Θα γίνει είδηση

Aνοιχτή επιστολή στην πολιτική ηγεσία, τοπική αυτοδιοίκηση, κόμματα, ΜΜΕ και στον Έλληνα πολίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχοντας περπατήσει τα μονοπάτια των δασών της Ελλάδας, αναρριχηθεί στα βουνά της, δροσιστεί στα αποσκίερα πηγών και ποταμών που «μουρμουρίζουν» ακόμα τις ιστορίες αιώνων, ή απλά μαζέψει ελιές και τρυγήσει αμπέλια σε λόφους «Αρκαδικούς», αντικρύσαμε με τρόμο, πίκρα και θρηνήσαμε την τραγωδία των πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού.
Σαν πολίτες που είδαν μοναδικό φυσικό πλούτο του τόπου τους να καταστρέφεται, αλλά και σαν επιστήμονες επιβαρυνόμενοι με μιά ευρύτερη προοπτική τέτοιων φυσικών καταστροφών, θέλουμε να επαναφέρουμε στο δημόσιο βήμα μιά σειρά από κρίσιμα θέματα και ερωτήματα:

Α. Σχετικά με την πρόληψη των πυρκαγιών (το σημαντικότερο πεδίο δράσης).
Πότε επιτέλους θα αλλάξει η μίζερη νοοτροπία του «περισσότερα αεροπλάνα, περισσότερες μάνικες»; Πότε θα καταλάβουμε ότι η πυρόσβεση χωρίς πρόληψη απλά οξύνει και δεν λύνει το πρόβλημα; Πότε θα καταλάβουμε ότι δάσος που δεν καθαρίζεται το χειμώνα, επιβαρύνεται με ξερή καύσιμη ύλη και κάποιο καλοκαίρι θα καεί; Και το χειρότερο, όσο αργεί να καεί, τόσο πιό πιθανή θα γίνεται η εμφάνιση καταστρεπτικής μεγα φωτιάς; Που θα το αφανίσει πολύ χειρότερα από μιά συνηθισμένη φωτιά; Ως πότε θα αγνοούνται στοιχειώδεις επιστημονικές αλήθειες;

Β. Σχετικά με έγκαιρη προειδοποίηση και κατάσβεση.
Μέχρι πού θα φτάσει η καταστροφική αδιαφορία, η επιπολαιότητα στο σχεδιασμό, η πολυδιάσπαση στις αρμοδιότητες. Πότε θα θεσμοθετηθεί ο αυτονόητα απαραίτητος ενιαίος φορέας πυρόσβεσης, θα αξιοποιηθούν οι εμπειρίες των ειδικών δασολόγων, θα ακουστούν οι φωνές των επιστημόνων, ώστε η τεχνολογία των μέσων άμεσης πρόγνωσης, τηλεπισκόπισης και σωστού συντονισμού των διαθεσίμων δυνάμεων και πόρων να φτάσει στο επίπεδο του 21ου αιώνα, έστω στοιχειωδώς;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γ. Σχετικά με την αποκατάσταση καμμένων δασικών εκτάσεων. Σχετικά με την αντιμετώπιση των καταστροφών και των μακρόχρονων συνέπειών τους.
Οι Έλληνες επιστήμονες, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας, του ΕΘΙΑΓΕ, της WWF Hellas κλπ, με παραγγελία του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης, συνέταξαν μιά εξαιρετική μελέτη για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών. Η μελέτη αυτή, 2000 – 3000 χιλιάδων σελίδων στην πλήρη μορφή της, παραμένει μέχρι σήμερα σε κάποια συρτάρια και θεωρείται «απόρρητη». Χαρακτηριστικά, ο προϋπολογισμός της, πότε εμφανίζεται 816 εκ. € (4σέλιδη περίληψη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου), πότε 365 εκ. € (36σέλιδη περίληψη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης), πότε ακούγονται πληροφορίες για «αρχικο προϋπολογισμό» 2 – 3 δις € και κανένας «αρμόδιος» δεν ενημερώνει έγκυρα. Κανείς δεν ξέρει από που θα βρεθεί το τεράστιο αυτόν ποσό, ποιοί θα το διαχειριστούν, ποιό είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και απορρόφησης κονδυλίων. Κανείς δεν λέει πως και με ποιές επιστημονικές διαδικασίες θα καταγραφούν θα μελετηθούν και θα διαχειρισθούν τα αποτελέσματα της πραγματοποίησης του – όποιου – σχεδίου αποκατάστασης, η χρονική του εξέλιξη και οι μακροχρόνιες συνέπειές του.
Ως πότε θα συνεχιστεί αυτός ο αποκρουστικός χορός πάνω στην πλάτη των δύστυχων, ξεσπιτωμένων, εξαθλιωμένων και απελπισμένων πυροπαθών; Αυτή η φρικαλέα γιορτή βιτρίνας και εντυπώσεων, που συγκαλύπτει την εγκατάλειψη και την κοροϊδία;

Οι Έλληνες επιστήμονες έχουν το προνόμιο της γνώσης. Κατέχουν τη θεωρία του φαινομένου των δασικών μεγα πυρκαγιών, κατέχουν τη σύγχρονη τεχνολογία που εφαρμόζεται στην Ευρώπη, στην Αμερική, σε όλο τον αναπτυγμένο σύγχρονο κόσμο. Αυτά τα προνόμια δημιουργούν υποχρεώσεις. Οι Έλληνες επιστήμονες πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είναι κάποιοι ιδιόρυθμοι θεωρητικολόγοι που «ερευνούν» ακαδημαϊκά τη «Φύση». Αλλά είναι ενεργοί, υπεύθυνοι και ανήσυχοι πολίτες, που θεωρούν υποχρέωση να θέσουν τις πραγματικά μεγάλες γνώσεις και δυνατότητές τους στην υπηρεσία αυτού του λαού, των αναγκών του και των αδυναμιών του. Είναι ικανοί και πρόθυμοι να δημιουργήσουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της πρόληψης και προπαρασκευής, της άμεσης πρόγνωσης και πυρόσβεσης, της αντιμετώπισης και θεραπείας των συνεπειών της καταστροφής. Να αξιοποιήσουν τη σύγχρονη τεχνολογία, στον τομέα της πληροφορικής, της δορυφορικής τηλεπισκόπησης, της μετεωρολογίας, της γεωλογίας, της δασολογίας, ακόμα και της ρομποτικής, για την υλοποίηση πρακτικών, ρεαλιστικών λύσεων.

Για να μην καταλήγουν οι ηρωϊκοί πυροσβέστες να καίγονται μέσα στα οχήματά τους σε κάποιο στενό, δύσβατο, ανηφορικό δασικό δρόμο, από έλλειψη χαρτών και μέσων πλοήγησης, από πλημμελή καθαρισμό των δασών, από ανεπαρκείς αντιπυρικές ζώνες. Για να μην σκοτώνονται οι ηρωϊκοί πιλότοι της δασοπυρόσβεσης από υπερβολική κόπωση και πτήσεις με κακές συνθήκες, από έλλειψη σωστού σχεδιασμού στην χρήση των διαθεσίμων μέσων. Για να μην καίγονται άδικα, από αναλγησία και αδιαφορία των «αρμοδίων», τα δάση μας, τα χωράφια μας, τα σπίτια μας. Για να μην χάνονται και σπαταλιούνται οι κόποι, οι πόνοι και το αίμα όλων μας.

Παντελής Παπαδόπουλος
Αστροφυσικός
Argelander Institute for Astronomy, University of Bonn.
Bonn, Germany
padeli@astro.uni-bonn.de

Γιώργος Παπαδόπουλος
Οικονομολόγος
george.c.papadopoulos@gmail.com
 
Γιάννης Μπακόπουλος
Μαθηματικός – Φυσικός
http://cag.dat.demokritos.gr/
http://us.f577.mail.yahoo.com/ym/Compose?To=ybak@dat.demokritos.gr
http://us.f577.mail.yahoo.com/ym/Compose?To=yannisbakopoulos@yahoo.com
+30 210 6549935
+30 210 6503062
cell: +30 6944820323

Θεοφάνης Ράπτης
Theophanes Raptis   
Physicist-Scientific Software Developer 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
Division of Applied Technologies, R & D Unit   NCSR Demokritos  
Ag. Paraskevi, Attikh, Greece   
tel   : +30 210 6514544/6511020 (secr)  
mob   : +30 6938051028
http  ://cag.dat.demokritos.gr/raptis.php
e-mail:rtheo@dat.demokritos.gr /  t_raptis2005@yahoo.gr 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης