Νέο και ενεργό ρόλο λαμβάνει ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Inacio Lula da Silva, όσον αφορά τις προσπάθειες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas.

Ο κ. da Silva κάλεσε χθες το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την επέκταση των εποικισμών στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Mahmoud AbbasΕάν το Ισραήλ συνεχίσει να επεκτείνει τους εποικισμούς στα κατεχόμενα, θα “περιπλέξει τις πιθανότητες να υπάρξει ειρήνη, θα θέσει εμπόδια στον δρόμο για την ειρήνη”, δήλωσε ο da Silva.

Ο Lula τόνισε ότι η απαίτησή του προς το Ισραήλ να τερματίσει τους εποικισμούς δεν αφορά μόνο την “αναίρεση της άδειας για τα 900 σπίτια” που δόθηκε την Τρίτη από τις αρχές του Ισραήλ, αλλά όλους τις εποικισμούς στα κατεχόμενα.

H αποκατάσταση “δίκαιης και διαρκούς” ειρήνης στην Μέση Ανατολή απαιτεί την δημιουργία ενός “συμπαγούς Παλαιστινιακού κράτους, χωρίς περιορισμούς, που θα εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ και θα απολαμβάνει σεβασμό των δικαιωμάτων του και των δικαιωμάτων του λαού του”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τίποτε λιγότερο από αυτό”, σημείωσε.

Αbbas και Lula συναντήθηκαν στο Σαλβαδόρ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας, στις βορειοανατολικές της ακτές.

Για τον Παλαιστίνιο ηγέτη η Βραζιλία αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Αμερική, στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφθεί επίσης τη Χιλή και την Αργεντινή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης