλη των Δημοκρατικών τα οποία και διαφωνούν κάθετα με την επιλογή του πρωθυπουργού Ρέντσι να συνδέσει το μέλλον της κυβέρνησης με εκείνο της εκλογικής μεταρρύθμισης. Το πιθανότερο είναι να καταφέρει να εξασφαλίσει η κυβερνητική συμμαχία Δημοκρατικού Κόμματος και Νέας Κεντροδεξιάς τις τέσσερις, αναγκαίες ψήφους εμπιστοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κεντροαριστερά όμως είναι βαθιά διχασμένη. «Η φύση και η διάθεση του Ρέντσι δεν είναι θετική» δήλωσε ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ενώ ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Στέφανο Φασίνα τόνισε πως «με τη στρατηγική του ο Ρέντσι ζητεί μια εν λευκώ εξουσιοδότηση και αυτό είναι κάτι το απαράδεκτο».

Πολλοί παρατηρητές αναφέρουν ότι οι βουλευτές που θα αποφασίσουν να μη στηρίξουν την κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να διαγραφούν από το Δημοκρατικό Κόμμα και να προχωρήσουν ενδεχομένως και σε δημιουργία νέας πολιτικής δύναμης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός όμως, σε επιστολή του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα «La Stampa», τονίζει ότι «η σύνδεση του νέου εκλογικού νόμου με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αποτελεί μια επιλογή που δείχνει σοβαρότητα έναντι των πολιτών» και πως, «αν εγκριθεί το νέο εκλογικό σύστημα, το κοινοβούλιο θα δείξει ότι θέλει να συνεχίσει να πορεύεται τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

Ο Ματέο Ρέντσι έχει καταστήσει τέλος σαφές ότι, αν δεν του δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης από τη Βουλή, πρόκειται να παραιτηθεί και να ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Στην τελική ευθεία ο νέος εκλογικός νόμος, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Απριλίου 2015, 16:26

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης