Απίστευτες εικόνες κατέγραψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο νότιο τμήμα της Σιβηρίας, το οποίο πέταξε πάνω από τις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών.

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 900 τραυματίστηκαν στη Δημοκρατία της Χακασίας, καθώς η πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της, «καταπίνοντας» περίπου 60 χωριά. Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους. Το κόστος των ζημιών ξεπερνά τα 100 εκατ. δολάρια, ενώ σημαντικές ήταν οι επιπτώσεις των πυρκαγιών στο ζωϊκό κεφάλαιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκατοντάδες πυροσβέστες συμμετείχαν στην τιτάνια επιχείρηση κατάσβεσης. Οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν κατά τόπους, δυσχέραιναν τις προσπάθειες στις αχανείς στέπες. Οι αρχές θεωρούν πιθανόν το κακό να ξεκίνησε από εστίες φωτιάς που ανάβουν τους πρώτους μήνες της άνοιξης οι αγρότες της περιοχής προκειμένου να «καθαρίσουν» τα κτήματά τους.

Το καλοκαίρι του 2010, εν μέσω παρατεταμένου καύσωνα, η Ρωσία βρέθηκε αντιμέτωπη με τεράστιες πυρκαγιές που έκαιγαν ανεξέλεγκτες για πολλές ημέρες, κάνοντας στάχτη δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις και αναγκάζοντας τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να απομακρύνουν πυρηνικά από στρατιωτική βάση πολύ κοντά στη Μόσχα. Λίγο πριν ξεσπάσουν οι φωτιές, ο Βλαντίμιρ Πούτιν (τότε πρωθυπουργός της Ρωσίας) είχε κάνει ένα αμφιλεγόμενο σχόλιο για την κλιματική αλλαγή, λέγοντας πως η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας δεν θα ήταν άσχημη τροπή για χώρες, όπως η δική του, που υποφέρουν από βαρείς χειμώνες…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης