Η βραδιά της απονομής

Στην κατάμεστη από ανθρώπους του θεάτρου και θεατρόφιλους αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 16 Νοεμβρίου, η απονομή των Θεατρικών Βραβείων Κοινού 2009, ενός θεσμού που το περιοδικό «αθηνόραμα» έχει καθιερώσει εδώ και έντεκα χρόνια και ο οποίος βασίζεται στην κρίση των αναγνωστών του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αλέκος Συσσοβίτης και η Κατερίνα ΛέχουΤο concept της βραδιάς ήταν μια χιουμοριστική προσέγγιση της κρίσης, όπως τη βιώνουμε όλοι μας, και ειδικότερα οι άνθρωποι του θεάτρου. Οι δύο παρουσιαστές της βραδιάς, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και ο Μάκης Παπαδημητρίου, δήλωσαν εξαρχής ότι για φέτος δεν έχει ετοιμαστεί απολύτως τίποτα, μια και το μόνο που μπορούσαν να εξασφαλίσουν ήταν ο χώρος της εκδήλωσης, κι αυτό γιατί τελούσε υπό κατάληψη από τους δύο ηθοποιούς οι οποίοι τον είχαν διαμορφώσει σε… σπίτι τους και περιμένοντας έχασαν την αίσθηση του χρόνου. Μέσα από μια σειρά ατυχιών –απέναντι στις οποίες κάποιες φορές φάνηκαν και τυχεροί–, κατάφεραν με πενιχρά μέσα, αλλά και με τη βοήθεια του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου και του Στέλιου Μάινα, όχι μόνο να φέρουν σε πέρας τη βραδιά, αλλά να δεσμευθούν και για… άλλα δέκα χρόνια με την παραγωγή των επόμενων απονομών. Τα κείμενα ήταν του Θύμιου Νικολόπουλου και η σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα.

Όλα αυτά συνέβησαν ποιητική αδεία και στη φαντασία των συντελεστών. Βέβαια, όπως τόνισε και η εκδότρια του «αθηνοράματος», Άννη Ηλιοπούλου, «η απειλή, αρχικά, και η πραγματικότητα, αμέσως μετά, της οικονομικής κρίσης δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστο το ελληνικό θέατρο. Όμως το θέατρο, τέχνη πανάρχαιη και ανθεκτική, επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και αντιμετώπισε το πρόβλημα ευθέως. Αντί λοιπόν να στραφούν σε “μίζερες” λύσεις χαμηλού budget ή εύκολων και κοινότοπων ρεπερτοριακών επιλογών χωρίς κανένα ρίσκο, οι άνθρωποι του ελληνικού θεάτρου φάνηκαν εξαιρετικά τολμηροί σε επίπεδο καλλιτεχνικού management κι αναζήτησαν απαιτητικά projects, καταθέτοντας δυναμικές θεατρικές προτάσεις. Παρατηρείται, λοιπόν, ήδη από πέρυσι, μια γενικότερη συσπείρωση δυνάμεων, η ανάγκη συγκρότησης μεγάλων θιάσων, µε πρωταγωνιστές από την παλαιότερη αλλά και τη νεότερη γενιά ηθοποιών, και η επένδυση σε παραγωγές εντυπωσιακές, τόσο σε επίπεδο θεάματος όσο και ουσίας, ικανές να ικανοποιήσουν τα γούστα όλων των θεατρόφιλων».

Από τον Νοέμβριο του 2008 μέχρι και τον Μάιο του 2009, οι αναγνώστες του περιοδικού «αθηνόραμα» είδαν και βαθμολόγησαν, μέσα από τις ειδικές φόρμες της Θεατρομανίας, οι οποίες δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα στο περιοδικό, τις παραστάσεις της σεζόν κι ανέδειξαν τις τρεις καλύτερες εξ αυτών, τους καλύτερους σκηνοθέτες, ηθοποιούς, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, συνθέτες και φωτιστές, καθώς και τον συγγραφέα του καλύτερου νεοελληνικού έργου της χρονιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί άνθρωποι του θεάτρου και των τεχνών γενικότερα, καθώς και προσωπικότητες από τον πολιτικό και δημοσιογραφικό χώρο. Ανάμεσά τους ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας, ο Χρήστος Πρωτόππαπας, η Πέμυ Ζούνη, ο Γιάννης Βούρος, ο Μίμης Ανδρουλάκης, o καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης Διαγόρας Χρονόπουλος, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο Γιώργος Μοσχίδης, η Κάτια Δανδουλάκη, ο Σταμάτης Φασουλής, η Ρένη Πιττακή, η Άννα Βαγενά, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, η Καριοφυλλιά Καραμπέτη, ο Χρήστος Θηβαίος, η Μίνα Αδαμάκη, η Βέρα Κρούσκα, η Ελένη Ράντου, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο Αλέκος Συσσοβίτης, η Ντένη Βαχλιώτη, ο Λευτέρης Παυλόπουλος, η Γωγώ Μπρέμπου, ο Πέτρος Ζούλιας, η Ελευθερία Ντεκώ, η Μυρτώ Αλικάκη, ο Πέτρος Λαγούτης, η Μαρία Ναυπλιώτου, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, η Μαρίνα Ασλάνογλου με τον Κώστα Σπυρόπουλο, ο Σωτήρης Γκορίτσας, ο Νίκος Καβουκίδης, ο Νίκος Καραθάνος, ο Γιώργος Καραμίχος, ο Γιώργος Κοτανίδης, ο Στέλιος Κούλογλου, ο Δημήτρης Ρίζος, ο Στέλιος Μάινας, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, η Κατερίνα Λέχου και πολλοί άλλοι.

Τα βραβεία (φιλοτεχνημένα από τη Μαρία Ζιάκα) απένειμαν οι ηθοποιοί Κάτια Δανδουλάκη, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Μαρία Ναυπλιώτου, Γωγώ Μπρέμπου, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και Στέλιος Μάινας, ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, η διευθύντρια marketing Diageo Hellas της κατηγορίας Ουίσκι της Νότιας Ευρώπης Στέλλα Αλεξοπούλου και η εκδότρια του «αθηνόραμα» Άννη Ηλιοπούλου.
Χορηγός της τελετής ήταν και φέτος το ουίσκι Haig, συνοδοιπόρος εδώ και αρκετά χρόνια του θεσμού της Θεατρομανίας.
Το Haig, το παλαιότερο όνομα στο σκοτσέζικο ουίσκι, στηρίζει τις αυθεντικές μορφές έκφρασης της τέχνης και δηλώνει το «παρών» με τη χορηγία του στο θεσμό των Θεατρικών Βραβείων Κοινού 2009 του περιοδικού «αθηνόραμα», συμβάλλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο ενεργά στην ανάδειξη και την επιβράβευση του ελληνικού ποιοτικού θεάτρου.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
1o Βραβείο «ΜΗΔΕΙΑ» (Παλλάς)
2ο Βραβείο «ΟΚΤΩ ΓΥΝΑΙΚΕΣ» (Πειραιώς 260)
3ο Βραβείο «ROTTWEILER» (Επί Κολωνώ)
3ο Βραβείο «Ο ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΗΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ» (Θέατρον – ΙΜΕ)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
1o Βραβείο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ – «ΜΗΔΕΙΑ»
2ο Βραβείο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΦΑΣΟΥΛΗΣ – «ΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΛΕΣ»
3ο Βραβείο ΕΛΕΝΗ ΣΚΟΤΗ – «ROTTWEILER»

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΑΚΗΣ ΔΗΜΟΥ – «ΑΠΟΨΕ ΤΡΩΜΕ ΣΤΗΣ ΙΟΚΑΣΤΗΣ»

ΑΝΤΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

1o Βραβείο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΦΑΣΟΥΛΗΣ – «ΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΛΕΣ»
2ο Βραβείο ΛΑΚΗΣ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ – «Ο ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΗΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ»
3ο Βραβείο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΠΑΣ – «ΕΞΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΟΡΟΥ
ΣΕ ΕΞΙ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ»

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ

1o Βραβείο ΡΕΝΗ ΠΙΤΤΑΚΗ – «ΕΞΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΟΡΟΥ
ΣΕ ΕΞΙ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ»
2ο Βραβείο ΜΑΡΙNΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ – «ΞΑΦΝΙΚΑ ΠΕΡΣΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ»
3ο Βραβείο ΠΕΓΚΥ ΤΡΙΚΑΛΙΩΤΗ – «ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΝΥ ΣΑΛΙΒΑΝ»

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΙ
1o Βραβείο ΝΤΕΝΗ ΒΑΧΛΙΩΤΗ – «ΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΛΕΣ»
2ο Βραβείο ΕΛΛΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ – «ΟΚΤΩ ΓΥΝΑΙΚΕΣ»
3ο Βραβείο ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΘΕΑ – «ΛΑ ΠΟΥΠΕ»

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΙ

1o Βραβείο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ – «Ο ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΗΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ»
2ο Βραβείο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ – «ΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΛΕΣ»
3ο Βραβείο ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ – «ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
ΕΝΟΣ ΑΠΑΤΕΩΝΑ»

ΣΥΝΘΕΤΕΣ
1o Βραβείο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ – «Ο ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΗΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ»
2ο Βραβείο ΜΑΡΙΟΣ ΣΤΡΟΦΑΛΗΣ – «ROTTWEILER»
3ο Βραβείο ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΜΠΑΖΗΣ – «Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΗΡΑΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ»

ΦΩΤΙΣΤΕΣ

1o Βραβείο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ – «ΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΛΕΣ»
2ο Βραβείο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΤΕΚΩ – «Ο ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΗΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ»
3ο Βραβείο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ – «ΟΚΤΩ ΓΥΝΑΙΚΕΣ»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης