Σύμφωνα με νέα ερευνητικά ευρήματα, τα ομοφυλόφιλα, αμφιφυλόφιλα και διάφυλα άτομα εμφανίζουν περισσότερη αυτοεκτίμηση και λιγότερα καταθλιπτικά συναισθήματα εάν στην εφηβεία τους δεν κρύβουν το σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Οι συγγραφείς της μελέτης μάλιστα, η οποία πρόσφατα δημοσιεύτηκε σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, αναφέρουν πως συνήθως οι απόπειρες των ατόμων αυτών να αποκρύψουν το σεξουαλικό τους προσανατολισμό αποτυγχάνουν και το αποτέλεσμα είναι να γίνονται αποδέκτες κακοποίησης, εκμετάλλευσης και να υποφέρουν πιο συχνά από κατάθλιψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μέχρι τώρα έρευνα έδειχνε ότι οι ενήλικες αισθάνονταν καλύτερα μετά την αποκάλυψη του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, αλλά υπήρχαν πολύ λίγα δεδομένα σχετικά με το πώς μια τέτοια αποκάλυψη κατά τη διάρκεια των σχολικών χρόνων θα μπορούσε να επηρεάσει αργότερα την ψυχική υγεία των ατόμων.

Το ερώτημα αυτό θέλησε να απαντήσει ένα ειδικός στην ψυχική υγεία των εφήβων από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα με αφορμή την προσπάθεια ενός σχολείου να εμποδίσει το σχηματισμό μια ομάδας που είναι γνωστή ως ομάδα συμμαχίας ομοφυλοφίλων- ετεροφυλόφιλων. Τελικά, το ζήτημα αυτό έληξε προς όφελος των μαθητών, αλλά παρέμεινε το ερώτημα αν οι μαθητές που αποκάλυψαν το σεξουαλικό τους προσανατολισμό θα τα καταφέρουν καλύτερα ή όχι από αυτούς που δεν το έκαναν.
Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 245 νεαροί ενήλικες μη ετεροφυλόφιλου σεξουαλικού προσανατολισμού, κάτοικοι Καλιφόρνιας με ηλικία από 21 έως 25, οι οποίοι ανέφεραν πως αποκάλυψαν το σεξουαλικό τους προσανατολισμό κατά τη διάρκεια του γυμνασίου και του λυκείου. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις για την εκτίμηση της κατάθλιψης, της αυτοεκτίμησης και της ικανοποίησης από τη ζωή.

Δεν προκάλεσε έκπληξη το εύρημα ότι η κακοποίηση στο σχολείο σχετικά με το σεξουαλικό προσανατολισμό συνδεόταν με τη φτωχή προσαρμογή κατά τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κακοποίηση λάμβανε χώρα ανεξάρτητα από το εάν οι μαθητές προσπαθούσαν να κρύψουν ή όχι το σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Φαίνεται δηλαδή ότι η θυματοποίηση συνδεόταν τόσο με τη δήλωση της σεξουαλικής προτίμησης όσο και με την ανάγκη να μείνει κρυφή. Μετά όμως τον έλεγχο του παράγοντα της κακοποίησης βρέθηκε ότι τα άτομα που είχαν αποκαλύψει το σεξουαλικό τους προσανατολισμό στο σχολείο είχαν καλύτερη προσαρμογή ως ενήλικες.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα τους δε μπορεί να γενικευτούν σε όλους τους νέους με ομοφυλόφιλο και αμφιφυλόφιλο προσανατολισμό, ενώ παράλληλα δεν αποδεικνύει ότι η αποκάλυψη του σεξουαλικού προσανατολισμού στην εφηβεία εγγυάται καλύτερη προσαρμογή στην ενήλικη ζωή. Ευελπιστούν να καταφέρουν να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα τους με τη βοήθεια μιας νέας μελέτης στην οποία συμμετέχουν 900 άτομα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ωστόσο, αναδεικνύουν την ανάγκη προστασίας όλων των μαθητών μέσα στο σχολικό περιβάλλον. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητο το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό σε συνδυασμό με το σχεδιασμό πολιτικών κατάλληλων για κάθε σχολικό περιβάλλον. Είναι πολλοί οι ειδικοί μάλιστα που τάσσονται υπέρ των πρωτοβουλιών που θα ενθαρρύνουν τους μαθητές να μιλήσουν για το σεξουαλικό τους προσανατολισμό μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον αποδοχής. Οι συμμαχίες ομοφυλοφίλων και ετεροφυλόφιλων, για παράδειγμα, φαίνεται να είναι μια τέτοια πρωτοβουλία.

Παράλληλα, μέσα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα οι μαθητές είναι σημαντικό να διδαχτούν για ιστορικά πρόσωπα με μη ετεροφυλόφιλο σεξουαλικό προσανατολισμό, έτσι ώστε να προαχθεί ένα κλίμα αποδοχής της διαφορετικότητας. Τέλος, είναι σημαντικό ο σχεδιασμός του πλάνου υποστήριξης των εφήβων να περιλαμβάνει τη βοήθεια των ενηλίκων.

Ίσως ένα από τα αισιόδοξα μηνύματα της μελέτης να είναι ότι αν και η αποκάλυψη του σεξουαλικού προσανατολισμού κατά τη διάρκεια των σχολικών χρόνων ενέχει κάποιους κινδύνους, μπορεί μακροπρόθεσμα να ωφελήσει το άτομο.

Πηγή : reuters
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης