Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιάννη Πανούση είχε την Παρασκευή αντιπροσωπεία του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους Σπύρο Απέργη, Ιωάννα Κούρτοβικ, Πάνο Λάμπρου, Πόπη Μέλλιου και Δημοσθένη Παπαδάτο. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι αστυνομικές επιχειρήσεις των τελευταίων ημερών στο κέντρο της Αθήνας, ζητήματα εκδημοκρατισμού της Αστυνομίας και τα πρόσφατα κρούσματα νεοναζιστικής βίας ενόψει της δίκης της Χρυσής Αυγής.
Η αντιπροσωπεία του Τμήματος δήλωσε τη διαφωνία της για την επέμβαση της Αστυνομίας, σκοπός της οποίας ήταν η εκκένωση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών από μια πολυήμερη, σαφώς μειοψηφική, αλλά ειρηνική κατάληψη.
Με δεδομένο ότι η κινητοποίηση συνδεόταν με αιτήματα για τις φυλακές, η υπερψήφιση του νομοσχεδίου του υπ. Δικαιοσύνης, η κατάργηση του κουκουλονόμου και η θέσπιση εγγυήσεων στη λήψη DNA, θα σήμαινε πιθανότατα και την λήξη της κατάληψης. Στον αντίποδα, η υπό συντηρητικές πιέσεις αστυνομική εισβολή σε πανεπιστημιακό χώρο, με όλο το συμβολικό και πολιτικό φορτίο που περιβάλλει μια τέτοια ενέργεια λίγους μήνες μετά τα έργα και τις ημέρες Φορτσάκη, σηματοδοτεί υποχώρηση, έστω προσωρινή, από τη θέση ότι κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Αστυνομίας, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο υπουργός.
Με αφορμή το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στον Τύπο και το Διαδίκτυο, και στο οποίο αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ εμφανίζονται να επιχειρούν με ενσωματωμένες κάμερες στα κράνη τους, το Τμήμα Δικαιωμάτων τόνισε ότι είναι πλέον επείγουσα η δραστική αντιμετώπιση ομάδων της ΕΛ.ΑΣ που συνδέονται συστηματικά με αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, ανεξαρτήτως αν αυτές εμπίπτουν στο πλαίσιο λειτουργίας που τους είχε ανατεθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις.
Ο υπουργός δεσμεύτηκε να ερευνήσει το συμβάν και βεβαίωσε ότι η χρήση κάμερας δεν αποτελεί εντολή του Αρχηγείου.
Τέλος, σε ότι αφορά στα κρούσματα αναβίωσης της νεοναζιστικής βίας σε διάφορες πόλεις της χώρας, με σημαντικότερη την παρολίγον δολοφονική επίθεση κατά του Δημήτρη Μακρέα στα Χανιά, η αντιπροσωπεία του Τμήματος ζήτησε από τον υπουργό να λάβει σοβαρά υπόψη το ενδεχόμενο αυτονόμησης νεοναζιστικών πυρήνων, αλλά και επανόδου της ίδιας της Χρυσής Αυγής, μέσα σε ένα γενικότερο αντιπροσφυγικό και τρομολαγνικό κλίμα που καλλιεργούν κόμματα και ΜΜΕ.