Μεγάλη πληγή και τεράστιο πονοκέφαλο αποτελεί το ΚΤΕΟ για την κυβέρνηση, αφού ολοένα και περισσότερα οχήματα που κυκλοφορούν δεν έχουν περάσει τον απαραίτητο έλεγχο. Αυτό σημαίνει πως και επικίνδυνα είναι (χωρίς αποτελεσματικά φρένα, με ελλιπή φωτισμό κλπ.) και μολύνουν το περιβάλλον. Επιπλέον, χάνονται εκατομμύρια ευρώ (που τον τελευταίο καιρό το υπουργείο Οικονομικών τα ψάχνει με το… τουφέκι) αφού από τον κάθε έλεγχο ο κάθε ιδιοκτήτης οχήματος πληρώνει ένα σεβαστό ποσό που μοιράζεται σε κράτος και ΚΤΕΟ.

Η καταγγελία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τι γίνεται στα ΚΤΕΟ είναι λίγο – πολύ γνωστό και αποτυπώνεται ξεκάθαρα σε σχετική λίστα του υπουργείου Μεταφορών. Από αυτή, φαίνεται το ποσοστό των οχημάτων που δεν έχουν περάσει το σχετικό έλεγχο, αλλά και το χάσμα μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων ΚΤΕΟ, όπου τα ποσοστά των αυτοκινήτων που «κόβονται» διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό. Όπως καταγγέλλει στη zougla.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, Κωνσταντίνος Βήκας, εκτός από αυτό το πρόβλημα, υπάρχει και ένα ακόμα. Σύμφωνα με τον κ. Βήκα όλα τα δημόσια ΚΤΕΟ λειτουργούν παράνομα από την αρχή του χρόνου και αυτό αποτυπώνεται στο νόμο 2963/2001 που υπάρχει και στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών (http://www.yme.gr/?getwhat=1&oid=301&id=&tid=301).
Σύμφωνα με αυτόν, τα δημόσια ΚΤΕΟ πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένα πρότυπα, κάτι που ακόμα και σήμερα δεν έχει γίνει, παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει και έξι παρατάσεις. Αν και παράνομα, όπως καταγγέλλει ο κ. Βήκας, αυτά λειτουργούν χωρίς πρόβλημα και χωρίς το φόβο λουκέτου από το κράτος.

Η θέση του υπουργείου

Στη zougla.gr μίλησε για το θέμα και η γενική διευθύντρια Μεταφορών, κ. Ευαγγελία Τσάγκα, η οποία επιβεβαίωσε ότι τα δημόσια ΚΤΕΟ πράγματι δεν πληρούν τις προδιαγραφές από το 2001. Μάλιστα, η κ. Τσάγκα τόνισε πως αυτό είναι και ένα από τα προβλήματα που άμεσα πρέπει να λυθούν, ενώ αναφέρθηκε και σε απαρχαιωμένα – τα οποία πρέπει να αντικαταστούν – μηχανήματα που έχουν τα δημόσια ΚΤΕΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΡΟΣΤΙΜΑ για ΚΤΕΟ* και ΚΕΚ**

Αν σε σταματήσει η τροχαία
1.400 ευρώ
2.200 ευρώ για ΚΕΚ (κάθε χρόνο)

Αν δε σε σταματήσει
Επιβάρυνση 34 ευρώ (επιπλέον του κανονικού) υπό τη μορφή παραβόλου

*ΚΤΕΟ περνούν τα αυτοκίνητα κάθε τέσσερα χρόνια (από τη στιγμή που αγοράζεται καινούριο) και μετά κάθε δύο χρόνια.
** Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης